Zdravlje

Zdravlje

Ako imate problema sa štitnjačom, izbjegavajte ovu hranu i dodatke

Foto: Shutterstock

Jedenje pogrešne hrane ili uzimanje pogrešnih dodataka prehrani može pogoršati probleme sa štitnjačom.

Ovo su savjeti što ograničiti i zašto ukoliko imate problema sa štitnjačom.

Među namirnicama s kojima treba biti oprezan su soja, alga i dodaci prehrani poput joda i selena, napominje endokrinolog Christian Nasr.

Trebaju li osobe s problemima štitnjače izbjegavati ovu hranu?

Soja: ako imate hipotireozu, da.

Konzumiranje previše soje uzrokuje probleme samo onima s hipotireozom, koja se javlja kada vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, kaže dr. Nasr.

Glavni problem je što soja može spriječiti apsorpciju hormona koje takvi pacijenti uzimaju.

Neke studije pokazuju da ako pojedete puno soje ili popijete veliku čašu sojinog mlijeka unutar jednog sata nakon uzimanja hormona štitnjače, to može utjecati na apsorpciju. Mnogi pojedinci ovise o dosljednoj apsorpciji tih hormona kako bi postigli stabilno stanje.

Općenito, stručnjaci preporučuju da ljudi koji imaju graničnu štitnjaču – onu koja je premalo aktivna, ali još uvijek pokušavaju očuvati funkciju štitnjače – ne konzumiraju velike količine soje svaki dan, dodaje.

Shutterstock

Repa i korjenasto povrće: Ne. Dobri su za vašu prehranu, bez obzira na probleme sa štitnjačom.

Ponekad se misli da ovo povrće uzrokuje probleme sa štitnjačom, ali to nije istina, kaže dr. Nasr.

Kelp (alge): Ne, ali nemojte ga uzimati u obliku suplemenata.

Osobe s problemima štitnjače ne bi trebale imati više od prosječnog dnevnog preporučenog unosa od 158 do 175 mikrograma morske trave dnevno. Koncentracija kelpa u hrani općenito nije dovoljna da izazove problem, ali kapsula kelpa može sadržavati čak 500 mikrograma, kaže dr. Nasr.

Trudnice bi posebno trebale izbjegavati uzimanje velikih količina alge jer bi mogle biti izložene riziku od razvoja fetalne gušavosti.

Kupus i povrće iz skupine cruciferasa: Da. Iako su dobri za nas, kupus i drugo sirovo povrće iz skupine cruciferasa, osobito u kontekstu nedostatka joda ili graničnih razina joda, može rezultirati hipotireozom. Ovo povrće stvara tvar koja se natječe s unosom joda u štitnjaču.

Ova 4 simptoma mogu otkriti da je za vaše loše raspoloženje i umor kriva štitnjača – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Trebaju li osobe s problemima štitnjače izbjegavati ove dodatke?

Jod: Da.

Izbjegavajte ga kao dodatak bez obzira imate li hipertireozu ili hipotireozu. Učinak dodataka joda može varirati od osobe do osobe, uzrokujući da štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona.

Određeni zagovornici alternativne medicine ili liječnici govore pacijentima da je jod dobar za vašu štitnjaču, ali ako postoji itko tko ne bi trebao uzimati jod, to su pacijenti sa problemima sa štitnjačom, kaže dr. Nasr.

Shutterstock

Selen: Ne, ali ne uzimajte više od 200 mikrograma dnevno.

Možete ga dobiti u hrani poput ribe, brazilskog oraha, mesa i peradi. Dodatak selena je u redu koristiti sve dok ne pretjerujete, kaže dr. Nasr

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo