Ova tri materijala koža voli – nježni su i imaju antibakterijska svojstva - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ova tri materijala koža voli – nježni su i imaju antibakterijska svojstva

Reakcije mogu biti raznolike, od diskretnog svrbeža do pojave suhoće, ljuskanja kože i blagog crvenila, ali i pravih alergijskih reakcija

Sveto trojstvo materijala na kojima će nam koža biti zahvala zasigurno su pamuk, svila i lan, a vrlo su visoko na ljestvici i kašmir i merino vuna. Svi su ti materijali nježni za kožu, omogućavaju joj da diše i bolje apsorbiraju vlagu, čime pomažu u regulaciji temperature i imaju antibakterijska svojstva.

Posebne zahtjeve ima koža bebe, mladih u pubertetu i starijih osoba

Dječja se koža dosta razlikuje od kože odraslog čovjeka. Tanja je, površinski rožnati sloj kože je manje otporan, lakše ju je isušiti i pothladiti, nema mogućnost adekvatne termoregulacije i puno je propusnija, što znači da sve s čim je koža u kontaktu može napraviti puno veću “štetu” nego što bi napravilo koži odrasle osobe.

Tanka i opuštena koža puna smeđih fleka… I to donosi menopauza, ali problemi se mogu ublažiti

Zato je jako važno da su bebe u prirodnim materijalima u kojima koža diše i koji će upiti višak vlage. Generalno, sve što nas svrstava u neku posebnu kategoriju čini našu kožu manje otpornom iz određenih razloga.

Kako starimo, koža gubi određena svojstva i zaštitne funkcije koje je godinama obavljala savršeno uspješno više nije u mogućnosti izvršavati na istoj razini, pa je, slično kao i koža beba, manje otporna na svakodnevne izazove. U pubertetu organizam doživljava brojne promjene i to je dob kada se prirodno razvija bunt, sklonost eksperimentiranju, dio osobnosti izražava se i odjećom koju nosimo i nerijetko se naglasak s prirodnih materijala seli na one umjetne, što je dodatni izazov s kojim se koža pokušava izboriti uza sve ostale promjene kojima je izložena.

Ovo je 7 grešaka koje radite dok perete odjeću – izbjegavajte i zbog zdravlja!

KOJI ĆE NAM MATERIJALI POMOĆI DA SE BOLJE ZAGRIJEMO, ALI NE I ZNOJIMO?

Osnovno je načelo odijevanja za zimu u slojevitom oblačenju. Donji sloj koji je u kontaktu s kožom neka je od prirodnih materijala, koji će čuvati toplinu, a bit će dovoljno prozračan da se ne znojimo, dok će nas gornji slojevi grijati i štititi od hladnoće i relativno lako nam omogućiti da se razodjenemo po potrebi. Jako je važno da se izbjegava najlon i slični materijali, koje mi žene često nosimo, jer također iritiraju kožu i nalaze se relativno visoko na ljestvici alergena.

NA ŠTO TREBA OBRATITI POZORNOST PRI KUPNJI ODJEĆE, ŠTO VALJA PRATITI NA DEKLARACIJAMA PROIZVODA?

Materijal koji se u cijelom tekstu spominje kao najbolji zahtijeva najveći oprez jer može biti najopasniji, a to je upravo pamuk. Za većinu konvencionalnog pamuka prilikom uzgoja se koristi GMO sjeme, tretiran je različitim pesticidima i umjetnim gnojivima. Danas sve više proizvoda, osobito oni namijenjeni bebama, nosi oznaku GOTS (Global Organic Textile Standard), što je jamstvo da su materijali testirani na ostatke pesticida i da nisu tretirani toksičnim bojama i drugim kemikalijama.

U dermatologiji anamneza nam je često najvažniji dio pregleda i glavni putokaz do ispravne dijagnoze. Stoga je najvažnije slušati sebe, pratiti svoju kožu, jer ona nam je najbolji pokazatelj koji materijal nam odgovara, a koji ne. I nikad ne treba zaboraviti da je koža živi organ koji se mijenja ne samo tijekom vremena nego i ovisno o količini drugih informacija i podražaja kojima je izložena, pa je lako moguće da se promjenom neke životne okolnosti, poput jakog stresa, promjene tjelesne mase, ulaska u menopauzu, može potpuno promijeniti i niz drugih čimbenika.

Autor teksta: Mateja Tošić Jukić, dr. med., spec. dermatologije i venerologije

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo