Ljepota

Ljepota

Kosa vam sporo raste? Ova 4 jednostavna savjeta mogu riješiti vaš problem

Shutterstock

Čak i ako ste bili pažljivi prema svojoj kosi i tijekom pandemije i u trenutcima kada ste bili zatvoreni u kući, rijetko ste koristili fen i četke, moguće je da vam se i dalje čini da ona ne raste brzo kako bi trebala ili da ne raste uopće.

Kućna njega kose ustvari može i djelovati tako da vam kosa sporije raste, ali na sreću postoje neka jednostavna rješenja koja bi mogla povećati šanse za brži rast kose.
Stručnjaci za njegu kose donose nekoliko savjeta kako si pomoći, a vi ćete imati koristi ako u njegu uključite i samo jedan od njih.

1. Znate li što vaše tjeme treba?

Možda vam je to već jasno, ali zdrava kosa ovisi o tome koliko vam je zdravo tjeme, što znači da je važan dio cijele jednadžbe. Ako vam je primarni cilj ubrzati rast kose, možda je dobar potez da posjetite stručnjaka koji će pregledati tjeme i tako vidjeti postoji li tu problem.

Ovo su najčešće bolesti vlasišta – saznajte u kojem slučaju provjeriti rad štitnjače

“Stručnjak će ponuditi tretman, a koji se sastoji od preparata namijenjenih za njegu tjemena, te otkriti načine kako stimulirati tjeme i cirkulaciju te tako omogućiti brži rast kose“,  pojasnila je Bridgette Hill, stručnjak za trihologiju iz New Yorka.

2. Naručite se na šišanje

Vaša kosa zahtjeva i redovite posjete frizerskom salonu kako bi se stručnjak pobrinuo za vaše suhe vrhove tako da ih pravilno ošiša. „Pazite da ste u rukama stručnjaka koji razumije što znači „samo malo podšišati vrhove““, ističe Teddi Cranford, vlasnik salona na Manhattanu. Dodaje kako će takav stručnjak znati kako ošišati kosu da bi ona brže rasla ali i ostala zdrava, a ne jednostavno ošišati par centimetara kose.

3. Koristite regenerator

Često će upravo oni koji su nezadovoljni time kako im kosa raste zaboraviti na činjenicu koliko su maske za kosu i regenerator važni za njeno zdravlje.
“Savjetujem korištenje maske za kosu jednom tjedno kako bi se očuvala njena snaga i spriječilo pucanje i sušenje vrhova“, dodaje Cranford, koja preporučuje i korištenje Olaplexa.

“Korištenje šampona koji hrane kosu i daju joj vlagu je jednako važno kao i korištenje pravog regeneratora“. Ako imate pramenove, posebno je važna ta dodatna njega jer je poznato da će takvi tretmani oštetiti kosu i učiniti je sklonom isušivanju.

4. Jedite zdravo

Možda nismo u mogućnosti ubrzati rast kose ako nam genetika to ne dozvoljava, ali možete pojačati potencijal tako što ćete jesti zdravo i birati namirnice koje sadrže nutrijente.

Evo što vam tjeme i kosa govore o vašem zdravlju i na koje probleme upućuju

“Ako vašem organizmu nedostaje vitamina, minerala i proteina, kosa će rasti sporije“, naglašava Iain Sallis. “Kako biste učinili sve što možete, birajte namirnice koje sadrže proteine i željezo. Crveno meso, masna riba i jaja su odlične namirnice za kosu, jer su pune amino kiselina koje tijelo koristi kako bi proizvelo nove stanice kose“, dodaje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo