Spašavanje u vodi

plivanje-kraul-sport-muskarac-vjezbanje7.jpg

Avanture spasioca iz vode ovjekovječene su u televizijskim serijama. Hrvatskoj se u posljednje vrijeme polaže puno pažnje osposobljavanju spasioca iz vode. Veliki dio morskih plaža, rijeka, bazena i jezera nadzire spasilačka služba.

Veliku ulogu u tom osposobljavanju ima Hrvatski Crveni križ koji je osposobio već više od 1000 spasioca. Međutim, obzirom na broj plaža i uvjete, jasno je da spasioci ne mogu biti uvijek na svim mjestima kako bi spašavali unesrećene. Stoga vam želimo pružiti nekoliko savjeta ukoliko se nađete u situaciji da nekome pružite pomoć u vodi. Isto tako poželjno je da ove savjete prenesete svojoj djeci jer televizijske serije stvaraju nerealnu sliku o spašavanju u vodi.

Prije svega, spašavanje iz vode je vrlo opasno i zahtjevno. Obzirom na uvjete u kojima se nalazi unesrećeni, mora se voditi računa o vlastitoj sigurnosti. Potrebno je znati da se utopljenik, koji je na površini vode i pri svijesti, bori za vlastiti život i nastoji uhvatiti bilo kakav oslonac kako bi ostao na površini. Ukoliko ste vi taj oslonac, a utopljenik težak, biti će jako teško osloboditi se i spasiti sebe. Nerijetko takvi slučajevi završavaju sa dva izgubljena života umjesto spašavanja unesrećenog, naročito ako se nalazimo u rijeci, mutnoj vodi ili nepoznatom terenu. U tim slučajevima ne smijete nikako izigravati „heroja“ i pokušati spašavati nekim metodama iz TV serija. Tada je puno bitnija vaša smirenost i postupci koje ćemo vam savjetovati u ovom prilogu.

Navodimo nekoliko mogućih situacija u kojima se možete naći i savjete kako reagirati u toj situaciji:

Kada je utopljenik na površini, pri svijesti, a blizu obale

U ovakvim situacijama nikako ne smijete odmah skakati u vodu i pomagati unesrećenom. U toj situaciji odmah pokušajte upozoriti osobe koje su blizu da vam pomognu. Vrlo često u najbližoj okolici postoji neki predmet koji pluta, a možete ga dobaciti unesrećenome. Ukoliko takvog predmeta nema, pogledajte da li ima neki predmet koji možete dodati unesrećenome držeći ga za drugi kraj (grana, ručnik, veslo i sl.). Ako ni toga nema, skinite sa sebe dio odjeće (hlače, majicu) koji bi vam mogao pomoći da privučete unesrećenoga k obali.

Kada je utopljenik na površini, pri svijesti, a daleko od obale

U ovoj situaciji također prvo obavijestite osobe u okolini ukoliko nekoga ima. Pod pretpostavkom da je unesrećeni toliko daleko da mu ne možete dobaciti predmet, pogledajte da li je neko plovilo u blizini (čamac, zračni madrac, daska za jedrenje i sl.). Ukoliko nađete nešto prikladno, iskoristite ga za prilazak unesrećenom ali ponesite sa sobom neki predmet koji ćete mu dodati. Važno je uvijek da nastojite ne doći u fizički kontakt s unesrećenim kada je to moguće. Kada mu priđete, dobacite mu predmet kako bi se uhvatio. Ukoliko imate veslo, dodajte mu jedan kraj vesla držeći drugi kraj. Ukoliko nemate ništa za dodati morati ćete mu prići s tim plovilom ali vodeći računa da vas ne prevrne ili uhvati. Procjena njegovog stanja je  vrlo važna.

Ukoliko nemate nikakvog plovila, jedino moguće rješenje je plivanje prema unesrećenome. Pri tome obratite pažnju da skinete odjeću sa sebe i da obavijestite okolinu. Kada ulazite u vodu morate paziti da vam je glava stalno izvan vode kako bi mogli vidjeti gdje se nalazi unesrećeni. Najjednostavnije je skočiti na noge sa jako raširenim nogama i rukama. Na taj način vam glava neće potonuti. Kada plivate prema unesrećenome, plivajte kraulom jer je najbrži način ali sa glavom izvan vode (kao vaterpolisti). Ovakav način e bitan jer morate unesrećenoga stalno vidjeti. Kada ste prišli unesrećenome na pet do šest metara, zastanite da procijenite situaciju i malo se odmorite. Ukoliko je unesrećeni dovoljno pri svijesti, objasnite mu što ćete napraviti i kako mu pomoći. U situaciji kada je unesrećeni dovoljno smiren, možete mu pomoći da vam se pridržava za remena dok vi plivate. Procjena kod ovog postupka je presudna. Nikako ne dopustite da se unesrećeni u panici uhvati za vas, a naročito ne odostraga.

Ukoliko je unesrećeni u panici, pokušajte mu prići s leđa. On će se boriti da vas uhvati i održi na površini. Zato savjetujemo da malo pričekate da unesrećeni izgubi snagu, a zatim zaronite i dođete mu iza leđa. Kada izronite morate brzo i odlučno reagirati. Osnovno je da ga odostraga uhvatite rukom preko ramena za suprotni pazuh i čim prije ga postavite u vodoravni položaj. Ukoliko to učinite odlučno i brzo, unesrećeni će vam se vjerojatno prepustiti. Na taj način ga trebate vući prema obali plivajući nogama i slobodnom rukom.

Opisani postupak je izuzetno naporan i opasan za spasioca. Plivati do unesrećenog, boriti se s njim i vući ga na obalu je neizvedivo za lošeg plivača. U slučaju da ste nesiguran plivač, obavezno sačekajte pomoć osoba koje su u okolini.

Ukoliko vas unesrećeni uhvati tijekom spašavanja

Velika je vjerojatnost da će osoba koja se utapa pokušati uhvatiti spasioca i pokušati se osloniti na njega kako bi ostao na površini. Ukoliko se to dogodi, pokušajte zaroniti pod vodu. Osoba koja se bori da ostane na površini vjerojatno će vas pustiti. Tada se odmaknite od njega, malo odmorite i pokušajte ronjenjem doći iza njegovih leđa. Ukoliko to ne uspije, primijenite sve što mislite da bi vas moglo osloboditi silom (poluge na prstima, odguravanje, udarci i sl.).

Za kraj vas podsjećamo na najvažnije detalje:

  • Ne izigravajte „heroje“ sa TV ekrana
  • Uvijek obavijestite osobe u okolini kako bi vam pomogli
  • Spašavajte druge osobe samo ako ste vi siguran plivač
  • Izbjeći pod svaku cijenu stradavanje spasioca
  • Uvijek spašavajte uz pomoć plovila, ako su dostupna
  • Spasite unesrećenog dodavanjem predmeta kada je god to moguće
  • Kada morate prići unesrećenome pričekajte da se on izmori
  • Ukoliko postoje obučeni spasioci, prepustite njima spašavanje, a vi budite na pomoć.

Ugodno i sigurno kupanje, ma gdje god se nalazili.

 Prati nas na Viber Public Chatu!