Šunka je dio tradicionalnog blagdanskog stola za Uskrs. U ovo vrijeme većina šunku kupuje gotovu, kuhani i dimljeni but u mrežici, rijetko gdje još uvijek žive stari običaji i tradicionalna jela.
Nikada nije bilo potrebnije pozvati na umjerenost u jelu i piću!
Budući su nove smjernice koje je izdala američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) olabavile upozorenja oko kolesterola, tako će se ovaj Uskrs dočekati s manje straha o posljedicama jaja, šunke, majoneze i drugih masnih delicija. Ipak, nikada nam nije bilo potrebnije pozivati na umjerenost u jelu i piću nego danas, i to iz više razloga. Mnoge obitelji ovaj će blagdan dočekati skromno zbog ekonomske i financijske situacije. Veliki je broj onih koji su opterećeni debljinom i reguliraju svoje masnoće u krvi lijekovima, pa za njih ostaje na snazi posebno upozorenje da se čuvaju velikih količina kolesterolom i masnoćama bogate hrane, osobito kolača rađenih s tvrdim margarinom.
Koje vrste šunke postoje na tržištu?
Za sve ostale, to su dani u kojima mogu birati između malomasne šunke i punomasne šunke. I kod nas je na tržište već poodavno došao trend posnih gotovih proizvoda šunki s 1 do 2 posto masti koje se rade od pilećeg ili purećeg mesa. Možete ih obično pronaći pod de luxe ili exclusive, delikates ili sličnim pridjevima. Ostale šunke obično sadrže 7-10 posto masti, što je već druga kalorijska i masna kategorija. Također se može pronaći i cijeli kuhani but, uz nešto više masnog tkiva.
Meso buta, bilo da je spajano i prešano ili cijeli komad buta, ima visoku proteinsku vrijednost. Porcija od 80 do 100 grama sadrži 14-15 grama punovrijednih proteina, što je gotovo polovica nužnog unosa proteina dnevno. Ovisno o tjelesnoj aktivnosti i mišićnoj konstituciji, potrebe za proteinima mogu biti i veće. U svakom slučaju trebalo bi dati prednost puretini ili malomasnoj šunki, ako ne i raznolikost tako da ima na polici smočnice i pileća i svinjska šunka. Pršut i šunka dimljena su kaloričniji jer je riječ o sušenim proizvodima, pa zbog manjeg udjela vode ima veću kalorijsku vrijednost.
Namirnica | energetska vrijednost | proteini | masti |
---|---|---|---|
sušeni pršut | 270 kcal | 25g | 19g |
svinjska kuhana šunka u komadu | 150 kcal | 15 g | 9g |
svinjska šunka kuhana malomasna | 86 kcal | 16 g | 2g |
pureća šunka | 107 kcal | 20 g | 1,5g |
Premda je pomalo idealistički pozivati na šunku u kućnoj radinosti, s industrijski gotovim šunkama treba biti oprezan kada je riječ o količini koja se konzumira, bez obzira na sadržaj masti. Naime, dodatak nitrata i/ili nitrita za šunku znači onu lijepu crveno-roza boju, ali oni nisu dobra vijest za naša crijeva. Također, ako se uz šunku kombinira i tvrdi sir te majoneza u obroku, količina je još važnija za kontrolu. Zbrajaju se zasićene masti iz tih izvora, pa će vrijednosti masnoća u krvi sigurno skočiti. Stoga s mesom, jajima i majonezom umjereno, i svakako ih gledajte uravnotežiti s puno povrća. Govorimo o lisnatom zelenom povrću i mladoj salati, kao bogatom prilogu na kojem nemojte štediti – matovilac, zelena salata, cikorija, mišanca, mladi list maslačka, potočarka, mladi špinat. Za majonezu također postoje rješenja, pored tradicionalnih rotkvica, tu je i hren kao odličan digestiv, senf također može biti zamjena za majonezu.
Umjesto repete, poslužite se malo kasnije jabukama ili ananasom za bolju probavljivost.
Alkohol i višak kalorija ne idu baš dobro zajedno, koristeći samo skupljanju viška masnog tkiva, pa i o tome vrijedi voditi računa.
Autor teksta: Branimir Dolibašić, nutricionist
Foto: Shutterstock
Ordinacija.hr