Četiri Bojane bile bi mi taman dosta!

kucanski poslovi, ciscenje

Priznajem - ovo su dani u kojima se sudaram sama sa sobom. Nekim stvarima ne mogu pobjeći, a drugima ne želim i tako zapravo živim uz misao kako se nikada više neću naspavati.

Zapravo bi u ovom trenutku trebale postojati barem četiri Bojane. Prva bi kod kuće bila kućna pomoćnica, ali bez “šircla” i uvijača za kosu, jer to su predmeti koji (zajedno sa “šlafrokom”) nikada neće ući u moj život. Dakle ta bi Bojana lijepo i precizno napravila veliko pospremanje, ukrasila stan za nadolazeći Božić i još stigla ispeći barem dvije vrste suhih kolačića - onih koji moraju odstajati barem tjedan dana, a zatim najbolje idu uz čaj s rumom ili kuhano vino s obiljem cimeta.

ČišćenjeDruga Bojana radila bi svoj uobičajeni dnevni posao u Večernjaku, od 9 ujutro kada se treba pripremiti za kolegij, pa do recimo ponoći, baš kao što je to bilo prošlog petka kada se otvarao Muzej suvremene umjetnosti. Njoj čak ni dva radna vikenda za redom ne bi teško pala.

Treća Bojana bi napirlitana obilazila božićne domjenke i promocije, uživala na koncertima, išla na balet, jer kakav je to Božić bez “Orašara” u HNK-u. Ta bi uvijek imala vremena otići kući, nešto pojesti, popiti kavicu, u miru se istuširati i odjenuti za večernje obaveze. Ne bi joj bilo nimalo teško s humanitarne akcije odjuriti na još malo večernje zabave, a stigla bi i na onu kavicu s bivšim koju je dužna još od ljeta. Ta bi Bojana mogla obuti nove čizme s vrtoglavo visokim potpeticama i čak bi stigla i kod frizera, jer krenulo je loše vrijeme, a frizura kratko traje pod kapom ili šeširom.

Četvrta bi Bojana kod kuće spavala barem do deset, nakon toga bi do podneva pijuckala kavicu i nešto čituckala, zatim bi otišla na malu šetnjicu, može i po šoping centru, jer treba kupiti božićne darove za najdraže i za klince svih najdražih. Još bi stigla na plivanje i zapravo bi se duhovno pripremala za još jedan idiličan doček nove godine u kućici negdje u pustopoljini Gorskog Kotara i usput bi napravila opaki plan za 2010. godinu.

ŠopingNaravno, sve vam je to mašta na holivudski način. Bojana jedna jedina radi, baš kao što to gore piše, od jutra do sutra, iz vikenda u vikend. U neke kasne sate juri u šoping centre gdje se izbezumljuje oko darova, subotom prije dežurstva juri (s majkom) u neki drugi šoping centra gdje treba kupiti sva za goste kolače, blagdane..., a nedjeljom navečer ruba kuhinju, jer već je prekasno da uključi usisivač. Frizera (i prijatelja) je polusanjala, ali kosa joj jest friško obojena, bivšeg će vidjeti valjda do sljedećeg ljeta, a čizme čame u ormaru jer ne može u njima izdržati od jutra do sljedećeg jutra. Na plivanju nije bila od kako se vratila s mora u rujnu, a svim se poslovnim suradnicima i prijateljima i ovim putem ispričava što nije bila na njihovim božićnim domjencima.

Ta će ista poprilično sluđena žena sutra navečer (nada se koliko-toliko napirlitana, ili barem istuširane i preodjevena) odraditi svoj dio posla u call centru Zaklade Ane Rukavine, jer to je akcija u koju vjeruje iz dna duše i svoj je uzorak krvi dala nekoliko dana nakon Anine smrti.  Poslije mora (živa ili mrtva) stići na promociju knjige svog kolege na kojoj isti svira bubnjeve. I sve mi se čini da baš sutra navečer počinje moj Božić. Ako u nekom ćošku stana ostane prašine, nitko je neće primijetiti uz odgovarajuću blagdansku rasvjetu u kojoj dominiraju svijeće, a bogami će se oni rumski čajevi i vino točiti u ozbiljnijim količinama...

 Prati nas na Viber Public Chatu!