Zdravlje

Zdravlje

Ova 4 simptoma mogu otkriti da je za vaše loše raspoloženje i umor kriva štitnjača

Shutterstock

Možda nije u pitanju loše raspoloženje radi hladnog vremena i manje sunčanih dana… Je li odgovorna štitnjača?

Najvažnije je doći do prave dijagnoze kako bi što prije riješili problem koji može uzrokovati i nepravilan rad štitnjače. 

Poremećaj funkcije štitnjače, hipotireoza ili hipertireoza, uz ostale simptome gotovo uvijek rezultira blažim ili težim umorom. U slučaju hipotireoze, umor je direktna posljedica usporavanja metabolizma unutar mišića i živčanog sustava. Umor, uz poremećaj funkcije štitnjače, može biti povezan s velikim brojem drugih bolesti, kao npr. anemijom, niskim tlakom, srčanim bolestima, a može se javiti i kao posljedica stresa i ubrzanog načina života. Evo koji bi simptomi mogli otkriti da je za vaš umor odgovorna štitnjača, neki od njih se naravno mogu vezati i za druga stanja.  

1. Možete predvidjeti promjene

Ako primjećujete pad raspoloženja uvijek zimi, kada su dani kraći, a sunce se rijetko javlja, odgovor bi mogao ležati u normalnom tjelesnom procesu. “Usporen rad štitnjače tijekom zime se može javiti, a tako će tijelo čuvati energiju.”, navodi dr. Kelly Brogan. Ono što je donose neka od stanja sa štitnjačom, kao što je recimo usporen rad štitnjače, jest upravo loše raspoloženje i manjak energije bijlo kad u godini, a ne samo tijekom zime. Posjet liječniku bi mogao pomoći da prepoznate obrazac, a liječnik će to napraviti putem raznih testova, od kojih je sigurno onaj putem krvi najjednostavniji. 

2. Teško vam se razbuditi 

Teško vam je ustati čim alarm zazvoni? Ako se to događa ponekad, nemate razloga za brigu, ali ako se stalno budite toliko umorni da vam je teško ustati na zvuk alarma i stalno odgađate buđenje te ne znate kako čete “odraditi” dan, jedan od potencijalnih razloga može biti i štitnjača. “Kada nedostaje hormona štitnjače, metabolizam se usporava, što isto tako može utjecati na depresivno raspoloženje i manjak motivacije”; navodi liječnica. 

Ovih 11 simptoma mogu ukazivati na infekciju bubrega – ne ignorirajte

3. Ubrzan gubitak kose

Sezonski afektivni poremećaj je poznat pod različitim nazivima kao što su „zimski i) blues“ ili „zimska depresija“ utječu na loše raspoloženje , ali se isto tako simptomi mogu preklapati s hipotireozom, no bilo bi neobično da osoba koja pati od nje ima samo emocionalne probleme, navodi Brogan. To znači da bi  osjećaj tuge i bezvoljnosti bili samo dio problema. “Hipotireoza nije samo depresija, možete primijetiti simptome kao što su zatvor, hladne ruke i stopala, gubitak kose i beživotan izgled kože”, pojašnjava. 

4. Sunce vam nije poboljšalo raspoloženje 

Smatra se da uzrok sezonskog afektivnog poremećaja leži u promjenu lučenja melatonina i serotonina, odnosno hormona koji se luči tijekom noći i jednog od hormona sreće. Do promjene može doći zbog promjene sata i zbog toga što su nam dani kraći, a noći duge, te zbog manjeg izloženosti sunčevoj svjetlosti. Ono što se uvijek preporučuje osobama koje pate od sezonskog afektivnog poremećaja je terapija svjetlosti jer se tako može utjecati na brojne hormonalne promjene, pa tako i promjene raspoloženja. Ako ste isprobali terapiju, a ona vam nije pomogla, nešto drugo bi moglo biti u pitanju pa bi posjet liječniku koji bi provjerio stanje hormona štitnjače bio dobar početak ka rješavanju problema. 

Muči vas dugotrajni kašalj? Liječnica otkriva zašto se javlja i kako olakšati simptome

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo