Muffin je američka poslastica specifičnog oblika koja može biti i slatka i slana. Peče se u kalupu gljivastog oblika, a ime mu potječe od njemačke riječi Muffen koja označava malene torte.
Najčešće nailazimo na slatke muffine, obogaćene čokoladom, svježim voćem i usitnjenim orašastim plodovima. Kombinacije su zaista bezgranične i ovise samo o vašoj mašti i dostupnosti namirnica. Predlažemo vam naših pet najdražih recepata za muffine.
1. Muffini s borovnicama
Jedna od najpopularnijih vrsta muffina u Sjedinjenim Američkim Državama je muffin od borovnica, inače službeni muffin savezne države Minnesote(!). Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka… Počastite se njima za doručak ili, zapravo, bilo kad!
2. Muffini s bananama
Autorica ovog recepta je Matea Mandir McConnell, hrvatska stručnjakinja za američke poslastice. Njeni muffini s bananama su bogati raznim okusima, a nisu preslatki. Dodatak čokolade i lješnjaka, a i hrskavi posip od cimeta, čine ove muffine savršenim energetskim zalogajem.
3. Muffini s jagodama i čokoladom
Trebat će vam doslovce pet minuta da ih napravite, a ovi će sočni muffini upravo i za toliko nestati! Iako je sezona jagoda iza nas, ove muffine vrijedi napraviti bilo kad, pa makar i sa smrznutim voćem.
Muffini s jagodama i čokoladom
4. Muffini sa šljivama
Ovi ukusni voćni muffini kao stvoreni su za dobar jesenski doručak, večeru ili kao slatki međuobrok. Autorica recepta je Nada duhović s bloga Just good food, a muffini su pripremljeni s domaćim plavim šljivama (bistricama). Najukusniji su dok su još topli, iako su i hladni odlični. Najbolje pašu uz maslac…
5. Muffini s bundevom i mrkvom
“Zbog ovog ćete recepta zavoljeti bundevu!”, uvjerava nas Ana Surać s bloga Steamy, creamy… Ako vam bundeva još nije izašla van na uši, pripremite ove netipične muffine i uvjerite se u njihovu svestranost okusa. Čak sadrže glazuru od mandarine…
K. Pužar