Kud plovi ovaj brod

poslovni uspjeh utrka

Što može muškarac može i žena. Teza je to koju će deklarativno podržati svako normalno i uljuđeno biće. Meni vam je to sasvim dovoljno.

Nema sumnje, lijepo je znati da netko teorijski priznaje moju ravnopravnost u pogledu sposobnosti i potencijala, ali ne osjećam se prozvanom dokazivati je u praksi. Bih li, primjerice, trebala željeti svoju "rudarsku" šihtu na radiju zamijeniti onom pravom u oknu? Dobro, primjer je malo drastičan (uostalom, baš i nemamo puno rudnika u Hrvatskoj... možda neki kamenolom?), a cijela postavka paradoksalna zbog činjenice da sam ipak završila fakultet koji se (bar dok glavnina pacijenata nisu postali kućni ljubimci) smatrao muškim.
 
RivalstvoStvar je u tome da mi se više ne čini tako strašnim priznati kako razlike između spolova ipak postoje i još k tome uživati u njima. Možda mi je s godinama otupila borbenost, možda sam se uspjela malo izdići iznad prirođene inatljivosti, možda sam se zapitala kako bih reagirala da mi neki mužjak da do znanja kako bih mu mogla otvoriti vrata automobila ili pridržati kaput. Možda sam čak nakratko uspjela zaboraviti i kako sam se pjenila na Pata Casha kad je s podsmjehom govorio o ženskom tenisu. Sve u svemu, neke su mi granice postale normalne i prihvatljive. A onda sam slučajno nabasala na dokumentarnu priču o djevojčici iz susjedne nam zemlje koja stalno ima problema s granicom i pomislila kako moja liberalna komocija zapravo počiva na predrasudama.

Pratite li natjecanja u skijaškim skokovima? Novogodišnju turneju 4 skakaonice teško je izbjeći, makar na čisto informativnom nivou. Ne bojim se visine, lako me se može nagovoriti na vratolomne vožnje u zabavnim parkovima, ali mi pogled sa zaletišta u Garmischu ipak izaziva mučninu. Godinama živim u uvjerenju da se niz 120 metarsku skakaonicu želi spustiti samo netko dovoljno mlad, kao takav lud, te potpuno neupitno muškog spola. No, ako je suditi prema Špelinom entuzijazmu neke Finkinje, Čehinje i Japanke sigurno pišu pisma Međunarodnom olimpijskom odboru s jasnim zahtjevom da u skorije vrijeme i same počnu osvajati odličja za svoju, iz moje foteljaške perspektive gledano, nevjerojatnu smionist. Naravno, sad bi mogli zaredati vicevi na račun kose (jasno da je dotična plavuša... s obzirom na dob nedvojbeno prirodna) ili teritorijalnih ambicija (nešto o tome kako bi pristojnim skokom zacijelo završila u Zagrebu). Ali, ostaje neupitno – njezino dokazivanje na muškom terenu tek je počelo.

Čitala sam i članak o Danici Patrick koja će možda uskoro sjesti za upravljač bolida Formule 1 što je dosad također bila privilegija jačeg spola. Iako nitko doista ne vjeruje da bi ova seksepilna djevojka mogla pobijediti vozače poput Hamiltona ili Alonsa, svi se slažu kako zapravo ne postoji nijedno logično ili znanstveno objašnjenje zašto žene u motornim utrkama ne bi bile jednake muškarcima, ili čak i bolje od njih. Budući i sama volim voziti (istina "obične" automobile, ali ipak mi se s ovime puno lakše poistovjetiti nego sa slobodnim padom niz Planicu), a žena za volanom je mnogim testosteroncima još uvijek degutantan prizor – držim palce.

SvađaNo, uz dužno poštovanje curama, osobno umjesto prepucavanja, nadmetanja i sukobljavanja u odnosu s muškarcima radije biram politiku miroljubive aktivne koegzistencije. Živjela sam u uvjerenju kako mi s takvim stavom sasvim dobro ide dok nisam čula priču o trudnoj 16-godišnjoj Britanki. Naravno da nisam lupala glavom o zid jer sam propustila nešto tako "prekrasno" kao što je adolescentska trudnoća, nego me zapanjio podatak o broju potencijalnih očeva: 8! E pa moj "društveni život" nikad nije bio ni približno tako živahan! I možda bih pretpostavila kako ću jednoga dana žaliti zbog svojeg tradicionalizma, kad sve ne bi ukazivalo na to da je vrijeme radikalnih promjena. Za neke vrijeme straha, za druge vrijeme nade.

Svijet kakav poznajemo nestaje. Polovi se tope i globalno će zagrijavanje uzrokovati značajno podizanje razine mora. U budućnosti će tako brodovi navodno pristajati ne samo u Piranskom zaljevu nego i u Ljubljani. Ja ću pak onda na nekom umirovljeničkom krstarenju novovjekim Panonskim morem možda nadoknaditi to što me geografski faktor spriječio da ikada budem "tako mlada, a već Slovenka".

 Prati nas na Viber Public Chatu!