Kako se na prirodan način riješiti ožiljaka od akni? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako se na prirodan način riješiti ožiljaka od akni?

Akne mogu biti poprilično bolna i neugodna pojava na koži, a ožiljci, kao podsjetnici na muku koju smo pretrpjeli s njima, koje akne mogu ostaviti zasigurno nisu najljepše što nam se može dogoditi.

Činjenica jest da je nemoguće ukloniti ožiljke od akni preko noći, ali koristeći razne prirodne pripravke i, još bitnije, reagirajući na vrijeme, sigurno možete ublažiti njihovu neugodnu i nimalo estetsku pojavu. Sve što trebate je pronaći pravu metodu koja odgovara vašem tipu kože.

1. Svježi limunom sok

Limunov sok ima mogućnost izbjeljivanja koža i može vam vrlo efikasno pomoći u izbjeljivanju vaših ožiljaka od akni. Jednostavno napravite pripravak od limunova soka i vode i njime se umijte; čak možete taj pripravak ostaviti da djeluje preko noći. 

Limunska kura za jačanje imuniteta štiti od virusa i bakterija!

Morate biti izrazito pažljivi te nakon korištenja ovoga pripravka dobro se umiti toplom vodom kako limun ne bi oštetio kožu na kojoj nema ožiljaka.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona zasigurno je nešto što svako kućanstvo treba imati. Napravite pastu koristeći sodu bikarbonu i vodu i njome tretirajte ožiljke. Kada nanesete sodu bikarbonu na željeno mjesto, ostavite da stoji par minuta, a zatim dobro isperite. Nakon toga, kožu možete hidrirati i dubinski nahraniti kokosovim ili maslinovim uljem. Naravno, bitno je znati da ne reagiraju sve osobe na ove prirodne recepte jednako. Ako vam se nakon korištenja ulja koža bude više mastila nego hidrirala, svakako pokušajte s nečim drugim.

3. Med

Med je izvrsno prirodno rješenje za rješavanje prištića i ožiljaka od prištića. Naime, zbog bogatstva svoga sastava med djeluje antibakterijski i pomaže smanjiti crvenilo i upalu. Med je odličan izbor za one s osjetljivom i jako osjetljivom kožom.

4. Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže u uspostavi ravnoteže u pH vrijednosti vaše kože. Budući da je iznimno jak i može biti poprilično agresivan za vašu kožu, razblažite ga s vodom kako biste učinkovito smanjili crvenilo i ožiljke nastale od akni.

Najbitnije od svega je voditi pažljivu i detaljnu higijenu svoga lica. Akne nije moguće u potpunosti prevenirati, posebice ne upalne, ali ako imate masnu kožu sklonu aknama, svakako na vrijeme vodite računa o brizi kako se ožiljci uopće ne bi pojavili.

Akne nisu karakteristične samo za pubertetsko razdoblje. One se mogu javiti i u odrasloj dobi!

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo