Ne želim premijerku za ukras!

zena-frizerski-salon-lijepa

Naslovnicu novog izdanje glamuroznog domaćeg magazina krasi naša premijerka. Fino "skockana" za neki božićni domjenak, s uočljivim naušnicama koje postaju njen zaštitni znak, te žarko crvenim ružem na usnama, Jadranka Kosor stvarno izgleda dobro. Čak je i fotošopirana s mjerom i dozom pameti.

Dok se neke naslovnice ili tzv. editorijali (u kojima glavnu junakinju nakon kompjutorskog stručnjaka više ne prepoznaje ni rođena majka) doslovno više ne daju gledati, ovdje su tek naglašene crte lica, malo stanjeni gabariti, djelomično “ispeglane” bore... Netko je očito imao respekta prema moćnoj ženi koja nam vodi državu, pa nije od nje načinio curica na prvoj godini faksa, kao što se to dogodilo sirotoj Vesni Pusić na predizbornim plakatima koje će mnogi pamtiti do smrti. 

ModelAli unatoč svemu ta mi je naslovnica digla tlak na "pet tisuća"! Ja jednostavno, ma što mislila o njenoj politici koja me se i te kako tiče, posebno kada me lupa po džepu, ne želim premijerku kao ukras. Ne želim je vidjeti na mjestu neke manekenke, glumice ili estradne zvijezde. Čujem pri tome povike onih koji mi zamjeraju dvostruka mjerila. No, kada malo bolje razmislite jesu li ona zapravo dvostruka? Zašto nikada nikome nije palo na pamet Sanadera skinuti do pasa, utegnuti u "brendirani jeans", fino ga premazati uljem, uslikati i njime ukrasiti naslovnicu Men’s Healtha? Priznat ćete da nam je bivši premijer imao i fit fazu u kojoj je slovio za privlačnog i seksi frajera, a sad lijepo razmislite kako bi se proveo urednik kojem bi takvo “bogohuljenje” palo na pamet. I to su ti lažni kanoni, tako prisutni na brdovitom Balkanu.

Muškarac kada jednom stekne aureolu moći, snage, novca ili uspjeha je jednostavno - muškarac. Zadat sam po sebi. Vrijedan svake pažnje i respekta. Žena pak, u svakom trenutku svog života - ma koliko moćna, lijepa, zaposlena ili angažirana bila - mora dokazivati i svoju ljepotu, seksipil i ženstvenost. I pokazati da zna skuhati tisuću jela, poslužit ih na tri tisuće načina, biti moderni i seksi odjevena, skinuti mrlju od zmijskog znoja s njegove omiljene kravate, a sve to dok je besprijekorno našminkana i izfrizirana... OK! Priznajem, za mnogo toga krive smo mi žene, jer mnoge bez kompletne šminke ne skoknu do dućana po jogurt, ali sve je to rezultat medijske eksponiranosti onih koje imaju potrebu javnosti pokazati sva svoja lica, pa i ona najintimnija.  Al jel’ nam stvarno po život važno da li nam neka gospodarstvenica nosi čipkasti veš ili profesorica (za katedrom ili na optuženičkoj klupi, svejedno) voli mininalistički nakit? Tko će profitirati ako nam odvjetnica ima najnoviju Hermes torbu, a političarka čipkaste čarape?

'Ajmo se ljudi malo sabrati i premijerku ostaviti tamo gdje joj je i mjesto. Kako je krenulo još će nam nastupati i u “Zvijezde pjevaju”.

 Prati nas na Viber Public Chatu!