Peptidi i kožni probiotici – nova era u borbi protiv starenja

Shutterstock 406082941 (1)

Posljednjih desetljeća smo svjedoci pomicanja granica u dermatologiji kao znanosti koja se, osim patologijom, bavi i svim onim procesima koji su nužni da bi koža ostala zdrava; koja u potpunosti zadire i u onaj dio koji je manje bio zastupljen tijekom klasičnog medicinskog usavršavanja, a to je svakako anti-aging.

Važna karika u razvoju novih smjernica je kako farmaceutska tako i kozmetička industrija koja također pomiče granice mogućega zahvaljujući razvoju novih tehnologija. Tako su nastale visoko kvalitetne aktivne supstancije u idealnim podlogama i bazama i njihovi nosači koji omogućavaju transdermalni prijenos da bi dospjele tamo gdje moraju izvršiti svoju funkciju.

Tijekom svog dugogodišnjeg boravka u dermatološkim vodama imala sam sreću upoznati inovatore i prozvođače kako stranih tako i hrvatskih brandova na koje sam jako ponosna, jer ni malo ne zaostaju za poznatim svjetskim brandovima. Najzanimljivije od svega je činjenica koliko toga kao specijalisti dermatologije ne znamo, koliko zanimljivih kombinacija i sastojaka može pomoći u riješavanju i popravljanju kako zdrave, tako i bolesne kože te kako je teško napraviti kvalitetan eliksir, serum, kremu, izabrati prave sastojke i pri tome pratiti sve svjetske trendove.

Upravo gore navedene činjenice su me potakle da napišem nešto o peptidima i probioticima kao novim snažnim anti aging borcima, a na koje me uputila sukreatorica i voditeljica razvoja poznatog branda Bocassy.

Meni kao dermatologu su uvijek u kućnoj, svakodnevnoj njezi na prvom mjestu antioksidansi, retinol, kiseline, dakle obrana i akcija koja je konkretna i agresivna u visokim medicinskim koncentracijama, praktički nedopustiva u kozmetičkoj industriji.

S kozmetičkog stajališta, vodi se borba protiv dosadnih i limitiranih preparata mijenjanjem i fragmentacijom molekula i njihovih lanaca, stvaraju se nove formule pa tako i novi sastojci koji u pogodnim kozmetičkim bazama, rade «čuda» na koži. I tako se javljaju novi «super anti aging borci» koji mijenjaju dosadašnje dosege, a to su peptidi probiotici.

Što su PEPTIDI, a što PROBIOTICI za kožu?

Ako citiramo znanost, PEPTIDI su spojevi nastali povezivanjem od 2 do 100 aminokiselina, stoga možemo reći da su to fragmenti bjelančevina (proteina). Aminokiseline koje se spoje u određenim formacijama nazivaju se peptidi, a takvi peptidi spojeni u određenim formacijama tvore bjelančevine. Koža je bazično izgrađena od peptida, te peptidomještajući te oštećene djelove.

PROBIOTICI su već poznati svima, no njihov značaj u borbi protiv znakova starenja tek zauzima svoje mjesto. To su mikroorganizmi odavno poznati po svojem pozitivnom utjecaju na ljudski organizam i zdravlje. Koža je izložena svim vanjskim utjecajima te „udomljava“ gram-pozitivne organizme. Kod zdrave kože postoji optimalna barijerna zaštita upravo s tim bakterijama koji su normalni stanovnici naše kože. Problem nastaje kada je koža oštečena, te bakterije koje normalno žive na koži iz fiziološke flore postaju patogene i izazivaju akne, rozaceu ili folikulitis. Kožna barijera je narušena, a bakterije poput Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruguinosa i Bacillus nisu sposobne za održivi rast na zdravoj koži.

Zašto su bitni za lijep izgled i zdravu kožu?

Peptidi i Probiotici u kozmetici danas pomiču granice anti-aging kozmetike. Gotovo su neophodni za mladenački i njegovan izgled; kako peptidi u izgradnji, revitalizaciji i elastičnosti kože, tako probiotici u prevenciji i slamanju mnogih uzročnika preuranjenih znakova starenja, te podizanju imuniteta kože i stvaranju novog kolagena. Osim što oba sastojka imaju utjecaj izgradnje tkiva i prevencije starenja, djeluju na odgađanje prvih znakova starenja tako djeluju i na već oštećenu kožu sa vidljivim znakovima starenja gdje revitaliziraju i regeneriraju tkivo, a oštećenja prirodno saniraju.

 

Premda su peptidi i probiotici poznati u medicini već odavno, zašto baš sada, ovi sastojci u kozmetici izlaze kao potpuni hit, ili bolje rečeno kao revolucija? Odgovor mi je dala kolegica iz Bocassy-ja, koji je je i ona dobila od 2 proizvođača kozmetike i kozmetičkih sirovina. Dakle, peptidi su svojevrsne razbijene bjelančevine koji su prisutne svugdje pa tako i u kozmetici, no dobiveni iz prirodnih sirovina njihovo je djelovanje multiplicirano gotovo 100x. S druge strane probiotici su živi organizmi, dakle nestabilni i samim tim nepoželjni, a nije zanemariva i njihova visoka cijena, stoga je normalno da ih proizvođači ne vole, ali naša ih koža treba, voli i prepoznaje.

Peptida ima mnogo vrsta. Teško ih je navesti u jednom tekstu, no često ih proizvođači navode na deklaraciji proizvoda. Probiotike ćete u sastavu lako prepoznati jer naziv im počinje sa LACTO ili BIFIDA ili ACIDO , te u svojim nazivima imaju nazive poput: BACILLUS, LYSATE, FERMENT, itd. Uglavnom, probiotike u kozmetici trebali bi lako prepoznati u INCI nazivlju.

Peptidi su, iako multi-potentni, najbolji u suradnji s drugim aktivnim sastojcima. Oni imaju najjače djelovanje uz dodatne aktivne sastojke s kojima u kombinaciji njihova snaga dolazi do izražaja.

Prirodni peptidi i probiotici u zajedničkoj akciji učvršćuju kožu, smanjuju bore, generalno pomlađuju i zatežu kožu, te daju dodatnu svježinu. I na kraju mogu reći da sam sretna, jer nikada nisam o preparatima za kožu razmišljala na isti način kao netko tko upravo proizvodi takve preparate. Moram zahvaliti mojoj kolegici iz Bocassy, a vi kada kupujete svoj proizvod za anti-age njegu, pobrinite se neka sadrži barem jedan od navedenih sastojaka bilo da se radi o dermatološkoj ili kozmetičkoj preporuci.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!