Ljepota

Ljepota

Vježbe za lice – zbogom borama u šest jednostavnih koraka

Jedna od hrvatskih najpoznatijih manekenki Jelena Orešković posljednjih se godina posvetila educiranju o prirodnim metodama njege i očuvanja zdravlja te pronalaženju vježbi koje lice osvježavaju i pomlađuju.

Modne piste zamijenila je majčinstvom, a slobodno vrijeme Jelena u Parizu, u kojem živi posljednjih godina, posvećuje unapređenju svojih vježbi za lice koje, dijeli sa zainteresiranom javnošću na Instagramu gdje je pokrenula profil Facialworkout na kojem savjetuje i prikazuje vježbe.

Djeca, prijateljica iz teretane… Ovo su tri osobe koje sabotiraju vašu dijetu

Istraživanje i rad na sebi

U suradnji sa sportsko – edukativnim projektom Aktivna Hrvatska Jelena nastavlja suradnju započetu prije dvije godine te predstavlja vježbe za lice.

“Ja sam svoj učitelj i učenik u isto vrijeme, no u traženju vježbi koje mi odgovaraju, najviše sam se oslanjala na vježbe poznate svjetske promotorice ove metode – Eve Fraser. Nakon godina eksperimentiranja došla sam do pozitivnih rezultata koje ću rado podijeliti s javnosti!”, otkriva Jelena Orešković

Poboljšajte cirkulaciju

Svakodnevno u komunikaciji i mimici koristimo svega 30 posto mišića pa ostale, manje korištene skupine mišića na licu s vremenom gube svoju funkciju i volumen.

Pored toga se s godinama gube masne naslage između mišića, koža se stanjuje pa se lice ‘spušta’, počinje ‘visjeti’. Vježbom za lice mišiću vraćamo prvobitni volumen pa na taj način upravo povećani mišić kompenzira volumen izgubljen gubitkom masnih naslaga te se koža po tako povećanom mišiću ponovo zateže.

Istovremeno vježbanjem poboljšavamo cirkulaciju i opskrbu kože kisikom te potičemo prirodnu proizvodnju kolagena

Zbog stresa se debljate i to nema nikakve veze sa pretjeranim unosom hrane

Vježbe za lice bez bora

1. VJEŽBA ZA PODIZANJE OBRAZA

Usnice uvijte tako da njima prekrijete zube pa ih otvarajte naizmjenice u oblik slova A te u oblik slova O.

U svakom položaju podižite obraze što više na gore kao da se pokušavate nasmijati. Zadržite 5-10 sekundi u položaju A pa u položaju O te ponovite barem 30 puta.

Kako biste izbjegli boranje kože oko očiju dok izvodite vježbe, pomognite se rukama na način da kažiprst stavite centimetar od vanjskog ruba oka pa vrlo blago zategnete kožu prema vlasištu. 

2. VJEŽBE ZA DUBOKE BORE OKO USANA

Usnice uvijte tako da njima prekrijete zube te ih otvorite u oblik slova O. Kažiprst postavite na vanjski rub nosnice pa ga spustite centimetar niže na liniju na kojoj obično nastaje nazolabijalna bora. Zatim dižite nos gore, slično ‘šnjofanju’, a prstom lagano stišćite prema dolje pružajući otpor pokretu nosa.

3. VJEŽBE ZA ČELO

Dlanovima obuhvatite čelo (kao na slici), priljubite ih čvrsto uz čelo, glavu vrlo blago zabacite, a ruke stavite tako da su vam laktovi ispred lica. Zatim se istovremeno pokušavajte namrštiti i laktove, dakle i mišiće čela na kojima su dlanovi, podizati prema gore. Pružajući otpor mrštenju jačati će mišići čela samo pazite da uistinu čvrsto priljubite dlanove i ne dozvolite čelu da se namršti. Držite u toj poziciji 5-10 sekundi i ponovite vježbu 3-5 puta.

4. VJEŽBA ZA OBRAZE

Napuhnite usta zrakom pa prebacujte zrak s jedne strane na drugu pritom zadržavajući zrak sa svake strane (dakle ispod svakog obraza) 5-10 sekundi. Na taj jačate mišiće obraza. 

5. VJEŽBA ZA MIŠIĆE VRATA

Zabacite glavu blago unazad da se vrat istegne te jezikom pokušajte dosegnuti vrh nosa. Ponovite vježbu 20 puta.

6. VJEŽBA ZA GORNJI KAPAK

Stavite kažiprst iznad obrve, oči širom otvorite. Gornji kapak dobro istežite dižući obrve prema gore, a kažiprstom istovremeno pružajte otpor blago gurajući obrvu na dolje. Držite deset sekundi širom otvorenih očiju pa opustite.

Ponovite vježbu ovaj puta gledajući prema gore i to prema unutarnjem rubu obrva (pazite da se ne mrštite). Zadržite deset sekundi pa opustite. Istu vježbu opet ponovite najprije dobro istegnuti kapak s obrvama sto vise podignutim (na koje i dalje vršite blagi otpor prstom), a zatim zatvorite kapak čvrsto ga priljubivši uz oko. Važno je da osjetite da se kapak zateže. Držite deset sekundi.    

Cijeli set od opisane tri vježbe ponovite dva do tri puta.

Idući trening Aktivne Hrvatske očekuje nas u Vodicama 26. svibnja, s početkom u 18 sati. Za treninge sportsko edukativnog projekta Aktivna Hrvatska možete se prijaviti na: www.aktivnahrvatska.hr 

Trčite efikasnije uz 7 vježbi koje će ‘probuditi’ vaše tijelo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo