Ljepota

Ljepota

Kako kombinirati retinol, a kako vitamin C? Dermatolozi otkrili koje kombinacije nikada ne koriste

Neki proizvodi djeluju bolje kada se koriste zajedno, ali drugi, a to se posebno odnosi na one koje sadrže kemikalije, mogu samo uzrokovati oštećenja.

Kako kozmetiku koristiti sigurno?

Razni proizvodi, poput seruma, krema, hidratizirajućih preparata i tekućina za pranje lica mogu jako koristiti zdravlju i ljepoti kože. No to što su dobre za kožu ne znači da ih trebate koristiti zajedno. Ustvari, miješanjem određenih sastojaka možete naštetiti svojoj koži.
Evo što kažu dermatolozi – koji se proizvodi smiju koristiti zajedno, a koji ne.

Izbjegavajte: Retinol i hidroksi kiseline

Retinol je često korišten kao magičan dodatak protiv starenja kože , a alfa hidroksi kiseline su hvaljene kao savršeno sredstvo za „peglanje“ bora. Kako se koriste za postizanje sličnih rezultata, svako bi pomislio da ih je dozvoljeno koristiti u isto vrijeme. No poznati dermatolog iz New Yorka, Joshua Zeichner, ističe da ova kombinacija može uzrokovati iritacije. „Radi se o dva jaka proizvoda koji, ako se kombiniraju, mogu izazvati reakciju na koži“, dodaje.

Koristite: Retinol i hijaluronsku kiselinu

Većina dermatologa voli nabrajati sve dobrobiti retinola, koji je ustvari oblik vitamina A, a svaki će vas upozoriti i na to da isušuje kožu.

„Retinol je poznat po tome da može izazvati iritacije na koži, posebno ako joj ne pružate dovoljno vlage. Odličan je alat za regeneraciju stanica i poticanje obnove kolagena, dok će  hijaluronska kiselina koži dati vlagu i tako ju učiniti sjajnom i zategnutom.“, pojašnjava dr. Zeichner.

Kako “otopiti salo” s trbuha? Trener otkriva da postoje samo dva rješenja

Izbjegavajte: Benzoil peroksid i retinol

Nije važno koji je vaš tip kože, ovo je kombinacija koju morate izbjegavati. Benzoil peroksid se koristi kao tretman protiv akni, a sam po sebi je iznimno jak. Kada se miješaju, uzrokuju suhoću kože, guljenje i pojavu flekica. Neka istraživanja navode kako benzoil peroksid može poništiti sav efekt retinola.

Koristite: Vitamin C i vitamin E

Ova dva vitamina se odlično slažu? Pa stvari nisu tako jednostavne… Postoji razlog zašto ova dva jaka vitamina koja štite imunološki sustav i zdravlje kože odlično surađuju.
„Vitamin C se bori protiv slobodnih radikala, a vitamin E jača hidrataciju kože, navodi Arielle Panarello, dermatologinja iz New Yorka te dodaje kako su ova dva vitamina par iz snova. Ukratko, bilo koja kiselina dobro djeluje uz drugu i mogu se koristiti u kombinaciji i tako vam pomoći u preveniraju upalnih procesa, uz sve druge benefite.

Izbjegavajte: Vitamin C i hidroksi kiseline

Većina nas smatra da je pametno dodati vitamine u dnevnu rutinu njege kože, ali ponekad mogu izazvati neželjene reakcije. Vitamin C i hidroksi kiseline nisu dobra kombinacija jer mogu poništiti djelovanje drugog sastojka.

Izbjegavajte: Retin- A i pilinge

Iako proizvodi koje koristite za njegu lica nemaju nikakve veze s pilingom ili voskom, stručnjaci kažu da nisu dobra kombinacija.
Joel Schlessinger, dermatolog, svojim pacijentima uvijek savjetuje da ne koriste Retin – A barem dan nakon napravljenog pilinga ili skidanja dlačica voskom, kada je koža iritirana.

Želite se riješiti celulita, ali niste do danas pomakli prstom u tu svrhu? Fokusirajte se na samo jednu stvar…

Izbjegavajte: Određene antibiotike i sunce

Sunce ima jak utjecaj na neke antibiotike i može uzrokovati alergijske reakcije i jako crvenilo od sunca. Pametno bi bilo informirati se kod svog liječnika smijete li se izlagati suncu.

Nikako nemojte: Pretjerivati i koristiti veliki broj preparata

Pacijenti mogu postići sinergiju kada je u pitanju koža, kaže  Tyler Hollmig, dermatolog te dodaje „Ključ za uspjeh je odabrati proizvode koji vam odgovaraju i služe se različitim mehanizmima kako bi se postigao uspjeh“, naglašava.

A. A.

Foto: Shuuterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo