Ljepota

Ljepota

Samomasaža otklanja napetost

Za samomasažu nije potrebna posebna vještina, tek poznavanje nekih pokreta, hidratantna krema i dovoljno vremena za svaki dio tijela.

kSamomasaža je najbolji način da uspostavite kontakt s vlastitim tijelom i poslušate njegove signale. Pomoći će vam da se opustite, ublažite bol i napetost mišića.

Postupak samomasaže ne zahtijeva veliko znanje i vještinu pa ni posebne pripreme. Dovoljne su vlastite ruke i sredstvo za njegu kože, a potrebne pokrete lako ćete naučiti. Možete odabrati neki u nizu losiona, krema ili ulja za tijelo, ovisno o vašim potrebama i rezultatu koji želite postići.

Svaki dio tijela treba masirati 10 do 15 minuta, zato kompletan tretman u prosjeku zahtijeva više od sat vremena. Ako nemate dovoljno vremena, bolje je usredotočiti se samo na određeni dio tijela. Dobro je udisati i izdisati punim plućima nastojeći uskladiti disanje s ritmom pokreta – to će pomoći u opuštanju tijela.

  • Masažu počinjete od nogu, a zapamtite da veći pritisak ruku zahtijevaju samo mišići dok ostala područja traže laganu masažu.
  • Sredstvo za masažu nikada ne nanosite izravno na tijelo: nanesite ga najprije na ruke, lagano razmazite i onda utrljajte u tijelo.

5 pokreta za glavu i leđa

Čelo
Položite na čelo prste obje ruke i pritišćite ovim redom: srednjim prstima sredinu čela, kažiprstima područje uz korijen kose, a prstenjacima dio iznad obrva. Ponovite 5 puta gurajući pritom glavu blago prema naprijed.

kPodbradak
Čvrsto skupite prste i tapkajte podbradak, naizmjence jednom pa drugom nadlanicom. Ponovite 10 puta.

Tjeme
Položite palce na potiljak a ostale prste na vrh glave. Klizite jagodicama prema sredini vlasišta dok, se prsti ne spoje. Ponovite 5 puta.

Ramena
Prstima lijeve ruke pritišćite prema naprijed mišić desnog ramena, a prstima desne ruke mišić lijevog ramena. Odradite 10 puta za svaku stranu.

Leđa
Stavite ruke na leđa i pritišćući zglobovima šaka masirajte mišiće s obje strane kralježnice, od visine bubrega do lopatica. Ponovite 5 puta.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo