Tehno-ljepota

akne

Nove tehnologije odlučile su zaviriti i u naše nesesere, a svjetsko tržište kozmetičkih inovacija postaje izazov čak i za IT eksperte…

Kako smo već na početku godine nagovijestili, tehnološki beauty-gadgeti i „at home“ beauty uređaji svakako su budućnost kozmetičke industrije, kako bi potrošači mogli u „toplini doma svoga“ uživati u njezi i režimu ljepote, a da oni ne zahtijevaju odlazak u kozmetičke salone ili dermatološke ordinacije.

Da ne bi bilo zabune, ukoliko želite i sebi priuštiti takvu „tehno-igračku“, moj savjet svima  je uvijek posavjetovati se s educiranim zdravstvenim stručnjakom s područja estetike i kozmetičke znanosti, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, ali i uštedjele (ne baš male) svote koje biste potrošili na moguća isprazna obećanja!

Kada je riječ o uređajima koji oponašaju tretmane iz liječničkih ordinacija, budite svjesni kako ne postoji u ovom trenutku tako djelotvorna alternativa kao ona iz ordinacije, koja bi u nestručne ruke potrošača kod kuće, stavila nešto poput lasera s dubinskom ablacijom i sl. Njima mogu rukovati isključivo liječnici i izbjegavajte u širokom luku čak i kozmetičke salone koji su „nabavili najnoviji model lasera“ (to je problem koji se pokušava riješiti na svjetskoj razini!).

Uvijek zagovaram isključivo one beauty-uređaje koji imaju odobrenje referentnih institucija (primjerice američka FDA slično našoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode i sl.), jer tek tada možete biti sigurni da su neželjene posljedice maksimalno izbjegnute, a učinak koji se deklarira ima svoju znanstvenu težinu…

Evo kratkog pregleda tehno-noviteta za ljepši i njegovaniji izgled, koji su najpopularniji među  celebrityjima, make-up artistima, estetskim ekspertima i beauty-ovisnicima, ne ulazeći u njihovu učinkovitost.

U preparativnom smislu, postoje uređaji za stimulaciju kolagena radi smanjenja bora, uređaji za „at-home“ epilaciju, LED terapiju za bore i ožiljke, tretiranje akni i crvenila, itd. Terapija svjetlom (light-therapy) proizašla je iz ordinacija i dermatoloških klinika za liječenje psorijaze, ožiljaka, nekih dermatoza i sl., te na tržištu postoje uređaji sa žutim, plavim ili crvenim svjetlom, a deklariraju se (ovisno o boji svjetlosti) za tretiranje bora, akni i ožiljaka, te ispucalih kapilara i crvenila kože (rozaceja). Plavo svjetlo prema nekim istraživanjima eliminira bakterije odgovorne za nastanak upalnih promjena kože kod akni (Propionbacterium acnes). Terapija infracrvenim svjetlom se u jednom uređaju koristi za stimulaciju rasta kose kod alopecije (ćelavost, opadanje kose).

Zanimljivi su i uvijači trepavica s grijanjem kako bi se intenzivirao učinak uvijanja za besprijekorni pogled ispod obrva… Jedan uređaj odobren je od FDA za toniziranje i stimulaciju muskulature lica pomoću mikrostruja definirane jačine, a sve kako bi koža djelovala mlađe i zategnutije, pogotovo kod gubitka elastičnosti kože i naglašene ovješenosti.

Čišćenje kože, uklanjanje odumrlih stanica i „okorjelog“ make-upa, postalo je zanimljivo otkad se na tržištu pojavio jedan uređaj s rotirajućom četkastom glavom koja temeljito mehanički „polira“ kožu, no ne bih je preporučila kod pacijenata koji su iznimno skloni rozaceji.

Vrlo često se svi navedeni uređaji mogu kombinirati sa priloženim kozmetičkim proizvodima iz iste linije, a aktivni sastojci su specifično formulirani kako bi se napravio „boosting“  učinak i dodatno pospješili konačni rezultati vidljivi na koži! No o takvim kozmeceuticima jednom drugom prigodom…

Airbrush sustavi za nanošenje tekuće podloge (za koji morate biti vrlo ispraksirani), vibrirajuće i rotirajuće maskare koje vam olakšavaju aplikaciju proizvoda na trepavice ili pak puderi u prahu s vibrirajućim pufom svakako su za one koji vole eksperimentirati s make-upom.

Ukoliko ste ovisnik o mobitelima, a i kozmetika vam nije slaba strana, onda razmislite o slijedećoj tehno/beauty aplikaciji. Dvije nove aplikacije koje su osmišljene za iPhone, svakako će rasprostrijeti crveni tepih za niz sličnih u budućnosti; naime AcneApp i AtomicRed aplikacije navodno iskorištavaju LED-ice iz displeja iPhonea i emitiraju valnu duljinu koja može poboljšati izgled kože, djelujući na akne, upale, bore i opuštenu kožu (ovisno o boji koju emitiraju  LED-ice).

Koliko željela da je to istinito, uz lokalno zagrijavanje, bakterije na displayu i aktualno proučavanje zračenja mobitela itd., savjetujem vam: poigrajte se s navedenom aplikacijom, no ipak ozbiljnije sa svojim zdravstvenim stručnjakom razmotrite tretman ili kupnju „odobrene“ tehno-beauty igračke.

Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!