Refleksološka masaža: Raj za stopala! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Refleksološka masaža: Raj za stopala!

Refleksološka masaža uključuje ručnu manipulaciju stopala i dlanova, a sve s ciljem otpuštanja stresa i vraćanja ravnoteže u tijelo.

Temeljena na vjerovanju da se tjelesna napetost određuje na dlanovima i stopalima, refleksolozi koriste energičnu masažu koja stimulira živčani sustav, koji otpušta napetost i ponovo uspostavlja tjelesnu ravnotežu.

Teorija o refleksologiji

nogaPoput drugih oblika holističke medicine, cilj refleksologije je potaknuti prirodnu sposobnost organizma da se iscijeli. Tehnika se temelji na teoriji prema kojoj dlanovi i stopala sadrže brojne refleksne zone. One predstavljaju određene dijelove tijela, uključujući unutarnje ograne i žlijezde.

Osobe koje prakticiraju ovu tehniku vjeruju da pritisak na te refleksne zone može izliječiti razne zdravstvene probleme. Koristeći mapu dlanova i stopala kao vodič, refleksolog vrši pritisak na problematična područja što potiče protok endorfina u tijelu, otpušta stres i donosi opuštanje. Refleksologija danas u svijetu predstavlja pomoć tradicionalnoj post-operativnoj njezi i način ublažavanja boli pacijenata s rakom.

Koja stanja poboljšava refleksologija?

Osobe se okreću refleksologiji zbog raznih zdravstvenih stanja koja uključuju glavobolje, probleme s probavom, menstrualnu bol i nesanicu. Zagovornici tvrde da je refleksologija uspješna u liječenju određenih respiratornih bolesti, problema s kožom i tjeskobe. Iako ne postoje konkretni znanstveni dokazi koji podupiru ove tvrdnje, iskustva s refleksologijom variraju od osobe do osobe.

Je li refleksologija potpuno bezopasna?

nogaAko ste ozbiljno bolesni, trudni ili uzimate lijekove, razgovarajte sa svojim liječnikom o odlasku na refleksološku masažu stopala. Određena stanja poput gihta, čireva na stopalu i krvnih ugrušaka zahtijevaju odobrenje liječnika. Obavijestite svog refleksologa o svojim zdravstvenim problemima i lijekovima koje koristite.

“Učini sam” refleksologija

Jedna od značajnih prednosti refleksologije je ta što ju, nakon što shvatite principe djelovanja, možete prakticirati sami – bilo kada i bilo gdje. Najvažnija stvar je dosljednost; ako ju prakticirate tu i tamo, mala je vjerojatnost da ćete osjetiti neku razliku. Naučenu tehniku valja primjenjivati redovito – bolje deset minuta svaki dan nego sat vremena dva puta mjesečno. Ako ništa drugo, refleksološka će masaža preporoditi vaša stopala.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo