Ljepota

Ljepota

Jednostavnim trikom provjerite koliko vam je koža elastična te kako poboljšati njen elasticitet

Starenje organizma i kože prirodan je proces koji ne možemo zaustaviti, ali zdravim životnim navikama možemo dostojanstveno i lijepo stariti.

Starenje kože će obično započeti već oko 25. godine života. S obzirom na to da je životni vijek čovječanstva znatno produljen, pred nama su još mnoge godine u kojima želimo izgledati mladoliko i njegovano. Na čimbenike poput genetike ne možemo utjecati, ali ako pripazimo na vanjske, poput pretjeranog izlaganja suncu, pušenje i općenito nezdrav način života, spriječit ćemo pojavu prijevremenog starenja kože.

Prvi znakovi starenja će se očitovati tankim linijama, a nakon toga i borama.

Slijedit će i gubitak elastičnosti i volumena kože. Neminovno je da će se s vremenom smanjiti, odnosno usporiti hormonalna aktivnost, a samim tim i proizvodnja kolagena. Kolagen čini 70% proteina kože, a kada popusti mreža koju kolagen tvori, dolazi i do slabljenja elastičnosti kože.

Stanje elastičnosti kože najlakše možete provjeriti vrlo jednostavnim postupkom. Lagano prstima odmaknite odnosno rastegnite kožu s lica ili kapka i ako se odmah vrati u prvobitni položaj, elastičnost je zadovoljavajuća, a ako joj treba neko vrijeme za povratak u položaj prije odmicanja, elastičnost je smanjena.

Zašto vrijedi probati tretman kisikom? Bore su manje vidljive, a koža zategnutija

Izgubljenu količinu kolagena i elastina nije moguće potpuno nadomjestiti, ali svakako možemo utjecati na to da koža i dalje izgleda lijepo i njegovano. Kako tjelovježba doprinosi ljepšem izgledu mišića na tijelu, tako će i vježbe mišića lica kompenzirati ljepotu kože koju prirodni procesi starenja umanjuju.

Profesionalnim tretmanima i raznim masažnim tehnikama možemo potaknuti proizvodnju kolagena i poboljšati elasticitet kože.

Jedna od vrlo učinkovitih tehnika za poboljšanje elastičnosti kože lica je lifting masaža prilikom koje se specifičnim pokretima stimuliraju pojedini mišići na licu i samim tim poboljšava njihov tonus. Tom se tehnikom i vidljivo poboljšava čvrstoća kože te stimulira proizvodnja elastina i kolagena.

Prirodni face lifting se postiže i cupping masažom lica kojom će se, osim dreniranja viška tekućine s lica, stimulirati i proizvodnja elastina i kolagena, aktivirati mišići lica i znatno potaknuti cirkulacija. Cupping lica je izuzetno ugodan i izvodi se pomoću silikonskih čašica kojima se stvara vakuum efekt na koži.

Još jedna masažna tehnika kojom se učinkovito djeluje na kolagen je vezivno tkivna masaža lica. Za njena izvođenja, dugim, malo čvršćim pokretima se ujedno osnažuje i revitalizira koža lica te vraća mobilnost dermisa i hipodermisa.

Masažama tijela ćemo osim ugode, smanjenja bolova i tenzija, pozitivno djelovati i na elastičnost kože.

Ono što u vlastitom domu možete pozitivno učiniti za elastičnost kože tijela je metoda suhog četkanja. Drevnom metodom detoksikacije ćete ujedno eksfolirati kožu, potaknuti njenu revitalizaciju, potaknuti cirkulaciju te poboljšati tonus i elastičnost kože.

Suho četkanje se provodi jednom dnevno, netom prije tuširanja i traje 5 minuta. Bitno je naglasiti da koža mora biti potpuno suha i bez iritacija. Izvodi se kružnim pokretima, počevši od stopala, prema bedrima i prema srcu, a stražnji dio od gležnjeva preko listova i zatim prema leđima. Ruke se četkaju od dlanova pa do ramena. Ovom ćemo metodom ujedno i smanjiti vidljivost celulita.

Preparati koji poboljšavaju elastičnost kože

Na tržištu su danas dostupni razni preparati kojima je moguće usporiti starenje i poboljšati elastičnost kože.

Jedno od najpopularnijih je arganovo ulje koje se često naziva i tekućim zlatom. Učinkovito poboljšava elastičnost kože lica i tijela jer je bogato masnim kiselinama i vitaminom E. Brzo se apsorbira u kožu te ga je najbolje nanositi na još pomalo vlažnu kožu, nježnim pokretima samomasaže. Kožu čini mekom i osigurava joj mladenački sjaj.

Marula ulje je učinkovito u jačanju elastičnosti kože lica i tijela. Zbog svog sastava i velikog udjela polifenola i tokoferola te vitamina C i E djeluje antioksidativno. Kožu će učvrstiti te ju navlažiti i smiriti.

Ulje ploda divlje ruže je jedno od najučinkovitijih ulja u njezi kože jer povećava njenu elastičnost i potiče stvaranje kolagena te tako ublažava znakove starenja. Bogato je omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama koje su važne za elastičnost kože. Uz navedene masne kiseline, bogato je antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale te tako potpomažu mladenačkom izgledu i stanju kože. Također u svom sastavu ima i gama-linolensku kiselinu koja će regenerirati stanice kože te zaštititi njenu zdravu barijeru.

Prve bore vide se već s 25 godina, a kad navršite 30 ključna postaje jedna stvar u njezi kože

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo