Danas vam donosimo dva recepta za kruh koji mogu pratiti razne namirnice poput sira, foie gras ili paštete… Objavljeni su u magazinu Iće & piće, a autorica im je Marina Sanguinetti.
Kruh s medom i začinima
Sastojci:
- 125 grama maslaca
- 400 grama meda
- 250 grama brašna
- jedna žličica sode bikarbone
- jedna žličica pimeta
- sol
- pola žličice kajenskog papra
- pola žličice cimeta
- pola žličice klinčića
- pola žličice kima
- tri jaja
Priprema:
1. Na slaboj vatri kuhajte maslac i med nekoliko minuta dok se ne sjedine. Nemojte pustiti da smjesa proključa. Ostavite da se mješavina ohladi na sobnoj temperaturi.
2. U veliku zdjelu dodajte sve suhe sastojke i začine te prosijte. Suhim sastojcima miješajući dodajte med, maslac i jedno po jedno jaje. Kad su svi sastojci dobro integrirani, stavite tijesto u kalup prethodno namazan maslacem.
3. Pecite 45–60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva.
Kruh s jabukama i kruškama
Sastojci:
- jedna kocka svježeg kvasca
- jedna žlica šećera
- jedna šalica tople vode
- tri šalice brašna
- sol
- crni papar
- ružmarin
- tri žlice maslinovog ulja
- jedna jabuka
- jedna kruška
Priprema:
1. U staklenoj zdjelici žlicom ili kuhačom pomiješajte svježi kvasac sa šećerom. Kad se kvasac otopi, dodajte vodu te ostavite na toplom mjestu 20 minuta, dok se kvasac ne počne širiti.
2. U veliku zdjelu dodajte sve suhe sastojke: brašno, sol, papar i ružmarin. Dodajte maslinovo ulje i kvasac te sve dobro umijesite (rukama ili mikserom s nastavcima za izradu tijesta). Pokrijte tijesto krpom i pustite da odstoji dok se gotovo ne udvostruči, oko 35 minuta.
3. Jabuku i krušku ogulite i narežite na kockice.
4. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, razvucite ga rukama te pobacajte kockice jabuke i kruške po vrhu. Oblikujte kruh pa neka na limu za pečenje odstoji 15 minuta.
5. Pecite 40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Ordinacija.hr
Foto: Damir Fabijanić