"All I want for Christmas is ..."

koza-njega-ljepota-bozic-iznenadenje-zelja

Uz milozvučne melodije božićnih pjesama, prigodne domjenke i relaksirajuću snježnu bjelinu u gradu (no poznajem neke "Grincheve“ kojima sve navedeno zapravo smeta), dolaze nam dani kada bližnjima i sebi trebamo priuštiti trenutak uživanja...

Osim savršenih prilika da na par dana zaboravimo na stres i pretjerano opterećivanje poslom, zlata su vrijedne minute koje u tim danima možemo posvetiti i svojem "ogledalu zdravlja“ - koži!  Kako zablistati na -10°C i koju si kozmetičku dragocjenost priuštiti pod božićnom jelkom?

NjegaPrije svega, ne postoji niti jedna luksuzna i najdjelotovornija krema koja će "dostići“ svoj cilj ukoliko ste odavno zaboravili na kvalitetnu eksfolijaciju odumrlih, rožnatih stanica kože. Neka ovaj zimski period bude izvrsna prilika da njegu kože započnete eksfolijacijom i to najbolje sa sastojcima koji djeluju kao "kemijski piling“. Oni "otapaju“ površinski odumrle slojeve kože, potiče se njezino obnavljanje iz dubljih slojeva, aktivira se sinteza prirodnih faktora vlažnosti i hijaluronske kiseline (hidratacija kože), umanjuje se vidljivost plitkih borica i uklanjaju se površinske hiperpigmentacije. Ujedno pravilno odabranim kemijskim pilingom "izravnava“ se i zaglađuje površina kože, svjetlost se bolje i ravnomjernije reflektira o kožu, čime postižemo taj "wow“ učinak blistavosti.

Za pravi djelotvorni tretman kemijskog pilinga svakako posjetite liječnika dermatologa koji će vam sugerirati najbolju opciju i koncentraciju prema vašem stanju kože. Nakon liječničkog pilinga za produženje rezultata, ili ukoliko želite "at home“ kemijski piling (ali u nižim koncentracijama), potražite od stručnih osoba alfa-hidroksi kiseline (AHA), beta-hidroksi-kiseline (BHA) ili poli-hidroksi-kiseline (PHA). Posavjetujte se sa stručnjakom o opciji koja vam je najprihvatljivija ovisno o tipu kože. Iako je riječ o sastojcima koji su vrlo često biljnog porijekla (limunska, glikolna-šećerna trska, bademova, tartaratna-grožđe ili banane, itd...), one su ipak-KISELINE i morate biti vrlo pažljivi u njihovoj primjeni. U ljekarnama je mnogo preparata s hidroksi-kiselinama, i čak uz nižu OTC koncentraciju rezultati su zaista vrlo vidljivi i djeluju pozitivno na pripremu kože za intenzivne serum-tretmane, potiču kožu na sintezu "mlađih“ stanica, i umanjuju vidljivost nesavršenosti na koži (npr.salicilna kod akni). Nikada nemojte samostalno koristiti preparate koji su namijenjeni za profesionalnu primjenu i bez obzira na snijeg- uvijek obavezno nosite UV zaštitu!

Nakon odlične pripreme "terena“, sada možete uživati u kremi koju ste dobili na poklon ili ste si je napokon priuštili. Najbolji odabir u hladnim zimskim danima je ona krema koja u bogatoj i "hranjivoj“ (emolijentnoj)  podlozi sadrži pomno odabrane koncentracije antioksidansa kao u abecedi: A, B5, C, E. Moj osobni favorit nedavno se pojavio i na hrvatskom tržištu; riječ je o anti-age kremi s najvišom koncentracijom vitamina C i E na ljekarničkim policama, a ujedno izgleda poput blistavog dijamanta koji nedostaje na božićnoj jelci: SkinMedica Dermal Repair.

NjegaNemojte zanemariti niti kožu tijela; na božićnom domjenku dekolte i ruke moraju zablistati nakon što izađu  iz ljušture pletenih pulovera i debelih kaputa! Također nemojte zaboraviti na eksfolijaciju - u drogerijama postoje mnogobrojne cjenovno pristupačne verzije gelova za tuširanje s eksfolirajućim česticama (zrnca jojobe) ili voćnim kiselinama (limun, hibiskus, ...). Tko ima suhu i ljuskavu kožu, te osjeća subjektivni svrbež pogotovo nakon tuširanja, neka se ipak drže nježnih shower-ulja bogatih omega masnim kiselinama ili mliječno-uljnih kupki sa umirujućim sastojcima poput bisabolola, beta glukana, uree, alantoina, vitamina E, itd...

Još dok je koža tijela  lagano vlažna, nanesite nježnim kružnim pokretima losion koji također može sadržvati sredstva za omekšavanje i eksfolijaciju kože, koji će nadopuniti učinak uklanjanja odumrlih stanica. Možete potražiti i varijantu s suptilno reflektirajućim česticama - koža će i doslovno zablistati! Moji favoriti za njegu tijela su vrlo pristupačni Dove Pro Age Body Losion s AHA i Dove Silk Glow Body Lotion.

Neka svaki ovaj mali trenutak koji posvećujete svojoj koži, ujedno bude i trenutak za opuštanje.  Zapalite mirisnu svijeću, natočite čašu vina, pojačajte svoju stvar na radiju i poželite si samo najljepše ...

A ja vam do idućeg susreta, osim zdrave i blistave kože, želim zaista sretan i blagoslovljen Božić!

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!