Ljepota

Ljepota

Kako se riješiti bora kod kuće i u ordinaciji? Poznata dermatologinja zna sve trikove

Foto: Shutterstock

Briga o izgledu kože uvijek se isplati…

Danas je na tržištu dostupan cijeli niz krema namijenjenih ublažavanju znakova starenja kože. Vrsta kreme određuje se prema tipu kože, dobi i problemu. Upotreba kreme ovisi i o godišnjem dobu, a kako bi učinak na koži bio bolji, katkad je dobro kombinirati određene kreme.

Uz to, za postizanje potpuna rezultata bitno je živjeti zdravo, pravilno se hraniti, uz dodatak vitaminskih pripravaka, redovito se baviti tjelesnom aktivnošću, redovito i pravilno njegovati kožu lica i tijela, te pravodobno provoditi određenih nekirurške tretmane.

Međutim,važno je i nahraniti kožu iznutra, što se postiže pripravcima u obliku tableta koji sadrže jake antioksidanse, prije svega vitamine C i E, koji štite stanicu od štetnih slobodnih radikala. Takvi pripravci sadrže i cink koji podržava biosintezu kolagena i odgovoran je za vezanje i transport vitamina A. Neki pripravci sadrže i retinol, koji aktivira metabolizam i ima vrlo važnu ulogu u funkcioniranju stanica kože. S ciljem popravka takvih oštećenja, razvijena je cijela industrija korektivnih medicinskih i kirurških tehnika. Za odabir pravilna anti-aging tretmana najvažniji su konzultacija s dermatologom i provođenje tretmana u dermatološkoj ordinaciji.

Danas se provode brojne antiaging tehnike u dermatološkoj ordinaciji koje se često kombiniraju  upravo radi njihovog međusobnog nadopunjavanja. Od tretmana se koriste LPG endermološki tretmani, za lice i tijela koji predstavljaju tretmane  stimulacije i regeneracije kolagena, često u kombinaciji  s kemijskim pilinzima i mikrodermoabrazijom. Ovim tehnikama, kao preventivni tretmani, dodaju se mezoterapija, frakcijska radiofrekvencija i laserski tretmani, injekcije hijalurona i botulina. Kombinacije ovih tretmana  određuju se u dogovoru s dermatologom.

LPG endermoterapija

LPG endermoterapija je metoda koja je testirana na američkim i europskim sveučilištima i koristi se u estetskoj dermatologiji svugdje u svijetu. LPG endermoterapija Lift 6 uređajem najučinkovitija je tehnika stimulacije kolagena i postizanja nekirurškog liftinga lica. Djelovanjem vakuuma i masažom svakog centimetra kvadratnog lica posebnim mobilnim zaliscima omogućeno je trodimenzionalno stimuliranje kolagena, što rezultira nestankom sitnih te ublažavanjem dubokih bora lica i dekoltea. Ova tehnika koristi se u terapiji bora lica, viška kože nakon mršavljenja, savjetuje se prije terapije botulinom ili ispunjavanja bora injekcijama, te nakon operacije vjeđa ili kirurškog liftinga za povratak teksture kože.

Muče vas bore i podočnjaci? Evo kako se pravilno nanosi krema na području oko očiju i što mora sadržavati

LPG endermoterapija uređajem Cellu M6 omogućuje antiaging tretman tijela. Učinak se postiže djelovanjem rolera i vakuuma, a koristi se u terapiji celulita, viška kože nakon mršavljenja ili poroda, te za rješavanje „lokaliziranih masnih nakupina” u predjelu bokova, a najbolji je tretman za postizanje teksture kože nakon liposukcije.

Kemijski pilinzi, mikrodermoabrazija i tekući dušik

U antiaging tretmane svakako se ubrajaju i kemijski pilinzi voćnim kiselinama, trikloroctenom kiselinom i niz  drugih pilinga, a za uklanjanje vrlo tvrdokornih mrlja na koži lica koristi se piling koji sadrži kombinaciju salicilne, kojične i fitične kiseline. Kako bi rezultati bilo što bolji, svaki piling prati i određena krema.

Za uklanjanje strogo površinskih promjena na koži lica danas se koristi i mikrodermoabrazija. Ova tehnika ne pruža rezultate kod dubljih defekata na površini kože.

Kod određenih promjena na koži neizbježna je terapija tekućim dušikom, koju svakako mora provoditi dermatolog, jer nepravilno tretiranje kože tekućim dušikom rezultira trajnim posljedicama.

Ispunjavanje bora injekcijama

Jedna od vrlo čestih metoda tretiranja bora lica je terapija „ispunjavanja bora injekcijama”. Zbog niza prednosti, danas je najviše u upotrebi terapija hijaluronskom kiselinom, čiji učinak traje više od godinu dana, kad zahvat treba ponoviti. Ovisno o dubini bore, koristi se hijaluronska kiselina različite gustoće.

U terapiji bora koristi se i botulin, koji blokira prijenos neurotransmitera i onemogućuje  pretjerano „ grčenje” mišića, što rješava bore, najviše oko očiju i čela. Učinak također nije trajan, pa je obično nakon šest mjeseci potrebno ponoviti postupak. Od ostalih tehnika valja spomenuti fotopomlađivanje IPL (Intense Pulse Light) tehnikom, kao i tehniku rejuvenacije laserskim zrakama.

Toneri za lice sve su popularniji – zašto vam je potreban i kako ga koristiti?

Mezoterapija

Mezoterapija je metoda koja se u medicini već dugo koristi u terapijske svrhe, a posljednjih nekoliko godina i u estetske svrhe, prije svega za tretiranje bora lica, alopecije i celulita. Riječ je o terapiji unošenja aktivne tvari brojnim ubodima direktno u kožu, u predio srednjeg dijela dermisa. Ova metoda dovodi do stimulacije kolagena već samim ubodom, nakon čega slijedi učinak aktivne tvari koja se unosi. Koja vrsta tretmana nekoj osobi najbolje odgovara, može odrediti samo dermatolog na temelju pregleda, s tim da učestalost ponavljanja tretmana ovisi o problemu koji osoba želi riješiti.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo