Psiha

Psiha

Ovo je 7 grešaka koje radite dok perete odjeću – izbjegavajte i zbog zdravlja!

Shutterstock

Nitko se ne voli baviti prljavim rubljem, a često mislimo da će prašak i topla voda riješiti sve probleme.

Nitko se ne voli baviti prljavim rubljem, a često mislimo da će prašak i topla voda riješiti sve probleme. No prema riječima stručnjakinje, Kate Hanks i Jenne Arkin, to je daleko od istine, a vjerojatno je više stvari koje radimo krivo

1. Previše stvari u mašini

Što manje, to bolje vrijedi i za pranje rublja, a ako je mašina natrpana prašaka rublje će puno teže doći do svake mrlje. Isto tako navode da je rublju potreban prostor kako bi potpuno upilo tekućinu i riješilo se svih mrlja. Tako oprano rublje će se i lakaše osušiti. 

2. Previše praška za rublje

Možda mislite da više praška znači čisto rublje ali čini se da ga svi koristimo previše. Potrebne su samo dvije žlice tekućeg praška za jedno pranje. Ako ne poslušate ovaj savjet, višak praška će se nakupiti na rublju i moguće neće dobro isprati. 

3. Uvijek koristite vruću vodu 

Ne samo da će se povećati količina potrošnje energije, već vruća voda i ne odgovara većini materijala. Kombinacija praška i tople vode može jako dobro isprati svu prljavštinu s osjetljivih materijala. Isti tako će topla voda biti bolji odabir ako želite da odjeća zadrži boju, ali i da ostane iste veličine. Vruća voda je dobar izbor kada perete ručnike ili bijelu posteljinu. 

Ne bacajte ove paketiće – mogu se iskoristiti na 13 različitih načina

4. Ne pripremate odjeću prije pranja 

Ovo je manje poznata greška, ali je važan korak. Potrebno je zatvoriti patentne zatvarače, gumbe i sve što može oštetiti ostatak odjeće u pranju.  

5. Svu odjeću perete skupa

Znamo kako trebamo paziti na boje rublja ali jeste li znali da se rublje razvrstava prema težini? Teški predmeti poput trapera mogu uništiti tijekom pranja nježnije materijale pa bi taj korak trebalo izbjegavati. 

6. Ostavljate mokro rublje u perilici 

Dogodi se često da zaboravimo da se rublje opralo, ali tako omogućavamo bakterijama da se množe jer im odgovara vlažno područje. Čim je rublje oprano prebacite ga u sušilicu kako ne biste osjetili onaj neugodan miris pljesni na rublju. 

Nećete vjerovati što sve Vanja Horvat u jednom danu napravi za svoje zdravlje – svaka čast!

7. Uvijek perete na istom programu 

Možda je vrijeme da naučite i što znače drugi programi na perilici rublja. Brzo je pranje odlično za malo rublja koje nije prljavo, programi koji peru dulje su namijenjeni donjem rublju, ručnicima, kuhinjskim krpama… 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo