Ljepota

Ljepota

Veliki intervju: „Djelotvornost krema s kolagenom nije znanstveno dokazana, ali ove prakse jesu“

foto: Igor Šoban

Saznali smo koji je najbolji način za unos kolagena u tijelo te koliku ulogu ima prehrana, a koliko dodaci prehrani

Kolagen bi trebalo početi primjenjivati prije prvih znakova starenja kože. Nažalost, to je navika malog broja ljudi. Kada koža postane osjetljiva, dehidrirana i pojave se prve bore i nepravilnosti, više joj ne odgovara njega koja se do tada koristila. To je ujedno i znak da se sinteza kolagena u organizmu usporila.

O važnosti kolagena naveliko se govori, kao i o njegovoj prmjeni. Upravo zato razgovarali smo s Anom Prkačin, magistrom farmacije koja više od pet godina radi u tvrtki Yasenka kao voditeljica poslovnog razvoja. Tvrtka Yasenka se, kako u Hrvatskoj, a tako i u svijetu, pokazala kao sinonim za uspjeh kad je riječ o proizvodima s kolagenom, a među njima se najviše ističe nagrađivana Skinage linija.

S Anom smo razgovarali o kolagenu, poznatom kožnom „zlatu“ u svijetu kozmetike i beauty industrije te kako i na koji način njegova primjena može povećati elastičnost kože, njenu hidriranost, ali i gustoću kolagena u koži.

Kolagen je jedan od najkorisnijih proteina u ljudskom organizmu koji čini gotovo 30 posto ukupnih proteina, a glavni je sastojak kože, kostiju i vezivnog tkiva. Možemo li prirodnim putem poboljšati njegovu proizvodnju?

Proizvodnju kolagena prirodnim putem moguće je poboljšati na način koji nam je svima poznat, ali nažalost uz današnji stil života nije lagan. Podrazumijeva pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i zdrave životne navike. Prehranu bogatu šećerom, pušenje, konzumaciju alkohola i prekomjerno izlaganje UV zrakama treba izbaciti ako želimo sačuvati aktivnost stanica koje proizvode kolagen u našem organizmu.

Postoji nekoliko različitih vrsta kolagena. Kako možemo znati koji tretman odgovara za našu kožu i kada uopće trebamo primjenjivati kolagen?

Kolagen bi trebalo početi primjenjivati prije prvih znakova starenja kože. Nažalost, to je navika malog broja pacijenata. Kada koža postane osjetljiva, dehidrirana, pojave se prve bore i nepravilnosti, i više joj ne odgovara njega koja se do tada koristila, to je znak da je sinteza kolagena u organizmu usporena. Uz te vidljive probleme često se javljaju i problemi koje osjećamo u zglobovima i mišićima – sve to su znakovi koji pokazuju kako je krajnje vrijeme za primjenu kolagena.

Što se tiče izbora kolagena, apsolutna preporuka je odabir kolagena tipa , tj. riblji kolagen. Tip 1 nalazi se u našoj koži i potkožnim tkivima, ali i u tetivama, ligamentima i probavnom sustavu. Njegovom primjenom najuspješnije ćemo riješiti problem smanjene elastičnosti kože te bora, ali i bolova u ligamentima i vezivnom tkivu mišića.

Hrana bogata kolagenom svakako je hrana bogata proteinima – jaja, perad, riba, gljive, orašasti plodovi, zeleno povrće i citrusi. Koliko hrana zapravo može pomoći u zaustavljanju procesa starenja?

Pravilna prehrana ključ je zdravog života i održavanja vitalnosti našeg organizma. Ona uvelike može pomoći u zaustavljanju procesa starenja. Važno je birati kvalitetne namirnice, ali i ispravan način pripremanja jela. Izbor bi trebale biti sezonske namirnice koje sadrže vitamine, minerale, kolagen i esencijalne aminokiseline koje su neophodne za sintezu kolagena u organizmu. Npr. to imaju riba i morski plodovi, piletina, jaja, govedina, svježe voće i povrće.

Odgovarajućom pripremom namirnica trebamo maksimalno očuvati njihove aktivne sastojke. U praksi to znači izbjegavati duboko prženje i naglo pečenje, kada god je moguće zamijeniti termički obrađeno povrće sirovim, u prehranu uvesti kvalitetnu ribu 2-3 puta tjedno i nastojati unositi visoke doze vitamina dobivenih iz voća. Kako smo uz današnji tempo života primorani posegnuti za bržim rješenjima pripreme hrane koja nisu najbolja za naš organizam i uzevši u obzir znanstvenu činjenicu da apsorpcija kolagena iz hrane iznosi oko 27 posto, dok iz kvalitetnih dodataka prehrani iznosi 90 posto, jasno nam je kako naš organizam ipak treba dodatnu pomoć.

Analiza studija objavljena u časopisu Journal of Drugs in Dermatology otkriva kako primjena kolagena putem dodataka prehrani može povećati elastičnost kože, njenu hidriranost, ali i gustoću kolagena u koži. Koji način primjene kolagena je zapravo najdjelotvorniji?

Najbolje rezultate pokazali su tekući dodaci prehrani s hidroliziranim kolagenom. Važno je da molekule kolagena budu male molekulske mase i sadrže kvalitetne aminokiseline, identične onima koje se nalaze u našoj koži.

Dodatno, tekući oblik omogućuje brže i potpunije iskorištavanje, veću bioraspoloživost te garantira snažniji učinak.

Što je s kremama, je li to mit? Smatra se da se zbog veličine molekula kolagena, kolagen ne može apsorbirati kroz kožu, a onda niti iskoristiti. Kolika je onda zaista djelotvornost krema na bazi kolagena?

Djelotvornost krema s kolagenom nažalost nije znanstveno dokazana upravo zbog veličine molekule kolagena koja ne prolazi kroz pore kože. Njihov učinak temelji se na stvaranju tankog filma na samoj površini kože popunjavajući tako privremeno bore i fine linije.

Preporuka je uz unošenje kolagena „per os“ izabrati kreme koje u svom sadržaju imaju aktivne molekule koje djeluju kao faktori rasta te aktiviraju fibroblaste i potiču sintezu prirodnog kolagena u koži, npr. dobro poznati Liftonin.

Imamo podatak da određene dijete i restrikcije u prehrani djeluju na prirodnu proizvodnju kolagena u negativnom smislu. Zašto do toga dolazi i na koji način se to manifestira u našem tijelu?

Restriktivne dijete nažalost u našem organizmu naprave više problema nego što ih riješe. Razlog je u njihovom konceptu jer najčešće iz prehrane izbacujemo ne samo pojedine namirnice, nego i cijele skupine hranjivih tvari te dovodimo organizam u disbalans.

Organizam ne dobiva dovoljno hranjivih tvari, vitamina, minerala, ali i ugljikohidrata koji su mu neophodni za normalan rad, te se događa da „resurse“ koje je dobio troši po prioritetima. Zbog toga će, npr. proteine, ugraditi u oporavak mišića, ali ne i u potkožno tkivo. Ako tome dodamo i nedovoljan vitamina koji se često nalaze ne samo u voću, nego i u crvenom mesu koje se također u dijetama izbjegava, jasno nam je da naše tijelo nema iz čega sintetizirati kolagen.

Također, restriktivne dijete uzrokuju stres za organizam koji može rezultirati dodatnim borama ali i hormonskom disbalansu, npr. pojavi akni i upala, povećanom opadanju kose te padom imuniteta. Zbog toga se savjetuje restriktivne dijete zamijeniti zdravim načinom života, vježbom i konzumacijom svih vrsta namirnica u kontroliranoj količini. Ovakav put je dugotrajniji, ali daje bolje i trajnije rezultate te omogućuje našoj koži i kosi zdraviji izgled.

Vaša linija Skinage temelji se na izvrsnosti. Koja je vaša tajna da je zadobilo povjerenje toliko korisnika?

Tim farmaceutskih stručnjaka, izbor vrhunskih sastojaka, visoka koncentracija aktivnih tvari, individualizirani stručni pristup različitim problemima kože – tajna su izvrsnosti koja stoji iza Yasenka Skinage brenda koji su prepoznali korisnici diljem Hrvatske, ali i svijeta.

Kako se danas na tržištu nudi veliki broj različitih proizvoda s kolagenom, korisnici su prilikom izbora proizvoda postali svjesni da privlačna reklama ne smije biti presudna za odabir. Kupci nastoje imati informacije o porijeklu i uvjetima proizvodnje, kontrolama pojedinih sastojaka ali i konačnog proizvoda prije stavljanja na tržište te na kraju – tko stoji iza formulacije. Veće povjerenje kupci imaju u proizvode iza kojih stoji tim stručnjaka čiji se rad bazira na kliničkim studijama. Upravo zbog najstrožih standarda proizvodnje, detaljne analitike i izbora sastojaka temeljem kliničkih studija, Yasenkini proizvodi uživaju povjerenje korisnika.

Ana Prkačin voditeljica je poslovnog razvoja u Yasenki. Kao magistra farmacije radi unutar tvrtke više od pet godina.

Kako jedna buduća korisnica ili korisnik Skinage linije može prepoznati koji joj zapravo proizvod treba za kožu? Je li potrebna možda neka profesionalna provjera dermatologa ili drugih specijalista?

Naši Skinage proizvodi podijeljeni su po „problematici“ kože. Kako smo svi različiti, tako su različite i potrebe naše kože, ovisno susrećete li se s prvim borama, dehidracijom, aknama i nedostatkom energičnog izgleda kože ili su se već pojavili i problemi s elastičnošću, dubokim borama i hiperpigemtacijskim mrljama. Sukladno tome pristupa se izboru proizvoda. Kao pomoć pri izboru našim korisnicima na raspolaganju uvijek stoji stručni tim Yasenke, ali i kolege farmaceuti u ljekarnama kao i dermatolozi koji su se uvjerili u učinkovitost koji su se uvjerili u učinkovitost Skinage proizvoda.

Pričamo često o korisnicama, no imate li podatke kako ovdje stoje muškarci? U kojoj mjeri oni koriste preparate iz Skinage linije za poticanje kolagena. Razlikuje li se njihova koža od žena?

Kao pripadnica ženskog spola voljela bih reći: „Lako je muškarcima; oni nemaju problema s kožom“, ali kao magistra farmacije, kroz svoj rad, shvatila sam da to nije istina. Muškarci se također bore s aknama, podočnjacima, borama, ali i gubitkom kose i također, poput nas, tragaju za dugotrajnijim rješenjima. Iako čine manji dio naših korisnika, polako, ali hrabro priznaju kako su se i oni uvjerili u djelotvornost kolagena. Uz kolagen posebno drag preparat im je i Skinage Hairboost koji smanjuje ispadanje i potiče rast kose.

I za kraj, preporučite nam barem jedan zlatan savjet o koži koji svi zanemaruju, a voljeli biste da ga je više ljudi zna?

Samo nahranjena koža je lijepa koža. Toga smo svi svjesni, ali prečesto posežemo za kratkoročnim rješenjima i prikrivanju problema umjesto njihovom rješavanju. Hraneći kožu kvalitetnim proizvodima iznutra moguće je riješiti razne probleme kao što su bore, nepravilnosti, akne, crvenilo i dehidraciju. Kao što se mi dobro osjećamo nakon kvalitetnog i ukusnog obroka, tako i nahranjene stanice kože daju energičan i zadovoljan izgled vašem licu.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Yasenka.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo