Hrana i recepti

Hrana i recepti

3 najbolja izvora joda i 5 još boljih razloga da ga ne izbacite iz prehrane

Jod pomaže tijelu da se razvija i funkcionira tijekom cijelog života, počevši od faze razvoja fetusa.

Jod može pomoći u liječenju ili prevenciji nekih bolesti. Stoga ga je važno unositi u tijelo u dovoljnim količinama, ali bez pretjerivanja. Registrirana dijetetičarka Julia Zumpano govori o tome kako jod može ojačati vaše zdravlje i koliko vam je doista potrebno.

Što jod čini za vaše tijelo?

1. Podržava zdravlje štitnjače

Vaši hormoni štitnjače ključni su za cjelokupno zdravlje. Pomažu regulirati:

 • Tjelesnu temperaturu.
 • Razvoj mozga i mentalnu aktivnost.
 • Disanje.
 • Zdravlje srca.
 • Metabolizam i probavu.

Vaše tijelo ne može proizvoditi hormone štitnjače bez joda. Količina joda u vašem sustavu može utjecati na to koliko hormona štitnjače vaša štitnjača proizvodi, kaže Zumpano.

Vaša štitnjača, dio vašeg endokrinog sustava, hvata jod u vašem sustavu i pretvara ga u hormone štitnjače. Ako vaše tijelo proizvodi previše hormona (hipertireoza) ili premalo (hipotireoza), to može utjecati na kritične tjelesne funkcije.

Evo kada je vrijeme da soljenku ostavite po strani  – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Ako razvijete bolest štitnjače ili rak štitnjače, jod vam može pomoći na nekoliko načina:

Smanjuje rizik od gušavosti
Ponekad bolest štitnjače ili nekancerozne ciste štitnjače mogu uzrokovati gušu (povećanu štitnjaču). Vjerojatnije je da će se razviti gušavost ako živite s nekontroliranim problemom štitnjače ili imate nedostatak joda. Jod pomaže u regulaciji štitnjače i smanjuje rizik od gušavosti.

Upravlja hipertireozom (pretjerano aktivna štitnjača)
Previše hormona štitnjače mogu ubrzati tjelesne procese, uzrokujući:

 • Neredovite mjesečnice.
 • Ubrzan rad srca (palpitacije).
 • Probleme sa spavanjem.
 • Gubitak težine.

Liječi rak štitnjače
RAI terapija može liječiti određene vrste raka štitnjače. Obično se koristi nakon operacije za uništavanje svih preostalih stanica raka i tkiva štitnjače. RAI terapija ima tendenciju biti najuspješnija kada se koristi za liječenje raka štitnjače koji se proširio izvan štitnjače.

2. Potiče razvoj mozga prije i poslije rođenja

Hormoni štitnjače podupiru razvoj mozga i funkcioniraju tijekom života, počevši u maternici, kada se razvija fetus. Imati dovoljno joda za proizvodnju dovoljno hormona štitnjače je ključno.

Američka udruga za štitnjaču i Američka pedijatrijska akademija preporučuju da osobe koje su trudne, planiraju zatrudnjeti ili doje (doje) uzimaju prenatalni multivitamin koji sadrži 150 mikrograma (mcg) joda.

Trudnice i dojilje trebale bi unositi gotovo dvostruku količinu joda kako bi osigurale dovoljno za sebe i zdrav razvoj fetusa. Bez toga, postoji veći rizik od neuroloških invaliditeta i problema s rastom i spolnim razvojem, savjetuje Zumpano.

Dojenčad je također izložena riziku od nedostatka joda, osobito ako je isključivo dojena. Majčino mlijeko sadrži jod, ali količina koja završi u majčinom mlijeku ovisi o tome koliko ga osoba koja doji unese.

Ako imate problema sa štitnjačom, izbjegavajte ovu hranu i dodatke – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

3. Pomaže u održavanju kognitivne funkcije u djetinjstvu

Ako je vaše dijete izbirljivo u hrani ili jede ograničenu prehranu, pobrinite se da dobiva dovoljno joda. Nedovoljan unos joda može utjecati na razvoj njihovih vještina razmišljanja i zaključivanja.

Dugo vremena bez unosa potrebnog joda može utjecati na daljnji razvoj mozga, napominje Zumpano.

4. Liječi i sprječava fibrocistične dojke

Fibrocistična promjena dojke nekancerogeni je oblik koji uzrokuje bolne kvržice i osjetljivost dojke. Pogađa 50% žena i osoba koje su rođene ženskog spola, tijekom reproduktivne dobi i može povećati rizik od raka dojke.

Stručnjaci prepoznaju nedostatak joda kao mogući čimbenik koji uzrokuje fibrocistične dojke. Jedno starije istraživanje pokazalo je da terapija jodom može pomoći u ublažavanju simptoma fibrocističnih promjena na dojkama.

5. Dezinficira rane na koži

Jod je dostupan kao lokalni antiseptik pod nazivom povidon-jod. Stavljate ga na blage posjekotine, rane i opekline. Ubija bakterije i pomaže u sprječavanju ili liječenju infekcije.

Tri najbolja izvora joda

Hrana: Jod se prirodno nalazi u tlu i oceanu, tako da dobri izvori joda u hrani uključuju ribu i plodove mora, mliječne proizvode, jaja i hranu na bazi soje.

Jodirana sol: Jod se obično dodaje kuhinjskoj soli, ali provjerite etiketu da biste bili sigurni. Ostale vrste soli obično nisu jodirane, uključujući himalajsku sol, košer sol i morsku sol. (Ali nemojte se pretrpavati solju kako biste unijeli više joda u svoju prehranu. Previše soli može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Zdrava, uravnotežena prehrana vjerojatno sadrži sav jod koji vam je potreban.)

Dodaci prehrani: Multivitamini i prenatalni vitamini mogu sadržavati nešto joda, a dostupni su i dodaci specifični za jod.

No prije nego se odlučite posegnuti za dodatkom joda, savjetujte se sa svojim liječnikom jer, iako je važno unijeti jod koji vam je potreban, možete ga unijeti i previše – obično kada su u pitanju suplementi. Uzimanje previše joda može uzrokovati:

 • Gušavost.
 • Hipertireozu.
 • Povećan rizik od upale štitnjače i raka.
 • Trovanje jodom.

Jod također stupa u interakciju s nekim lijekovima, poput:

 • ACE inhibitora koji se uzimaju za visoki krvni tlak.
 • Antitireoidnih lijekova koji se koriste za liječenje hipertireoze.
 • Diureticima koji štede kalij.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo