Kako pravilno njegovati kožu osoba s dijabetesom? Donosimo nekoliko savjeta, ali i kada je vrijeme da potražite pomoć dermatologa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako pravilno njegovati kožu osoba s dijabetesom? Donosimo nekoliko savjeta, ali i kada je vrijeme da potražite pomoć dermatologa

Prema nalazima znanstvenih istraživanja, koža kod osoba s dijabetesom je suha, napeta uz osjećaj svrbeža. Razlog tome je poremećena opskrba hranjivim tvarima. Dotok krvi u kožu može biti smanjen jer su krvne žile sužene

Sazrijevanje rožnatih stanica epidermisa je poremećeno zbog nedostatka inzulina pa obrambena sposobnost kože je smanjena. Kada postoji nedostatak inzulina ili inzulinska rezistencija, ljudsko tijelo izlučuje više tekućine putem urina. Osim toga, proizvodnja sebuma i vlage od strane žlijezda lojnica i znojnica je poremećena jer su živci koji kontroliraju te žlijezde oštećeni, kao rezultat povećane razine šećera. Ovi čimbenici uzrokuju da se koža više isušuje nego što je normalno, puca i gubi zaštitnu funkciju. Odgovarajuće promjene na koži često su prvi znakovi dijabetesa tipa 2. Otprilike trećina oboljelih od dijabetesa ima probleme s kožom zbog visoke razine šećera u krvi pa moraju obratiti posebnu pozornost na njegu svoje kože, stoga donosimo nekoliko savjeta dermatologinje dr. Maje Ceković iz Poliklinike Dermangio.

Njega kože za osobe s dijabetesom

Najvažnije u njezi kože osoba s dijabetesom je dovoljan unos tekućine, pravilno tuširanje i kupanje, njega kože nakon tuširanja te zaštita od sunca. Pravilna njega kože uključuje prije svega dovoljan unos tekućine, tj. najmanje 2 litre dnevno, i konzumiranje hrane koja sadrži vodu poput juha, voća i sl.

Ne preporučuje se prečesto tuširanje i kupanje u kadi, idealno bi bilo kratko tuširanje s mlakom, a ne pretoplom koja isušuje kožu. Kod svakodnevnog tuširanja preporučuju se ulja za tuširanje pH neutralan. Kupanje u kadi ne bi smjelo biti češće od jednom tjedno. Kod kupanja u kadi voda ne smije biti toplija od 35 Celzijevih stupnjeva, uz obveznu primjenu ulja za kupanje.

Nakon tuširanja ili kupanja preporučuje se nanijeti na kožu hidratantne losione za tijelo kako bi koža bila dovoljno hidratizirana stoga je najbolje koristiti proizvode s visokim udjelom sastojaka koji vežu i zadržavaju vlagu kože, kao što su urea, pantenol te ulja koja će pomoći u obnavljanju zaštitne barijere kože i spriječiti daljnji gubitak vode. 

Losione i kreme treba nanositi na cijelo tijelo, uključujući područja koja su sklona suhoći, poput nogu, stopala ili laktova. Područja koja su izložena vremenskim prilikama, lice i ruke, trebaju intenzivnu njegu. Za usne su prikladni odgovarajući stikovi za njegu ili posebne kreme za usne koje treba nanositi ujutro i navečer.

Kod pacijenata koji uz dijabetes imaju i neku kožnu bolest, npr. neurodermitis ili alergije, potrebna je posebna pažnja kod njege kože jer ona postaje osjetljivija i suša s godinama. Ovim se pacijentima preporučuju emulzije vode u ulju tijekom cijele godine, a osobito zimi jer stvaraju tanak sloj izolacije i zaštite, štite od hladnoće i sprečavaju prekomjerno isušivanje kože.

Njega stopala

Osobe oboljele od dijabetesa bi trebale svakodnevno provjeravati stopala kako bi se spriječile ozljede ili neka druga oštećenja, a najbolje je to činiti navečer prije spavanja ili, još bolje, prije svakodnevnog kupanja, s naglaskom na prostor između prstiju. Kupke za stopala ne smiju trajati duže od pet minuta i ne smiju prelaziti temperaturu od 35 stupnjeva. 

Budući da je temperaturna osjetljivost često ograničena, preporučuje se provjeriti temperaturu vode termometrom za kupanje uz izbjegavanje upotrebe parfumiranih dodataka. Kod sušenja stopala posebno se treba pripaziti na prostor između prstiju, a potom stopala namazati kremom ili losionom koji sadrži ureu. Suhoća uzrokuje pukotine na stopalima i u mnogim slučajevima nastaje zadebljali žulj. Preporučuje se oprez prilikom korištenja metalnih turpija za skidanje zadebljale kože te grickalica i škarica za rezanje noktiju. Stoga, od velike je važnosti profesionalna medicinska njega stopala.

Njega ruku

Ruke su često pogođene zbog izloženosti vjetru i hladnom zraku te mnogim sastojcima u kućanstvu koji dodatno iritiraju i isušuju kožu. Stoga ih treba najmanje dva puta dnevno njegovati hidratantnim kremama.

Kada potražiti savjet dermatologa?

Kod upale, svrbeži, bolova, pojave ranica ili drugih promjena na koži, potražite savjet dermatologa. 

Zaštita od sunca također je važna za kožu osoba oboljelih od dijabetesa

Adekvatna zaštita od sunca neophodna je za zaštitu kože od dodatnih oštećenja uzrokovanih opasnim UV zračenjem. U tom pogledu za osobe oboljele od dijabetesa vrijede ista pravila kao i za sve druge bolesnike.

Budući da je izuzetno važno kožu nahraniti, treba birati preparare bogate ureom poput onih iz linije Eucerin UreaRepair PLUS koja uključuje sredstvo za čišćenje, losione za tijelo, kreme – zajedno s proizvodima za njegu ruku i nogu te intenzivnu kremu za lokalnu primjenu na problematičnim područjima izrazito suhe kože koji su dostupni s različitom koncentracijom ureje, ovisno o stanju suhoće kože.UreaRepair PLUS linija djeluje na uzroke posljedice stanja kože osoba s dijabetesom te poboljšavaju sposobnost vezanja vode za kožu i povećavaju količinu hidratacije, dok ceramidi i ostali lipidi jačaju kožnu barijeru kako bi dodatno zaštitili kožu od gubitka vlage.

PROMO ČLANAK

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo