Kako se brinuti o noktima zimi? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako se brinuti o noktima zimi?

Ušuškati ruke u rukavice samo je jedan od načina zaštite ruku, a time i noktiju, od zime i hladnoće. Ali, povrh toga, trebali biste se pridržavati i još nekih zgodnih savjeta kako bi zimska njega noktiju bila potpuna.

Zimski mjeseci donose grudanje, toplu čokoladu, toplinu doma, ali vrlo često i – posebno lomljive nokte i zanoktice. 

Zašto nokti mrze zimu?

Zbog dvije riječi: nedostatak vlažnosti. Zdravi nokti sadrže prosječno 18% vode u sebi. U zimskim mjesecima, stalno smo prelazimo iz toploga i suhoga zraka u unutrašnjosti i ledenih temperatura koje su vani. Takve oscilacije rezultiraju smanjenjem vlažnosti u noktima zbog čega oni dehidrirajuIsušeni nokti su onda skloniji pucanju i cvjetanju. Ono što noktima sigurno neće pogodovati su produkti za njegu na bazi alkohola, kao ni deterdžent za pranje suđa.

Pranje suđa je najveći neprijatelj vašim noktima. Vrijeme je da si nabavite gumene rukavice!

Njega noktiju

Najprovjereniji, a u istom trenutku i najjednostavniji, plan svakako je svakodnevna i temeljita hidratacija. Nokti su rožnate tvorevine koje u sebi sadrže keratin zbog čega se i mogu ljuštiti. No, redovnom hidratacijom učinit ćemo ih fleksibilnijima, glađima i bit će manje skloni pucanju ili listanju. Stoga, kada nanosite kremu za ruke, obvezno biste trebali njome namazati i nokte.

Ako nosite lak na noktima, kremu za ruke nježno umasirajte na rubove noktiju kako biste osigurali njihov zdrav rast.

Isto tako, trebali biste tražiti kreme i losione koji sadrže ureu, humenktans koji opskrbljuje kožu vlagom i sprječava isušivanje. Isto tako, jednom tjedno biste trebali imati nešto intenzivniji tretman:

  • uronite nokte u toplu vodu, ali nemojte ih držati u vodi dulje od 10 minuta. Zatim nokte namažite uljem za nokte, stavite pamučne rukavice na ruke i držite ih barem sat vremena.

Pogledajte i što nokti otkrivaju o vašem zdravlju.

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo