Muffini s bundevom i mrkvom

ana surac, muffini s bundevom

Moram priznati da ja i bundeva nismo baš na ''ti''.

Ove sam se godine prvi put zainteresirala za nju, a s obzirom na činjenicu da dolazim s juga, trebalo mi je dosta dugo da uopće prihvatim bundevu kao namirnicu koju bih uvrstila na svoj jelovnik.

Da se razumijemo, volim neobične sastojke i raznovrsne namirnice u svojoj kuhinji, ali dugo je kod mene bundeva imala samo dekorativnu vrijednost :) Zato ovo godine polako, ali sigurno ispravljam nepravdu koju sam nanijela svim bundevama ovoga svijeta :):)
Ovo je recept za sve one ''nevjerne Tome'' poput mene i mog dragog koji je na sam spomen bundeve zakolutao očima, napravio prilično čudan izraz lica i zatim prozborio ''ja to neću jesti''.

Trebam li posebno napominjati da ih jede? I da mu se sviđaju? :)

Sastojci koji su vam potrebni za 30-ak mini muffina:

  • 60 grama omekšanog maslaca
  • 80 grama smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 130 grama pirea od bundeve
  • 60 grama milerama
  • 60 grama naribane mrkve
  • 120 grama brašna
  • Pola žlice ekstrakta vanilije
  • Pola žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • ¼ žličice cimeta
  • ¼ žličice đumbira u prahu
  • Žlica ulja
  • Pola žlice ruma

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180°C.

2. Miksati maslac i šećer dok maslac ne bude pjenast. Dodati jedno cijelo jaje i miksati još par minuta. Pireu od bundeve dodati žlicu milerama – sve dobro izmiješati da se smjesa sjedini.

3. U zasebnoj posudi pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i začine.

4. U smjesu od maslaca, šećera i jaja dodati pire od bundeve, ostatak milerama, ekstrakt vanilije, pola žlice ruma i sve dobro promiješati,

5. U nekoliko navrata dodavati suhe sastojke toj smjesi i sve dobro miješati da ne nastanu grudice. Pri samom kraju dodati mrkvu i sve još jednom dobro promiješati. Smjesu razdijeliti u kalupe za muffine i peći na 180°C 20–25 minuta.

Ukoliko želite, muffini se mogu i preliti glazurom.

Za glazuru vam treba:

  • 40 grama maslaca
  • 4 žlice šećera u prahu
  • Žlica soka od mandarine
  • Malo naribane mrkve za posipanje

Maslac otopiti na laganoj vatri. Kad se malo ohladi dodati mu žlicu soka od mandarine. Šećer u prahu dodavati u nekoliko navrata kroz sito i cijelo vrijeme jako miješati. Kad smjesa postane kompaktna i glatka, s njom preliti svaki muffin i ukrasiti s malo naribane mrkve.

 

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!