Rajčica štiti bolje od kreme - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Rajčica štiti bolje od kreme

Iako su brojne blagodati rajčice otprije poznate, ovo ‘voće među povrćem’ korisno je i u borbi protiv štetnih ultraljubičastih zraka. Rajčica regenerira kožu, održava njenu strukturu i elastičnost.

Studijom, koju su nedavno proveli britanski znanstvenici, dokazano je da povećan unos jela s rajčicom regenerira kožu. I ne samo to! Rajčica vašoj koži pomaže u prirodnoj borbi protiv bora i opeklina izazvanih sunčevim zrakama. Rajčica sadrži antioksidans likopen čija se razina kuhanjem dodatno povećava. Likopen je već ranije povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate. Ako jedete veće količine rajčica, već kroz tri mjeseca povećat ćete razinu prirodne zaštite kože od opeklina.

Veće konzumiranje rajčice povećava i razinu prokolagena u organizmu. Radi se o molekuli koja održava strukturu i elesticitet kože.

S obzirom da ljeto kuca na vrata, valja još jednom upozoriti na opasnosti pretjeranog sunčanja. Neoprezno izlaganje suncu vodi ubrzanom starenju kože, a u najgorem slučaju mogu se javiti i kancerogena oboljenja.

Stoga, šešir na glavu, zaštitnu kremu u torbu i – rajčicu u ruku!

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo