Snažniji imunitet
Nedavno britansko istraživanje je pokazalo da su osobe koje konzumiraju čašu vina dnevno manje podložni zarazi Helicobacter pylori bakterijom. Ona je glavni uzrok gastritisa, čireva i raka želuca. Stručnjaci tvrde kako pola čaše vina dnevno može obraniti organizam od trovanja hranom.
Jače kosti
Žene koje piju vino u umjerenim količinama imaju veću količinu koštane mase od onih koje ga uopće ne konzumiraju. Vino, naime, sadrži polifenole koji stimuliraju obnavljanje koštane mase. Ipak, imajte na umu da velike količine alkohola štete kostima i pojačavaju rizik od osteoporoze.
Manji rizik od dijabetesa
Istraživanje Sveučilišta Harvard je pokazalo da žene koje piju jednu ili dvije čaše vina dnevno imaju oko 40
posto manji rizik za oboljenje od dijabetesa tipa 2. Iako razlozi nisu jasni, čini se da vino smanjuje
otpornost na inzulin kod dijabetičara.
Poboljšano pamćenje
Jeste li znali da je rizik za obolijevanje od demencije 40 posto niži kod žena koje redovito konzumiraju čašu crnog vina? Potvrdili su to i rezultati istraživanja prema kojem starije dame koje redovito piju vino uspješnije rješavaju križaljke od svojih vršnjakinja koje ne preferiraju alkohol.
Lakše mršavljenje
Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno popiju po čašu vina imaju manju tjelesnu masu od onih koji ga piju tek povremeno. Naime, alkohol iz vina može potaknuti tijelo na sagorijevanje dodatnih kalorija čak i 90 minuta nakon što ste iskapili čašu. Sličan učinak ima i pivo.
K. R.