Beauty trendovi za 2010.! – Recesija pod nogama

spa, opustanje, koza

Na moju veliku sreću i stručnu inspiraciju, unatoč pompoznoj recesiji i novčanicima na stand-by opciji, ova godina ipak je bila bogata kozmetičkim novitetima i inovacijama, koje su utrle crveni tepih za kreativne tehnološke stvarčice, 100% nature-friendly i prave SF scenarije u našim režimima ljepote.

Kada je o ljepoti u recesijskoj 2009. riječ, žene ne posustaju ni u najtežim trenucima. Vjerojatno ste imali prilike čuti za „Lipstick teoriju“, koju je nakon napada na WTC tornjeve u New Yorku začeo Leonard Lauder, direktor kozmetičkog giganta Estée Lauder Company. Ona pojašnjava kako u razdobljima velikih ekonomskih padova i lošeg financijskog stanja, žene traže moralnu podršku, slatko zadovoljstvo i psihološki “boosting”  u pristupačnim luksuznim minijaturama, kao što je  običan ruž ili sjajilo za usne, umjesto dizajnerske torbe, koja je ipak za neke bolje dane... I ove je godine značajno porasla prodaja lip-glossova,  dakle žene su ipak održavale beauty ekonomiju na nogama. :)

2010. nam dolazi na velika vrata, s nekim novitetima koji se doimaju kao da su došli iz daleke budućnosti! S druge strane, u aktualnom ozračju United Nations Climate Change Konferencije u Kopenhagenu, više nego ikada će biti naglašen trend prirodne ljepote, organskih proizvoda i zelene proizvodnje u kozmetičkoj industriji. Pa krenimo s mojim odabirom beauty trendova za ljepše dane u 2010. :

1) Nova „IT“ riječ u kozmetičkoj industriji je PREVENCIJA. Prevencijom se može puno toga uštedjeti, pogotovo kada govorimo o zdravlju kože. Stoga pažnju treba usmjeriti prema kremama koje preveniraju nastanak preuranjenih bora, seruma koji preveniraju nastanak hiperpigmentacija, sredstvima za UV zaštitu koja preveniraju nastanak raka kože, šamponima koji preveniraju starenje i opadanje vlasi, itd.

Prijedlog: HELIOCARE Kompaktni puder- revolucija u UV fotoimunozaštiti i prevencija fotooštećenja kože

2) Antioksidansi nikada nisu bili toliko istaknuti u proizvodima. Recesijski stres zbog manjih plaća, cigarete i UV zračenje, lijekovi, nepravilna prehrana i generalno nezdravi život svakako utječu na smanjivanje naših prirodnih antioksidativnih mehanizama zaštite od štetnih slobodnih radikala.  Kreme s visokim koncentracijama antioksidansa spadaju u prethodni trend „bolje spriječiti nego liječiti“. Osim poznatih vitamina C i E, u ovu kategoriju se pridružuju i „začinjeniji„ sastojci poput ružmarina, ekstrakta gljiva, timijana, šafrana, brokule itd. koji sadrže nove generacije antioksidansa. Kozmetika će u 2010. biti vrlo „spicy“! J

                                              

Prijedlog: SkinMedica Vitamin C Complex

3) „At home“ beauty uređaji i tretmani od vjerodostojnih kompanija svakako će vam pomoći da se na trenutke posvetite sebi i stvorite vlastiti spa ambijent u domu. Ovakvi uređaji i setovi (kits) dosežu i više cijene i nikada neće moći postići drastične rezultate kao kod vaših dermatologa, ali svakako se posavjetujte za kupovinu jednog od ovakvih korisnih gadgeta koji su sve popularniji u svijetu.

Postoje uređaji za epilaciju, LED terapiju za bore i ožiljke, tretiranje akni i crvenila, itd. Od setova su na tržištu već prisutni oni za mikrodermabraziju, OTC kemijske pilinge itd. U 2010. će se moći naći pravi mali „kozmetičko-biokemijski laboratoriji„ ili egzotične maske koje ćete temeljito pripremati i miješati prema detaljnim uputama. Najbolje ih je koristiti za održavanje rezultata nakon posjeta liječniku!

Nikada nemojte na svoju ruku kupovati takve uređaje ili setove bez da upitate educiranog zdravstvenog stručnjaka!

Prijedlog: Talika  Light 590® Collagen Booster

4) Pro-tehnološki pristup i SF kozmetika sve su prisutnije i na hrvatskim policama. Vibrirajuće maskare, vibrirajući aplikatori za puder, podloge koje se nanose uređajem koji sliči  „fenu“, high-tech ambalaža i patentirane aplikacijske tehnologije već su na tržištu! Tu možemo ubrojiti i varijante at-home lasera, koji još uvijek nikako! ne savjetujem bez liječničkog nadzora. Uz takve proizvode mogu se često kupiti i softwarei za manipuliranje fotografijama, kompjuterski odabir idealnih nijansi, itd. Kozmetika će se u 2010. više nego ikada družiti s tehnologijom!

Prijedlog:  Lancome 'Oscillation' Water Resistant Vibrating Mascara

             

Prijedlog:  Lancome Oscillation Powerfoundation

5) Lunch-break kemijski pilinzi u Hrvatskoj još nisu toliko zaživjeli, ali su estetsko-dermatološke poliklinike sve više usmjerene i prema ovakvim varijantama blage eksfolijacije i vidljivog pomlađivanja umorne i preuranjeno ostarjele kože. U 2010. potražite bolje poliklinike koje će za vrlo pristupačnu cijenu odabrati individualni kemijski piling s novim generacijama hidroksi kiselina, i blažim varijantama kem-pilinga, bez vidljivog ljuštenja nakon tretmana, tako da odmah možete nanijeti (mineralni)  make-up i nastaviti svoj radni dan. Posavjetujte se sa svojim dermatologom o najboljoj opciji.

Prijedlog:  SkinMedica Illuminize Peel (samo u najboljim ordinacijama)

6) Intrigantni kozmetički sastojci u 2010. izazivat će mnoge kontroverze. Nemojte da vas zavaraju revolucionarna obećanja o povratku u mladost za 20 godina.  Matične stanice, faktori rasta i modulatori genske ekspresije, koliko god obećavajući bili, svakako su još uvijek pod budnim okom stručnjaka, te se samo za neke od njih (koji imaju vjerodostojne kliničke studije) može ustanoviti da zaista i rade ono za što se deklariraju. Još ćemo čekati stav struke, a dotada se sjetimo prevencije na početku cijele priče…

7) “Ljepota iznutra” trend je koji proizlazi iz već poznate činjenice kako make-up pomaže da se osoba osjeća bolje, samopouzdanije, samosvjesnije… No kozmetika u 2010. će sadržavati i sastojke koji će dodatno pomoći u podizanju raspoloženja ili većeg užitka  njezi (tzv. mood beauty). Kozmetička industrija još će više surađivati sa psiholozima, kako bi proizvod ostvarivao dodanu vrijednost i potaknuo pozitivne osjećaje putem regulacije neurotransmiterima. Aromaterapeutska kozmetika bit će obogaćena novim teksturama, temperaturama i osjećajem proizvoda, make-up će se brandirati prilagođeno raspoloženju (happy ili relax), a čak će se pojaviti pripravci koji navodno poboljšavaju kvalitetu sna i noćne njege (vjerojatno povezano s aromaterapijom i protuupalnim djelovanjem na iritantnu kožu).

   

Prijedlog: Korff Perlessence Noćna krema,  Lancome Hydra Zen Noćna krema

8) “Nu natural” je nova vizija kozmetike koja spaja organsko, održivi razvoj, lokalnu proizvodnju, recikliranu ambalažu i potpuno autentične i prirodne sastojke. Takvi će preparati u potpunosti izbjegavati sintetske sastojke, te će biti vjerodostojno certificirani kao potpuno 100% organski brand. Takvi preparati neće nužno imati visoke cijene, nego će biti vrlo pristupačni svakom džepu zbog stručno razrađene filozofije, jeftine masovne proizvodnje, zelene ekološke formulacije koja nije skupa, a učinkovita je u njezi poput kakvih skupih krema.

                                        

Prijedlog:  Alverde Aloe Vera Fluid za  normalnu/mješovitu kožu

9) Nutrikozmetika je trend koji je pokrenut prije nekoliko godina, no ni 2010. neće zaostajati po novitetima. Spoj odabranih prehrambenih sastojaka radi kozmetičkog učinka naći će se u mnogim kapsulama, čokoladicama, napitcima i čajevima. U svemu se treba posavjetovati sa svojim ljekarnikom ili liječnikom. Naravno da niti jedan od ovih suplemenata nije zamjena za pravilnu prehranu, no svakako će djelovati pozitivno da počnete razmišljati kako zdravlje i ljepota kože uvijek proizlaze iznutra.

                                            

Prijedlog:  Studena Shine Funkcionalna voda

10) Individualnost će po mome osobnome stavu biti najsnažnije istaknuti trend u kozmetici 2010. Želite samo svoju nijansu sjenila- budite kreativni i čuvajte svoju tajnu! Otkrili ste svoju najdražu kremu nakon dugo vremena, nakon koje se osjećate božanstveno - neka ona bude vaša mala tajna! Danas se industrija usmjerila na individualne parfeme (sjetite se sve više celebrity parfema), u nekim drogerijama kreiraju vam vlastitu nijansu pudera, a u svakoj osviještenijoj ljekarni možete zamoliti da vam izrade vlastitu kremu.

Pustite mašti na volju i uživajte cijele godine, ne samo u kozmetičkim novitetima, nego i u onim svim pozitivnim “leptirićima” i osmjesima kojima ćete gaziti recesiju!

Želim Vam zdravu i lijepu kožu, te savršenu 2010.! :)

 Prati nas na Viber Public Chatu!