Kozmetika koju treba izbjegavati

lice, njega, koza, lijepa zena

Kada je riječ o kozmetičkim sastojcima, zaista ne postoji univerzalno pravilo koje se može naučiti ili primijeniti kod svake osobe. Suvremena kozmetičko-dermalna znanost odavno je napravila korak dalje od podjele na četiri tipa kože, neki liječnici su zagovarali 16 tipova kože, a najnovije spoznaje govore da je koža poput otiska prsta, jedinstvena i posebnih potreba kod svakog od nas...

Po istoj analogiji, svaki tip kože ima svoje vlastite posebitosti i zahtjeve za njegu. Mnogo puta u praksi sam se susretala sa usmenim preporukama savršene kreme, no ono što odgovara vašoj prijateljici, možda će vašoj koži biti potpuna katastrofa ili opasna prijetnja... Danas je na tržištu dostupno sve više preparata koji sadrže sastojke koji su „medicinskog“ porijekla, odnosno u višim se koncentracijama koriste u liječničkim ordinacijama za terapiju i liječenje konkretnih bolesti kože. Čak i neki sve popularniji biljni sastojci u kozmetičkim „slasticama“ mogu naškoditi zdravlju i izgledu vaše kože, a da toga niste ni svjesni.

Evo nekoliko općih savjeta koji će vam svakako pomoći da izbjegnete za vas rizične kozmetičke sastojke ili posvetite posebnu pažnju prilikom traganja za dermokozmetičkim savršenstvom :).

Ukoliko je vaša koža inače vrlo osjetljiva (a gotovo je 80 posto ljudi barem jednom imalo simptome preosjetljivosti kože), nastojte izbjegavati preparate koji sadrže alkohol, parfeme, AHA kiseline (glikolna, mliječna, limunska...), BHA (salicilna), pripravke s benzoil-peroksidom ili azelaičnom kiselinom, retinol ili retinaldehid, ekstrakt cimeta, eterična ulja koja potiču mikrocirkulaciju i izazivaju pojačanu prokrvljenost kože ili su potencijalni iritansi (ružmarin, menta, citrusi).

Orijentirajte se na neutralne sastojke. Određeni biljni sastojci također mogu iritirati kožu, bez obzira na svoje „prirodno“ porijeklo, pogotovo ukoliko imate narušenu hidrolipidnu barijeru kože, crvenilo i ljuskavost, stoga uvijek savjetujem da i organsku ili prirodnu kozmetiku testirate na vrlo malom području kože (ipak savjetujem na licu, jer zbog češćeg šminkanja, umivanja i čišćenja koža drugačije reagira nego na ruci). Ukoliko u dogovoru s liječnikom ili ljekarnikom zaista želite neke vidljivije kozmetske učinke (koje ovi sastojci postižu), tada se svakako temeljito konzultirajte o postupnom navikavanju kože na njih (pogotovo vrijedi za retinoide!), potražite kombinacije s nekim snažnim protuupalnim sastojcima (aloe vera, alantoin, ekstrakt zobi...), te nikada nemojte na svoju ruku eksperimentirati s onim što ZNATE da se treba izbjegavati.

Ukoliko imate masnu kožu ili ste skloni nastanku mitesera, prištića ili akni, tada povucite „ručnu“ prije nego kupite preparate koji sadrže teške i okluzivne ili sintetske sastojke. Lanolin, kakao ili karite maslac, mineralna ulja, vazelin, oleinska kiselina i vrlo guste emolijentne podloge ni u kojem slučaju nisu za vas! Samo će dodatno začepiti vaše pore (miteseri) i pridonijeti nastanku bakterijskih upalnih procesa u folikulima dlaka (akne). Izbjegavajte i alkohol, jer većina pacijenata smatra kako će alkoholom „dezinficirati kožu i isušiti“ suvišnu masnoću s površine kože. Sasvim suprotno - kožu ćete dehidrirati i poslati joj poruku za dodatnu sintezu sebuma, a lojne žlijezde će ući u petu brzinu kako bi stvorile dostatne količine sebuma za barijeru kože - i potaknuli ste još veći problem.

Jednaka pažnja mora se posvetiti i pretjeranoj eksfolijaciji, jer umjerenost je zlatno pravilo u njezi! Liječnik će vam svakako sugerirati receptni lokalni lijek koji sadrži retinoid, benzoil peroksid, salicilnu ili azelaičnu kiselinu, za koje morate poštovati režim doziranja i dodatno koristiti prilagođene kozmetske teksture i protuupalne emulzije, koje i mogu biti biljnog sastava.

Vjerujem da neki od vas na svojim policama imaju prave „beauty arsenale“, koje u zanosima nanosite jedan na drugi sloj. Što je s nedozvoljenim kombinacijama tj. mogućim štetnim interakcijama kozmetičkih sastojaka? Kozmetika danas nije samo - kozmetika, riječ je o suvremenim sastojcima koji se nalaze na granici s lijekovima i mogu imati vrlo štetne nuspojave ukoliko se ne poštuje režim primjene. Svakako posjetite ljekarnika te upitajte za vaše preparate, s obzirom da najbolje poznaje farmakološke interakcije i tehnologiju kozmetičkih supstancija. Nepoželjne i moguće iritabilne kombinacije uključuju vitamin C s peptidima bakra, retinol s benzoil peroksidom, vitamin C s AHA kiselinama, AHA kiseline i retinol tijekom dana bez UV zaštite itd.

Vjerujem da svi vi, dragi čitatelji, možete puno toga saznati o svojim kozmetičkim proizvodima, stoga se ne ustručavajte potražiti dodatne informacije od liječnika i ljekarnika.

Želim vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!