Šećer uzrokuje bore?

cokolada-jede-1

Slatkim zalogajima teško je odoljeti, no takvih užitaka smo se najčešće odricali zbog straha od suvišnih kilograma, novih centimetara oko struka, masnih naslaga ili brige o zdravlju i zdravoj prehrani.…

Suvremene spoznaje institute za proučavanje biokemije kože našli su, nažalost, možda još jedan od razloga zbog kojih bismo trebali razmisliti, prije nego uzmemo neodoljivi komad slastice, i to zbog- bora! Kako bismo ipak “olakšali” svoju savjest, istražili smo za vas ovaj nadolazeći trend, kojem se priklanjaju čak i neki od vodećih svjetskih dermatologa, poput dr. Nicholasa Perriconea ili dr. Frederica Brandta, koji odbacivanjem šećera iz prehrane obećavaju blistavi ten u samo deset dana.

Odavno je poznat jedan od najvećih kozmetičkih mitova, kako konzumiranje čokolade uzrokuje nastanak prištića i akni, međutim na kozmetičkom se tržištu pojavljuje sve veći broj intrigantnih preparata, koji se “bore” protiv šećera iz prehrane, uz obrazloženje kako njegova prevelika konzumacija i loše prehrambene navike mogu potaknuti starenje kože i dovesti do promjena i poremećaja, poput bora, crvenila, upalnih procesa, hiperpigmentacija, dehidracije, podbuhlosti i edema, podočnjaka itd.

Prema nekim istraživanjima prevelika koncentracije glukoze uzrokuje oksidativni stres i upalu na staničnoj razini tijekom perioda od tri sata nakon obroka, a stresni učinak jednog fast food obroka traje i do četiri sata duže.

Upravo su oksidativni stresovi jedan od glavnih uzročnika oštećenja stanica (membrane, proteina i DNA), a na kozmetičkom tržištu su proteklih godina antioksidansi poput vitamina E, C, beta karotena, likopena, koenzima Q10 i sl., predstavljali preventivno rješenje za nastanak oštećenja na koži i sprječavanje preuranjenog starenja.

“Šteta” koju uzrokuje nezdrava prehrana i previše šećera u krvi jest proces koji se naziva glikacija - tijekom koje se “slatke molekule” vežu na proteine kolagen i elastin, pri čemu se oni umrežavaju u krutu i rigidnu strukturu, te na taj način inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost. Nastali “štetni” spojevi nazivaju se AGE (Advanced Glycation Endproducts) i upravo se na njih okomila suvremena kozmetička znanost, predvođena dr. Perriconeom i dr. Brandtom, smatrajući ih vrlo štetnim za zdravlje i izgled kože, te glavnim krivcima za tzv. bihevioralno starenje.

Kolagen i elastin su prisutni u koži, kardiovaskularnom tkivu (krvne žile), bubrezima, ovojnicama živčanih vlakana i očima, stoga dijabetičari najčešće zbog procesa glikacije imaju tegobe kardiovaskularnog sustava, nefropatije, polineuropatije, retinopatije… ali i dermatološke poremećaje (izrazita suhoća kože, sklonost boranju, crvenilo, svrbež…). Jedno istraživanje je pokazalo da dijabetičari, koji ne kontroliraju prikladno svoje tegobe, stare brže za 1/3 od osoba koje nisu dijabetičari.

Naša koža prirodnim, kronološkim starenjem gubi postupno već postojeći sadržaj kolagena i elastina, a onaj preostali dio je podložniji glikaciji i degenerativnim promjenama, osobito u slučaju prevelike konzumacije šećera, namirnica visokog glikemijskog indeksa, kao i kod oslabljenog imunološkog odgovora organizma.     

Niz stručnjaka uspio je zasada otkriti kozmetičke sastojke koji sprječavaju nastanak takvih AGE-a, što je u svakom slučaju hvalevrijedno za put do otkrića novih lijekova koji će pomoći u terapiji ozbiljnijih bolesti, koji češće pogađaju dijabetičare. Danas na tržištu postoje preparati koji se mogu učinkovito boriti protiv štetnih učinaka glikozilacije i najčešće djeluju kao inhibitori dodatne glikacije proteina kolagena i elastina.

Nažalost, još uvijek ne postoji učinkovit lijek, odnosno aktivna kozmetička supstancija koja bi mogla djelotvorno kidati postojeće štetne glikozilacijske produkte. Pored cijele palete anti-aging preparata, danas se mogu na hrvatskom i svjetskom tržištu mogu pronaći dermokozmetička rješenja sa “anti-glycation” učinkom, a koji imaju sastojke poput određenih peptida (karnozin, alistin, palmitoil-tetrapeptid-3), ekstrakta crnog čaja, alfa lipoične kiseline, derivate silanola, sojinih izoflavona, itd. Ovakvi preparati su trenutačno najpopularniji preparati u borbi protiv preuranjenog starenja.

Rješenje nije izbaciti i posljednji trag šećera iz doma, dapače, neka istraživanja su pokazala kako potpuno izbjegavanje šećera ( u različitim dijetama) može djelovati još štetnije na organizam, stoga je stav zdravstvenih stručnjaka kako se šećer može uzimati u umjerenim količinama i s porijeklom iz namirnica nižeg GI-a.

Odreći se slatkog nekima je velika žrtva, bez obzira žele li biti vitkiji i fit, ili smanjiti neželjene centimetre. Novije spoznaje kozmetičke industrije kako izbjegavanje šećera znatno poljepšava kožu lica, reducira manje bore, ujednačava boju tena, smanjuje hiperosjetljivost kože i njezino crvenilo, nekima će biti dodatni motiv da “od sutra” preokrenu novu stranicu u životu, te odgovornijom prehranom i inteligentnim dermokozmetičkim preparatom naprave mali korak za sebe, a veliki za svoje zdravlje…

Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!