Ljepota

Ljepota

Znate li sve o aknama?

Akna je infekcija koja se javlja na izlazištu kanala lojne žlijezde. Često je izvor velikih muka za adolescente, jer je dugotrajna. Kako biste svom djetetu olakšali borbu s prištićima, vrijeme je da obnovite svoje znanje!

Koje su godine najkritičnije?

Akne se počinju javljati oko 14. godine u djevojčica i oko 16. u dječaka, a vrhunac dostižu od 16. do 17. godine u djevojčica i od 17. do 18. u dječaka. Smatra se da nestaju spontano oko 20. godine života.

kJe li sunce neprijatelj akni?

Da, jer suši epidermu i usporava proizvodnju stanica u folikuli dlake i u lojnim žlijezdama. Vrlo je često pogoršanje akni u rujnu, jer mikrociste, duboko ukorijenjene i privremeno nevidljive, najednom prsnu. Zaštitite se hipoalergijskom kremom.

Kako hrana utječe na akne?

Iako se pojedinim vrstama hrane dugo pripisivalo da izazivaju akne, nije otkrivena posebna uloga hrane (osim čokolade i suhomesnatih proizvoda) u njihovu nastanku. Dakle, ne lišavajte se jela koje volite, ali određene vrste hrane uzimajte umjereno.

Može li kontracepcijska pilula izliječiti akne?

Ako su menstruacije uredne, može se propisati uzimanje određene vrste kontracepcijskih pilula, ali je njihov učinak na akne individualan – varira od osobe do osobe.

Jesu li akne nasljedne?

Ne, ali su učestalije u nekim obiteljima, kao da su im početak, razvoj i trajanje upisani u genima.

Koji su dijelovi tijela najviše pogođeni?

Akne se pojavljuju tamo gdje su lojne žlijezde brojnije: na licu, leđima i prsima, ali i na vratu.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo