Ljepota

Ljepota

Riješite se neugodnog mirisa stopala

Pola milijuna žlijezda znojnica “gura” se na ovom području, stoga ni ne čudi da se neugodni mirisi brzo šire.

Znojna stopala iz kojih se širi neugodan miris nisu samo ljetna tegoba. Ova estetski neugodna pojava može doći do izražaja i prilikom nišenja podstavljenih cipela ili čizama u kojima nam se stopala više znoje. Pola milijuna žlijezda znojnica “gura” se na ovom području, stoga ni ne čudi da se neugodni mirisi brzo šire.

Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći, neovisno o tome nosite li lagane tenisice, otvorene sandale ili zatvorene cipele.

Mijenjajte cipele

Izbjegavajte nositi isti par cipela dan za danom. Na ovaj ćee način omogučiti da se one u potpunosti provjetre i osuše te ćete smanjiti broj bakterija koje se u njima razmnožavaju. Također, izbjegavajte nošenje istih cipela po danu i navečer.

Dajte im vremena

Cipele dobro provjetrite prije pospremanja – nemojte ih spremiti u ormarić dok su vlažne od znoja ili kiše. Ovisno o vremenu, cipele ostavite na prozračnom i osvijetljenom prostoru što duže možete – npr. balkonu.

Kakve cipele nosite?

Čak i materijal od kojeg su napravljene cipele može značiti više znojenja. Primjerice, cipele od antilopa ili plastičnih materijala zadržavaju više vlage, što znači da se bakterije lakše šire i uzrokuju vlaženje i loš miris stopala.

Kupka za stopala

Na kraju napornog dana priuštite si mali spa tretman za stopala. U lavor ulijte tople vode, nakapajte pet-šest kapi aromatičnog ulja čajevca koje je učinkovito protiv bakterija. Dobar izbor su i ružmarin ili lavanda.

Najčešći miris neugodnog mirisa stopala je vlaga. Pobrinite se da svoja stopala redovito prozračujete, a jednom tjedno si priuštite piling. Pastu možete napraviti i sami kod kuće. Također probajte Vanilla cookie – šećerni piling za stopala s vanilijom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo