Tajna muške kozmetike

krema za lice, muskarac, kupaonica

Obzirom da je zamjetan sve veći broj dermokozmetičkih linija namijenjenih njezi muške kože, postavlja se pitanje je li riječ o „običnom“ marketinškom triku ili iza specifičnih preparata za muškarce stoji opravdana dermatološka ekspertiza?

Posljednja publicirana istraživanja renomiranih instituta za praćenje kutane biokemije potvrdila su neznatne razlike kože kod muškaraca i žena, no još uvijek nije sistematski i koncizno analizirana jasna distinkcija građe i funkcije kože obzirom na spol. Hormonalni status čini bitnu razliku kože muškaraca i žena, poglavito kada je riječ o djelovanju na folikule dlake i pripadajuće lojne žlijezde, te su dihidrotestosteron (DHT) i dehidroepiandrosteron (DHEA) odgovorni za pojačanu sekreciju sebuma iz tih žlijezda, koje su i svakako prisutne u većem broju kod muškaraca nego u žena, što se očituje većom pojavnošću nodulocističnih akna i generalno masnijom kožom.

Androgena stimulacija ima učinka i na pojačanu dlakavost/hirzutizam, a upravo kombinacija brojnih facijalnih dlačnih folikula, lojnih folikula i neprikladne njege (agresivno brijanje ili krivi izbor svakodnevne njege) čini kožu muškaraca zahtjevnim dermatološkim područjem i sklonu čestim upalama-pseudofolliculitisima te reakcijama na neprikladne kozmetičke proizvode.

Između ostalih je potvrđeno kako se koža muškaraca i žena neznatno razlikuje po biokemijskom sastavu (ceramidi...), mehaničkim svojstvima (debljina, čvrstoća), mikrovaskulaturi, senzoričkim funkcijama, količinom pigmentacije, te je muška koža sklonija hiperreaktivnošću pri izloženosti raznim štetnim čimbenicima.

Devedeset posto muškaraca se svakodnevno brije i na brijanje „potroši“ i do šest mjeseci života. Nove spoznaje u brijanju (koje predstavlja svakodnevnu forsiranu eksfolijaciju površinskog rožnatog sloja kože) nam govore o važnosti tri koraka u procesu: pripremi brade i omekšavanju dlake, izbjegavanju trenja i nadraživanja tijekom brijanja, te post-fazi u kojoj se izložena koža treba znatno više zaštiti kombinacijama suvremenih kozmeceutika i sun-screen/sun-block sastojcima.

Muška koža treba čak više hidratacije i specifične njege, no obzirom da prosječno muškarac koristi rjeđe  samostalno preparativnu kozmetiku, idealno je potrebne aktivne sastojke inkorporirati u režim brijanja i after-shave njege.

Muškarci, usmjerite poglede na svoje pjene i gelove za brijanje, te potražite sastojke koji će omekšati i uzdignuti dlake radi lakšeg brijanja, ali će ujedno ukloniti odumrle stanice s površine kože i na raj način će i brijanje biti jednostavnije a umirujući aktivni sastojci će dublje prodrijeti. Potražite mliječnu kiselinu, salicilnu kiselinu, beta-glukan, vitamin C i E, a neki preparati sadrže kamfor i mentol u vrlo niskim koncentracijama kako bi „osvježili“ i ohladili iritiranu kožu.

Radi boljeg prianjanja britvice uz kožu, u kozmetici za brijanje se koriste silikoni ili biljni lipidi, skvaleni i masne kiseline, a nakon brijanja se radi sprječavanja iritacija i umirujućeg djelovanja koriste sastojci poput vitamina B3 ili B5, ekstrakta zobi, alantoina i bisabolola, hijaluronske kiseline, itd.

Kod njege kože muškaraca zbog brijanja postoji i rizik od posljedičnih postupalnih hiperpigmentacija, iritacija, kontaktnih dermatitisa, pseudofolikulitisa, folikulitisa i ostalih mogućih bakterijskih infekcija, stoga je odabir preparata za aktivnu njegu kože i više nego bitan za svakog muškarca!

Bili „metro“ ili „retro“, nemojte se ustručavati naći najbolje rješenje za Vašu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!