Maderoterapija: sve što morate znati o drvenim valjcima u borbi s celulitom - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Maderoterapija: sve što morate znati o drvenim valjcima u borbi s celulitom

Matija Habljak/PIXSELL

Celulit: sve ga imamo, sve ga jednako ne volimo i svima nam je isti cilj – iskorijeniti ga s bedara, stražnjice i trbuha.

Naučili smo da celulit nastaje zbog: hormonalnih promjena koje donosi starenje, nepravilnog načina prehrane, nedovoljnog unosa vode i nedovoljnoga kretanja. Uglavnom se nasljeđuje, po ženskoj liniji, pa možete zahvaliti svojoj majci ako ste mu skloniji.

U Hrvatskoj pokrenut prvi program vježbanja za žensko hormonalno zdravlje

Kreme (ne) pomažu?

Vjerojatno svaka žena na vlastitom primjeru zna da se celulit razvija u nekoliko faza. U prvoj fazi koža još nije promijenjena, no ako se pritisne, mogu se uočiti neravnine. U drugoj je fazi celulit vidljiv, a koža meka i hladna. Pritisnete li to područje, može ostati bijeli trag. U trećoj je fazi celulit raširen na većem području, a koža može biti bolna na dodir. Hladna i opuštena koža puna brazdi te moguća bol, i bez pritiska zahvaćenog područja, pojavlje se u četvrtoj fazi.

Možda ste primijetile da anticelulitne kreme imaju bolje marketinško djelovanje nego što doista pomažu zagladiti kožu. Na prste jedne ruke mogu se izbrojiti tretmani koji uistinu smanjuju masne stanice i razgrađuju celulit. Među njima je klasična ručna anticelulitna masaža i slični tretmani profesionalnim uređajima, usmjereni na razbijanje masnih nakupina, kao što je masaža drvenim valjcima. Ta vrsta masaže, koja je posljednjih godina sve popularnija na našim prostorima, zove se maderoterapija.

Svrha maderoterapije jest oblikovanje cijele figure, a uklanjanje celulita dodatni bonus, kaže Ivan Mitrović, beogradski fizioterapeut i direktor Maderoterapija Centra.

Vlasnik beogradskog salona Lotos Beauty Centar s maderoterapijom se susreo slučajno, na putovanju, a metoda ga je toliko zaintrigirala da ju je odlučio uvesti u svoj centar.

„Maderoterapija je nastala u Kolumbiji pokraj 90-ih godina prošlog stoljeća, ali nije nastala kao anticelulit tretman, zbog čega je kod nas trenutačno najtraženija. Gdje ste čuli da žene u Južnoj Americi imaju problema s celulitom?“, kaže fizioterapeut koji posljednjih pet godina proučava i primjenjuje maderoterapiju.

Anti-aging medicina nisu fileri već liječenje bora na organima

Ne baš ugodni tretmani

Metoda je prije svega nastala kao body-sculpting masaža jer latinskoameričke žene srednjih godina imaju veliki problem s opadanjem tonusa kože. S obzirom na njihovu građu i visinu, stručnjaci alternativne medicine osmislili tu sjajnu metodu. Shvatili su da daljnje razvijanje metode, osim podizanja tonusa kože i oblikovanja figure, ubrzava rad limfnog sustava i cirkulacije, izbacuje toksine i višak vode, zateže kožu i tako učinkovito uklanja celulit.

Ti se sjajni rezultati postižu s pomoću masaže drvenim valjcima različitih tekstura. Njih se mnogi prepadnu jer su anticelulitni tretmani poznati kao ne baš najugodniji. Međutim, Mitrović ističe da pravilno proveden tretman ne bi trebao biti neugodan ni bolan te da je čak masaža valjcima na nogama manje bolna od ručne anticelulitne masaže – a učinkovitija.

Iako ne postoji službeno zvanje maderoterapeuta, važno je odabrati što stručniju osobu kako bi se izbjegle neugodne posljedice poput masnica ili bolova, upozorava fizioterapeut dodajući da se tretman ne preporučuje osobama koje imaju tromb ili proširene vene, trudnicama u poodmakloj trudnoći i dojiljama.

Kako bi masaža bila što ugodnija i djelotvornija, prije masiranja tijelo se namaže uljem, odabranom prema tipu kože ili problemu na koji se želi djelovati.

Valjcima se ponavljaju serije pokreta stalanim pritiskom na duboki celulit i masne stanice. Primjenjujući taj tretman na mišiće, masne naslage i celulit, stimulira se limfni sustav čime oslobađamo organizam od nagomilanih toksina. Oslobađanje od toksina potiče metabolizam na brže trošenje masti, ubrzava cirkulaciju i tako pokreće celulit (kao i ostale toksine, višak vode…) k mjestu izbacivanja, tj. urinarnom i probavnom traktu“, objašnjava maderoterapeut.

Tretman smanjuje nabubrenja na koži i omogućava ravnanje „narančine kore”, tj. površinskog celulita, jer dopire duboko unutar kože, čime se aktiviraju stanice iznutra. Kako brže vrše svoje funkcije zbog intenzivnog djelovanja vanjske sile, tako se masne stanice i celulit pod tim pritiskom prazne te toksini odlaze u željenom smjeru, a smjer masaže uvijek je prema putu limfnog sustava. Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko tretmana kod osoba koje imaju nešto brži metabolizam, dok su kod osoba s upornijim celulitom i sporijim metabolizmom potrebne 2 do 3 serije po 10 ili više tretmana, ističe da su najbolji i najbrži rezultati kada se masaža radi svakog drugog dan jer tako organizam ima vremena da “iščisti“ ono što se maderoterapijom “potjeralo“ prema mjestima izbacivanja.

Ipak, dodaje da se često događa da osoba smanji obujam, preoblikuje figuru i zategne kožu, dok se uporni celulit tek u manjoj mjeri smanji. Tada je potrebno promijeniti stil života.

Riješite se stresa: U 6 koraka svoj dom pretvorite u luksuznu SPA oazu

Magda Dežđek/magazin Ordinacija.hr

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo