Ako na vrijeme želite prevenirati bubrežne kamence, iznimno je važno redovito hraniti vlastiti organizam neophodnim nutrijentima koji će pridonijeti pravilnom funkcioniranju žučnjaka. Evo nekoliko korisnih savjeta za sprječavanje žučnih kamenaca svakodnevnim namirnicama.
Svakodnevno pijte svježe sokove od voća i povrća
Žučnjak je stvoren da u suradnji s jetrom probavlja hranu i eliminira toksine. No, kada jedan ili oba od spomenutih vitalnih organa postane začepljen zbog loše prehrane ili nakupljanih toksina, kolesterol se može kristalizirati s kalcijem i formirati u žučne kamence. Kako biste prevenirali ovaj proces, svakodnevno pijte svježe sokove od voća i povrća. Spomenuti napitci mogu pomoći smiriti upalu i pomoću enzima očistiti jetru i žučni mjehur.
Sirov, nefiltriran sok od jabuke, koja obiluje pektinom, pomoći će u omekšavanju i raspadanju postojeće kamenaca, kao i spriječiti formiranje novih. Limun, celer, rajčica i repa su također odlične namirnice pogodne za cijeđenje.
Jedite dovoljne količine korisnih masnih kiselina
Iako neki stručnjaci
potiču osobe s bolesnim žučnjakom da u
potpunosti izbjegavaju masti, pogotovo
ako su već operirali kamence, istraživanja su pokazala kako su određene masti zapravo korisne u zaštiti od potencijalnih i postojećih žučnih kamenaca.
Tako se npr. maslinovo ulje često uključuje u režim detoksikacije žučnog mjehura. Isto vrijedi i za zdrave zasićene masti iz kokosovog ulja i namirnica koje potječu od životinja hranjenih travom. One sinergiziraju asimilaciju važnih hranjivih tvari iz drugih namirnica koje su odgovorne za održavanje čiste jetre i žučnog mjehura.
Isprobajte jabučni ocat
Ovaj jedinstveni domaći pripravak predstavlja siguran i pouzdan način za eliminaciju bubrežnih kamenaca bez potrebe za operacijom ili lijekovima. Miješanjem jabučnog octa i svježe prešanog soka od jabuka dobit ćete napitak bogat prirodnom jabučnom kiselinom koja omekšava žučne kamence.
K. R.
warding off