Sunčanje, solarij i proizvodi za samotamnjenje: Koje su razlike i što odabrati?

Shutterstock 670820428

Već dugo se vodi polemika o tome treba li se izlagati suncu, izbjegavati solarij ili nanositi kreme za samotamnjenje.

Žene vole izgledati svježe, imati zdravu kožu lijepe boje. Socijalne norme u svezi osunčanog tena dramatično su se promijenile u svijetu u zadnjih dvadesetak godina. Ranije, osunčani ten nije bio dobro prihvaćen izgled, za razliku od danas, osobito u zimskom periodu kada predstavlja moć.

Što učiniti s mrljama od sunca?

Sve više informacija je dostupno o štetnom učinku UV zraka, stoga se postepeno mijenja i naš lifestyle. Stoga, preparati za samo tamnjenje postaju sve važniji u odabiru načina kako postići osunčani ten. Ova vrsta preparata, ovisno o formuli i aktivnim sastojcima, mogu dati izgled osunčanog tena odmah ili nakon nekog perioda i mogu trajati do tjedan dana. Mana proizvoda za samotamnjenje jest da većina njih ne sadrži SPF faktor i da mogu dovesti do alergije na koži. Uz navedeno, često ostavljaju tvrdokorne mrlje na odjeći.

Uporaba solarija kao umjetnog izvora UV zraka, nije uvijek štetna, jer se upravo u dermatologiji i koristi za tretiranje osoba koji imaju sklonost izgaranja kože prilikom izlaganja suncu ili za osobe koji razvijaju alergije kod prvog sunčanja u sezoni.

Juha od mrkve štiti kožu od sunca - evo kako ju pripremiti

Konzultirajte se s dermatologom

S obzirom na to da postoje brojne kontraindikacije i strogi odabir osoba koji mogu koristiti solarij ili fototerapiju u dermatološkim ordinacijama, svakako se prije donošenja odluke o izlaganju umjetnom izvoru UV zraka, moraju konzultirati s dermatologom.

Koji su antioksidansi bitni u pripremi kože za sunčanje?

Efekt na kožu, svakog izvora UV zračenja, bilo umjetnog ili prirodnog, kumulira se u stanicama kože i dovodi do oštećenja stanica, no pod kontrolom dermatologa i provođenjem dermatoloških tretmana duboke regeneracije kože, duboke regeneracije fibroblasta, jake regeneracije kolagena i stimulacijom proizvodnje vlastitog hijalurona specifičnim preparatima koža može ostati lijepa i zdrava.

Umjereno izlaganje suncu neophodno je zbog dobivanja vitamina D, ali se mora zaštititi šeširom, sunčanim naočalama i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Naučite odabrati sunčane naočale prema obliku lica

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!