Ljepota

Ljepota

Jeste li znali? Anti-age kreme brže “stare” u teglicama nego u bočicama s pumpicom

Luksuzne kreme protiv bora u klasičnim “teglicama” s poklopcem svojevrstan su simbol uživanja u njezi, no industrija ljepote sve se više okreće hermetički zatvorenim bočicama i tubama koje onemogućuju oksidaciju dragocjenih sastojaka i onečišćenje preparata.

Prema istraživanju Euromonitora, prodaja anti-age krema za lice u plastičnim i staklenim “teglicama” smanjila se u prosjeku 5 posto, dok se prodaja njege protiv starenja u tubama i bočicama povećala za 14 posto, prenosi New York Times koji je istražio kako “dišu” anti-age proizvodi.

Naime, mnoge tvari koje se stavljaju u takve proizvode (primjerice, retinol i antioksidansi) vrlo su osjetljive i “propadaju” kad su izložene zraku i svjetlosti. Potvrđuju to dermatolozi i kozmetolozi, ističući da je za maksimalnu učinkovitost krema najbolje takozvano ultrahermetičko pakiranje bez zraka, s pumpicom za istiskivanje preparata.

Paula Begoun, osnivačica portala Beautypedia.com koji ocjenjuje kakvoću kozmetike, izjavila je za New York Times da smatra kako su nova pakiranja sigurnija od klasičnih. Takvo mišljenje podržava i Marie Redding, urednica u magazinu Beauty Packaging koji sustavno analizira kozmetičku ambalažu na svjetskom tržištu.

Stop bakterijama

“Uzimate li prstima kremu iz kutijice, bakterije s prstiju prelaze u proizvod, a mikroorganizmi također mogu ući u kremu iz zraka svaki put kad otvorite kutijicu. To povećava rizik od upala i iritacija kože. No mnogi potrošači i dalje vole takav osjećaj nanošenja kozmetike, pa proizvođači paze da kreme budu što više “higijenske”, što u pravilu zahtijeva više konzervansa. Proizvodi u kutijicama s poklopcem provjereni su, visokoučinkoviti i sigurni za uporabu, ali ipak dajem prednost hermetički zatvorenoj ambalaži s pumpicom jer se tako može dobiti proizvod s puno manje konzervansa.”

Perry Romanowski, kozmetolog i osnivač portala Beauty Brains za znanstveno ispitivanje kozmetike, rekao je za New York Times da je priča o nehigijenskoj ambalaži pretjerana.

“Eventualnom onečišćenju izložena je samo površina kreme koja je u kontaktu sa zrakom. Ako koristite kvalitetan proizvod s tehnologijom očuvanja sastojaka (npr. tekstura s mikrokapsulama u kojima se sastojci oslobađaju tek u dodiru s kožom), nova ambalaža nije u velikoj prednosti pred klasičnom. No klasične kutijice ipak nisu dobro rješenje za prirodnu kozmetiku koja nema konzervansa.”

Njega bez konzervansa

Zagrebačka dermatologinja dr. Ljiljana Škrinjar, koja već godinama proučava utjecaj kozmetike na kožu, sklonija je novim vrstama ambalaže.

“Hermetička pakiranja s pumpicama osmišljena su upravo zato da se spriječi onečišćenje proizvoda te da se bolje očuvaju aktivni sastojci. To omogućuje proizvođačima da koriste samo minimalne količine konzervansa ili da ih uopće ne stavljaju u kreme. Neki ljudi alergični su na konzervanse u kozmetici, pa je takva njega prikladna i za iznimno osjetljivu kožu.”  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo