SKINFLASH Story ili kako je stvoren savršeni ten (1. dio)

puder, sminka, lijepa zena, make-up

Kada bi se našla na tropskom pustome otoku, svaka suvremena žena vjerojatno bi poželjela ove 3 stvari: savršenog muškarca (da ne bude dosadno) , savršen badić i – savršeni ten!

U tome nema ništa čudnoga, jer i najvirtuozniji svjetski vizažisti (koji nam diktiraju trendove i potpisuju se uz najljepša celebrity lica), imaju filozofiju o tome kako je pravilno odabrana podloga temelj ženske ljepote ! 

No za razliku od filmskih diva  poput Marlene Dietrich ili Joan Crawford u crnom-bijelom svijetu tek rođenog hollywoodskog glamura, kojima je kamera „trpila“ tone praškastih pudera i nebrojenog „glazuriranja“, kriteriji savršenog tena otada su se znatno promijenili... Jennifer Lopez ili Megan Fox, koliko god bile prirodno „lijepe“, nemaju lak zadatak izgledati besprijekorno na današnjim visokim rezolucijama i megapikselima fotografskih objektiva koji love svaku poru na licu! Današnji savršeni ten mora biti istovremeno prirodan ali ujednačen,  blistav ali ne shiny, da prikriva nesavršenosti ali izgleda kao „no make-up look"…  I sreća njihova (i naša) da živimo u 21. stoljeću, kada se sa razvojem tehnologije u filmskom svijetu dogodila i revolucija u kozmetičko-dermatološkim laboratorijima, te je puder odavno prestao biti samo - puder…

Povijest nanošenja kozmetičke podloge zadire u dobra starog Egipta i Rima, prema pronađenim zapisima u kojima se objašnjavaju recepture i tehnike za brončanu put faraonskog razdoblja ili savršeni ten bogatih Rimljanki, koje su se okruživale robinjama (tzv. cosmetama) koje su im nanosile posebno pripremljene podloge.

Koliko su žene za ljepotu i besprijekoran ten bile spremne patiti, svjedoče i neke tragične priče iz povijesti dekorativne kozmetike o namjernom krvarenju kao bi djelovale bljedoliko, ili pak nanošenju podloga sa olovnim bojama, živom ili arsenom, koje su izazivale smrtonosne simptome po njih. U renesansnoj Italiji je zbog pudera u prahu koji je sadržavao tragove arsena umrlo na stotine muževa, zbog savjeta Signore Toffane, koja je poučavala svoje bogate klijentice da se uvijek uljepšavaju u blizini svojih drugih polovica.

Današnji muškarci svakako mogu bez imalo straha uživati u blagodatima ženske ljepote i bezopasnim revolucionarnim rješenjima kozmetičke industrije. No i Engleskinjama u 18.stoljeću nije bilo lako; svojevremeno je bio propisan zakon prema kojem je svaka žena koja je namjerno obmanila svojeg muža  primjenom šminke i umjetnih dodataka radi udaje, mogla biti strogo kažnjena, a brak poništen. Sreća naša što je revoluciju make-upa pratila i revolucija društva, stoga suvremena žena zaista može nezasitno uživati u čarobnim policama i korektivnim trikovima, te postati pravi manager u svojim fizičkim adutima i atributima!

Tajna virtuoznog nanošenja make-upa započinje sa podlogom koja se savršeno stapa sa kožom. Uz pravu podlogu i svega malo rumenila, maskare i  transparetnog lip-glossa, već za pet minuta možete izgledati kao da ste spremni za photo shoot! Postavlja se pitanje - kako pored toliko novih preparata na tržištu i toliko vrsta korektivnih podloga, pronaći pravo rješenje za nas?!

U svojoj višegodišnjoj praksi kao konzultant za kozmetologiju i kozmetičko-dermalnu znanost,  mnogo sam se puta susrela sa takvim pitanjima, pogotovo kada je riječ o osobama koje imaju problematičnu kožu i istaknute estetske nedostatke poput akni, vitiliga i ožiljaka. Moje prvo i jedino pravilo za podlogu je: manje je više! Svaka od nas sigurno je htjela barem jednom u životu zakamuflirati prištić koji se pojavio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Podlogu treba iskoristiti tako da mi upravljamo njim, a ne ona nama.

Najveća pogreška je prekomjerno i nekontrolirano nanošenje podloge ili korektora, pogotovo kada je krivo odabrana nijansa, i može imati negativan učinak ne samo na cjelokupni izgled šminke, nego i na dojam u društvu. Sigurno ne želite da vas pamte kao „voštanu figuru“ ili „Indijansko Lice“.  Premda je teško povjerovati pored toliko vizažista oko njih, čak i mnogi celebrityji znaju zastraniti; sjetite se Christine Aguilere u „dirty“ fazi ili fatalne  Eve Mendes koja je na crvenom tepihu nedavno pretjerala sa korektorom ispod očiju i još više istaknula podočnjake… 

Primarni cilj u odabiru prave nijanse pudera je da se u potpunosti izjednači sa nijansom naše kože, i to na pregibu donje čeljusti prema vratu. Zaboravite isprobavanje nijanse na zapešću ruke ili dlanu, jer je nijansa kože lica sasvim drugačija, pogotovo kod kože koja ima prištiće ili crvenilo. Trik iz prakse - pokušajte lagano utapkati vrlo malo podloge i na sam vrat (vratnu žilu, gdje mjerite puls). Taj dio kože zbog povišene temperature (zbog intenzivne krvožilne cirkulacije) utječe na promjenu boje podloge i vrlo brzo će (na dnevnom) svjetlu pokazati jesu li pigmenti odgovarajući. Ujedno se svaka podloga nanosi i razmazuje prema vratu, te ne želite zbog pogrešne nijanse djelovati kao da vas je netko prekinuo u šminkanju na pola puta ?

Kako postupiti kada na licu imamo znakove crvenila, tamne podočnjake, istaknute smeđe mrlje, pjegice ili prištiće? Slijedi nekoliko savjeta koji će vam svakako biti od koristi. Ukoliko lako tamnite na suncu i rijetko pocrvenite, vaša koža ima visoku koncentraciju melanina i u osnovi imate žućkasti do maslinasti podton kože. Pred žućkastih podtonova kože, i  osobe koje odlaze na solarije (što nikako ne podržavam iz ozbiljnih zdravstvenih razloga!) zbog pojačane koncentracije pigmenta melanina u koži moraju također izbjegavati  podloge sa žućkastim pigmentima, jer će u suprotnom izgledati neprimjereno i uočljivo. Neutralne nijanse kože su one bez uočljivih tonova maslinaste, ružičasto-crvenkaste ili žućkaste. Oni tipovi kože koji lako pocrvene i teško tamne, svakako su skloniji crvenkastoj ili ružičastoj nijansi kože, „naginju“ rozaceji i moraju tražiti nijanse podloga koje će težiti neutralizaciji crvenila.

U kamuflažnoj terapiji zlatno je pravilo: crvenilo (akne, rozaceja, kapilare) se neutraliziraju zelenim pigmentima, ljubičasti podočnjaci sa žutim pigmentima, plavi podljevi i modrice sa narančastim pigmentima, a smeđe mrlje najbolje se korigiraju fotoadaptivnim pigmentima s visokom koncentracijom mikroniziranog titanovog dioksida (koji je ionako već nezamjenjivi dio svake ozbiljne i profesionalne korektivne dekorative).

Prilikom odabira savršene podloge, osim same nijanse, treba naravno znati naše preference i tip kože (kojih je danas čak 16, umjesto stare klasifikacije u 4 tipa).  Uljna podloga naspram oil-free, postojani long-stay puderi naspram toniranih krema, samo su neke od mnogobrojnih mogućnosti o kojima vas mogu savjetovati educirani make-up artisti, farmaceuti ili dermatolozi.

Do nastavka priče o savršenom puderu, želim Vam zdravu i lijepu kožu! :)

 Prati nas na Viber Public Chatu!