Anti-stres terapijom do ljepše i zdravije kože

stres, studentica, sanjarenje, mastarnje

Postoji li veza između uma i kože? Mnogi znanstvenici već godinama istražuju povezanost utjecaja stresa iz okoline na izgled i zdravlje kože, a već je dobro poznato kako stresne situacije, depresija i tjeskoba negativno djeluju na kožu, kosu i nokte. Je li moguće anti-stres terapijom postići zdraviju i ljepšu kožu?

Vrlo često primjećujemo (i znanstveno je dokazano) kako je u stanjima velikih psihofizičkih napora ili stresnih trenutaka (a koji su danas nažalost neizbježni u suvremenom načinu života), koža najočitiji pokazatelj naših problema. Studenti pred ispitom, manageri pred važno poslovno izlaganje, oni koji su izloženi mobbingu u uredu ili svakodnevno kasne na posao- mogu sigurno potvrditi da su osjetili stres i na koži! Izloženost dugotrajnom stresu, hormonalni poremećaji, česta obolijevanja i oslabljeni imunitet,  genetske predispozicije, pušenje, nepravilna prehrana, neprikladna kozmetika, sklonost alergijama i slično, ostavljaju neželjene posljedice na izgled i zdravlje kože.

Neke od njih su: crvenilo, intenzivno ljuštenje i svrbež, pojava akni i mitesera, podočnjaci i podbuhlost, ili pak pojava “ugasle” boje tena i umornog izgleda, te dehidracija, koja dodatno produbljuje postojeće i stvara nove bore (osobito one mimičke, kao što su “vranine noge” u području oko očiju ili “mislilačkih bora” nastalih od dugotrajnog mrštenja i zabrinutosti).

Stres se može manifestirati na različite načine, poput pogoršavanja rozaceje i psorijaze, pojačanog nastanka cističnih akni, drastičnog opadanja vlasi, veće lomljivosti noktiju, intenzivnijeg znojenja, nastanku dermatitisa, itd.

Također je zamijećeno kako stres pogoršava seborejički dermatitis, ali i oslabljuje integritet hidrolipidne barijere kože, što olakšava „ulazak“ mnogih štetnih bakterija, iritansa i alergena u kožu, čime nastaje začarani krug problema, koji dodatno izazivaju psihološko nezadovoljstvo i frustracije. Ono što je vrlo zanimljivo jest činjenica kako pacijenti koji su pod stresom vrlo često zanemaruju svoje uobičajene (i korisne) režime njege, bez motivacije i pozitivne energije, ili pak u želji da preko noći promijene stanje kože ili vlasišta ili stvore trenutačnu ugodu- dodatno pogoršavaju situaciju agresivnim tretmanima ili aktivnostima pilinga, istiskivanja, trljanja, češanja, itd.

Premda stres ima mnogobrojne štetne posljedice na općenito zdravlje organizma, kardiovaskularne tegobe, slabljenje  imunološkog sustava i podložnost mnogim bolestima, u ovom kontekstu ćemo se ipak usmjeriti na kožu. Kada smo pod stresom, tjelesna razina kortizola (hormon stresa) drastično raste, što posljedično povisuje i razinu šećera u krvi, a što dugoročno može potaknuti i prijevremeno starenje kože putem umrežavanja kolagena i elastina u našoj koži (brže nastaju bore).

Vrlo jednostavno rečeno, u fazama stresa, adrenalin djeluje tako da se krvlju opskrbljuju organi koji nam omogućavaju „bijeg od opasne situacije“ (kao u životinjskom svijetu“), a koža to svakako ne predstavlja, stoga je ona djelomično zakinuta za kisik i mnoge hranjive tvari koje dobiva iz krvotoka. I živčani sustav je pod svojevrsnim opterećenjem i neumjerenom podražljivošću, čime se remeti neurobiologija kože. Rezultat: umoran, beživotan ten, oslabljeni metabolizam kože, oslabljeni imunološki sustav kože i mnoga problematična dermatološka stanja.

Postoji li pomoć ili rješenje u takvim situacijama?

Kozmetička i dermofarmaceutska industrija su iznjedrile niz rješenja za takve poremećaje, kroz inovativne aktivne sastojke, koji djeluju na neurobiologiju kože, i posljedično, utječu na njezinu povećanu osjetljivost, mikrokontrakcije,  hiperpigmentacije, upalne procese, ubrzanu obnavljanje i ljuštenje, mikrocirkulaciju, itd.

Takvu kategoriju preparata, zbog povezanosti sa živčanim sustavom (i završetcima u koži), su nedavno opisali pojmom “neurokozmetika”. Ujedno su ovakvi preparati nastali kao rezultat logične potrebe potrošača i za emotivnim benefitom pri uporabi kozmetike, a ne samo “običnim” kozmetičkim tretmanom, stoga je uz neurokozmetiku često vezan pojam polisenzoričke kozmetologije (ugodan dizajn, mirisi, teksture, zen ili anti-stress nazivi proizvoda...). Cjelokupni dojam kozmetičkog preparat je pomno odabran da predstavlja izniman osjećaj ugode i užitka za pacijenta, ponekad se savjetuju posebne tehnike anti-stres masaža prilikom nanošenja preparata, a aromaterapijske spoznaje su okosnica ovakvih proizvoda…

Tradicionalne dermatološke i kozmetičke terapije svakako se preporučuju nadopuniti alternativnim metodama opuštanja i relaksacije poput vježbanja, masaže i korisne fizičke aktivnosti, kako bi se potaklo oslobađanje endorfina (prirodnih endogenih „analgetika“, molekule „sreće“), koji umiruju i opuštaju kožu, ali i cijeli organizam.

Pored dovoljne količine sna, izbjegavanja dodatnih stimulansa (kofein, alkohol), uz pravilnu prehranu (pogotovo omega 3/6/9 masne kiseline), potražite kozmetičke sastojke koji su tzv. antiinflamatorici (protuupalni); kamilica, alantoin, bisabolol, gliciretinska kiselina iz sladića, zob, omega-3, sumpor, bakar-glukonat ili cink-glukonat.

Okružite se lavandom koja izvrsno opušta um i tijelo ili si priredite kupku u koju možete dodati par kapi ulja s omega masnim kiselinama i lavandom, a i parfem koji koristite neka bude relaksirajuća cvjetna vodica.

Danas nam je na raspolaganju mnogo anti-stress opcija koje si možemo priuštiti pod nadzorom pravih zdravstvenih stručnjaka: blaga medicinska gimnastika, antistres masaža ili aromaterapeutski pristup svakako su najbolji načini da si posvetimo dragocjeno vrijeme. Znanstveno je dokazano kako je riječ o vrijednim i učinkovitim minutama!

Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!