Ljepota

Ljepota

Prije nego kupite novu kremu za lice, naučite pravilno pročitati što se u njoj nalazi

Uvijek prvo pročitajte popis na vrhu jer su oni prvi sastojci i najvažniji

Kada ste u potrazi za savršenom kremom ili skupocjenim uljem za lice, prvo što morate napraviti jest pogledati koji se sastojci nalaze na deklaraciji. Naravno, lakše je to reći nego napraviti i čini se da je prvo potrebno naučiti kako ih pročitati jer se ponekad čini da su pisani jezikom kojeg razumiju samo znanstvenici.

“Čitanje popisa sastojaka jednako je važno za kozmetičke proizvode koliko i za hranu, a pomaže nam da identificiramo ono što se unutra nalazi, ali i saznamo kakve su kvalitete sastojci i koliko ih je u jednom proizvodu“, pojašnjava dr. Shari Marchbein, dermatologinja te otkriva kako pravilno čitati deklaracije.

Prvih nekoliko sastojaka je najvažnije

Sastojci su uvijek navedeni tako da se na vrhu nalaze najveće koncentracije,  istaknuti najvažniji aditivi. Uobičajeno je da je prvih 5 sastojaka i najviše zastupljeno u proizvodu i upravo oni mogu utjecati na to kako će koji proizvod djelovati. Ovo je prema stručnjacima isproban način, ali i siguran ako želite razlučiti koji je proizvod bolji.  Najmanje aktivni sastojci su oni koji se nalaze pri kraju liste i vjerojatno njihove dobrobiti nećete osjetiti.

Po čemu je organska kozmetika toliko drukčija? 10 genijalnih razloga zašto je vrijedi probati

Nadamo se da ste učili latinski

Jeste li se ikada mučili kako biste pročitali ili izgovorili naziv sastojaka koji se nalaze na poleđini proizvoda? Sigurno jeste zato što je većina sastojaka navedena pod stručnim nazivom, a često upravo na latinskom. Na primjer, Butyrospermum parkii je botanički naziv za shea maslac, uobičajen sastojak mnogih krema za tijelo.

Potražite parfeme i mirise

Proizvodi za ljepotu i njegu će često imati na popisu sastojaka i parfeme i mirise. Iako će oni sigurno dodati nešto privlačno, mogu također izazvati reakcije i iritirati kožu. Ako vam je koža osjetljiva, najbolje bi bilo izbjegavati proizvode koji sadrže parfeme i mirise, a tako će vam savjetovati svaki dermatolog.

Identificirajte sastojke koji su dobri za vašu kožu

“Ako vam je koža osjetljiva, znate i sami da je teško pronaći proizvode koje će ona tolerirati, ali i koji će stvarno nešto ponuditi koži“, dodaje dr. Marchbein koji predlaže da potražite proizvode s hijaluronskom kiselinom, glicerinom, ceramidima i polidimetilsiloksanom.

Muče vas suhe pete i želite urediti nokte na stopalima sami? Evo kako sve napraviti u par koraka

Za one koji imaju masnu kožu, trebali bi potražiti proizvode koji ne sadrže ulja jer u suprotnom koža može reagirati. Glikolna kiselina, salicilna kiselina, adapalen, benzoil peroksid, silimarin su najbolji sastojci za kožu sklonu aknama.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo