Ljepota

Ljepota

Cijeli život nosite pogrešan grudnjak? Naučite kako izmjeriti svoju veličinu

Shutterstock

Iako je ženama često najvažnije kako će njihove grudi izgledati u novom grudnjaku, odabir prave veličine i materijala je ipak najvažniji.

Do danas niti jedna studija nije potvrdila da nošenje pogrešnog grudnjaka može utjecati na razvoj ozbiljnih bolesti, no grudnjak koji steže ili ne podržava dobro težinu grudi može uzrokovati bol,  zato je važno odabrati pravilnu veličinu i oblik kako ga ne bismo osjetili na tijelu. Grudnjaci koje nosite cijeli dan bi trebali biti pamučni, svijetle boje i ugodni, kako bi grudi »disale«.

Nevjerojatni trikovi uz koje će parfem mirisati i trajati dulje

“Materijali moraju biti ugodni i udobni za svakodnevno nošenje jer dozvoljavaju koži da diše. Svaka bi žena trebala sama znati u čemu se najbolje osjeća, bilo da se radi o čipkastom vešu ili »basic« modelu koji pristaju ispod svake odjeće”, pojašnjava Maja Nedič, kreatorica u Lisci te savjetuje kako bi mlade djevojke trebale nositi grudnjake bez žičane potpore, koji imaju male umetke u košaricama ili topove. Starije žene često odabiru modele sa žičanom potporom kako bi malo podigli prsa i oblikovale ih. Ipak, životna dob nije mjerilo, pa je važno nositi grudnjak koji ženi odgovara.

Najveća je greška krivi odabir veličine grudnjaka, a ona utvrđuje dubinu košarica, opseg i dužinu naramenica. Ako žena nosi pogrešnu veličinu niti jedan od ovih parametara neće biti dobar. Druga greška je kriva veličina košarica, kojih je puno i svaka odgovara određenom obliku grudi. Svima savjetujem da si uzmu vremena i isprobaju nekoliko modela pri kupovinu, a osoblje u trgovini će uvijek rado pomoći znanjem i savjetima.“, zaključuje kreatorica.

Upute za mjerenje veličine

  A:  prsni opseg
  B:  podprsni opseg

Određivanje prave veličine grudnjaka

Najprije odredimo osnovnu veličinu, koja se temelji na podprsnom opsegu B.
Mjerimo preko leđa u visini leđnog izreza i naprijed ispod grudnog nabora. Tako dobijemo osnovne veličine: 65, 70, 75, 80, 85 i tako dalje. Određene su tako da odgovaraju i opsegu 2 centimetra manjem i 2 centimetra većem od označenog. To znači da na primjer veličina 80 odgovara izmjerenom opsegu 78-82 centimetra ispod grudi.

Potom izmjerimo prsni opseg A. Krojački metar postavimo preko leđa u visini leđnog izreza (na mjestu gdje se grudnjak obično zakopčava) pa preko prsnih bradavica do prsne kosti – do udubine među grudima.

Tu mjeru potom usporedimo s ranije izmjerenim opsegom ispod grudi:
ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 12-14 centimetara, vjerojatno odgovaraju košarice A,

  • ako je veći za 14-16 centimetara, košarice B,
  • ako je veći za 16-18 centimetara, košarice C,
  • ako je veći za 18-20 centimetara, košarice D,
  • ako je veći za 20-22 centimetara, košarice E, odnosno
  • ako je veći za 22-24 centimetara, košarice F. 

Ako je, dakle, opseg pod grudima 80 centimetara, a prsni opseg između 96 i 98 centimetara, potrošačici najvjerojatnije odgovara grudnjak s oznakom veličine 80C.

Napravite sami dezodorans koji ne nadražuje kožu, a štiti od neugodnih mirisa

Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo