SKINFLASH Story ili kako je stvoren savršeni ten (2. dio)

lice, lijepa zena, ljepota, sminka, tus za oci, eyeliner

(...) Stare dobre pudrijere, kakve je popularizirao Max Factor danas se vraćaju redizajnirane u vintage izdanjima, pa čak i sa kredibilitetom ljekarnika, koji su ih nekada davno sami pripremali, prosijavali i prodavali u svojim antiknim apotekama.

Zapravo su prvi puderi i rođeni iza ljekarničkih oficina, gdje su za svoje pacijentice farmaceuti individualno pripremali rastresite pudere i još ih prije stotinu godina miješali s cinkovim oksidom i talkom, koji su i danas osnova pudera u suvremenim i luksuznim ambalažama. Danas čak neki brandovi u svijetu nude izradu individualnih nijansa podloge!

Zvuči li vam poput sna da, poput odabira savršenih cipela, u suradnji sa educiranim osobljem u parfumerijama možete birati svoju custom-made nijansu pudera i izbjeći svaku mogućnost „kiksa“? Pokazalo se da to i nije baš najsretnije ( a niti najjeftinije) rješenje jer sve ovisi o iskustvu i vještini prodavača, a i danas je toooliko gotovih rješenja i mogućnosti koje su vam pri ruci. No tko voli, nek` izvoli!

Znanstvena fantastika polako ulazi i u sferu primjene podloga! Dior je napravio veliki iskorak u formulacijama pudera lansirajući svoju AirFlash podlogu, ultra-tekuću magličastu podlogu koju raspršujete po licu bez suvišnog „mrljanja“ prstima. Svakako morate imati dobru praksu u nanošenju, ali cijela tehnologija je izvrsna za luminozni i prirodniji izgled kože. Puno prašine u kozmetičkom svijetu podigla je pojava Temptua, Airbrush sustava koji je proizašao iz profesionalnih make-up salona. Svaka trendsetterica vjerojatno ga je već kupila i zakoračila u sasvim drugi svijet podloga milenijumske generacije, no za primjenu cijeloga sustava možda biste trebali imati veliko iskustvo u uređenju interijera i zidova ! No svakako je za očekivati kako je time zacrtan smjer nove generacije podloga! Podloge su postale i dio trenda fashion industrije, pa se u tekućim podlogama mogu naći i ekstrakti svile, pamuka ili kašmira.

Podloge koje od ove jeseni možemo naći na policama zaslužile su epitete inteligentnosti, zbog svojih osobina prilagođavanja ultrafinih „smart“ pigmenata na koži, ovisno o intenzitetu i lomu svjetlosti iz okoline (fotokromatski), ili pak o samoj temperaturi kože (termokromatski). Vrlo često ćete na njihovim ambalažama naći dodatak HD (high definition), zbog osobine da vaša koža izgleda izvrsno i blistavo u svakom svjetlosnom okruženju, što je i povezano s trendom HD televiziji i zvijezdama koje uvijek izgledaju besprijekornog tena! HD podloge celebrityji obožavaju, a make-up artisti nazivaju ih „Genie in the bottle“.

Također je sve češća primjena tzv. primera, podloga koje su najčešće transparentne, ali sadrže koncentrirane pigmente koji imaju sposobnost perlesciranja i iridiscencije. Jednostavno rečeno- želite li da vam koža ima posebnu blistavost i sjaj (ali opet umjereno i decentno), obavezno nabavite primer novije generacije, koji može u sebi sadržavati i silikone i hijaluronsku kiselinu (kao filler izvana), pa istovremeno umanjuje vidljivost bora, zaglađuje i izravnava površinu kože, i omogućava savršenu refleksiju svjetlosti od površinu kože (glow-efekt). Za one trendsetterice koje i ove zime žele biti lijepe i sigurne na zimskom suncu, pogotovo na skijanju, od pametnih podloga obavezno potražite u ljekarnama HELIOCARE kompaktni puder, koji u sebi ima tzv. fotoimunobiološke filtre, koji čuvaju imunološki sustav kože i štite je od preuranjenog fotostarenja. Ista podloga je favorit dermatologa i pacijenata s rizikom nastanka raka kože!

Mineralne podloge uz one sa fotobiološkim filtrima, svakako su jedine koje u ovom trenutku iza sebe imaju posebnu podršku zdravstvenih stručnjaka za kožu! No moramo razbiti marketinške predrasude- ne zato što mineralni make-up sadrži nešto novo i revolucionarno! Dapače, mineralni make-up sadrži prirodne pigmente koji se najčešće mogu naći i u ne-mineralnoj kozmetici. No ono što je prednost mineralnih podloga je ono što NE sadrže, a to su mnoštva kozmetičkih sastojaka koji mogu izazvati iritacije na koži kod netolerantnih osoba.

Mineralne podloge NE sadrže konzervanse, emolijense koji su komedogeni i potenciraju začepljenje pora i nastanak akni, ne sadrže aditive koji najčešće izazivaju alergijske reakcije, ne sadrže umjetne mirise (idealno za rozaceju) itd. Mineralni pigmenti su fantastično otporni na temperaturne promjene i izvrsno su stabilni na vanjske „stresove“ poput znoja, vode ili suza u odnosu na ne-mineralne pigmente. Također jako dobro reflektiraju UVA i UVB zrake (pogotovo cinkov oksid) zbog čega i sama podloga predstavlja minimalnu zaštitu od sunca za „city walk“, no svakako sugeriram i preko zime dnevnu kremu sa SPF i UVA zaštitom minimalno 20-25, jer bi količina podloge koju stavljate (želeći imati i dobar zaštitni učinak) morala biti i do 14 puta veća!

Ono što je za mineralni make-up najzanimljivije jest činjenica da velika koncentracija mineralnih pigmenata doprinosi izvrsnom prikrivanju kožnih nedostataka i upijanju suviška sebuma (kod akni). Svakako sugeriram da potražite podloge američkog branda JANE IREDALE, koji je odnedavno i na hrvatskom tržištu, te je svjetski vrh mineralnog make-upa, jer je i sama osnivačica branda radila dugi niz godina u timu sa estetskim kirurzima i na primjeni camouflage terapije. Upravo i veliki sadržaj cinkovog oksida doprinosi učinku cijeljenja, koji se pripisuje mineralnim podlogama, stoga je idealno za svaku ženu koja ima kompromitiranu i narušenu barijeru kože.

Tehnologija i znanost pudera se razvija nezaustavljivom brzinom, ali savršeni ten nikada nije bio bliže! Podloge su postale ne samo metode ujednačavanja tena, nego i terapije kože, uklanjanja bora, saniranja ožiljaka i liječenja akni, te takvu „hibridnu“ skupinu nazivaju „colorceuticima“, jer se nalaze između lijeka i dekorativne kozmetike. U svijetu je prošle godine bilo nekoliko tisuća launcheva novih revolucionarnih podloga, te sigurno nije lako niti Jennifer  Lopez (a niti njezinom make-up timu) biti u tijeku BAŠ svih događanja i predvoditi trendove… Pa koja je formula za savršenu podlogu? Farmaceutskim rječnikom: precizno odvagnuti pravu nijansu, dodati savršenu teksturu prilagođenu koži, nadopuniti do efekta blistavosti  i sve upakirati u ambalažu koju ćemo zaista i željeti koristiti…  sve do potpuno savršenog tena!

Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!