Alergija izazvana začinima pogađa oko tri posto osoba i može ozbiljno ograničiti njihove svakodnevne aktivnosti, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.
Začini se ubrajaju među jedne od najčešće upotrebljavanih proizvoda, a nalaze se u hrani, kozmetici i stomatološkim proizvodima. Budući da se nadležne službe još uvijek nisu pozabavile strogim reguliranjem začina, oni često nisu navedeni na etiketama proizvoda te ih je stoga teško identificirati i izbjegavati.
Studija je pokazala da su žene sklonije spomenutim alergijama jer se začini naširoko koriste u kozmetici. Šminka, ulja za tijelo, zubna pasta i mirisi mogu sadržavati jedan ili više začina.
Među najčešće začine-alergene se ubrajaju :cimet, češnjak u granulama, crni papar i vanilija. Neke začinske mješavine mogu sadržavati od tri do 18 začina. Što je začin ljući – to je veći rizik od pojave alergije.
Simptomi alergije izazvane začinima
se kreću u rasponu od blagog kihanja do
životno opasne alergijske reakcije
poznate kao anafilaksija.
K. R.