Ljepota

Ljepota

Cijepiti protiv HPV-a? Ključna je edukacija!

Na drugoj po redu debatnoj spikaonici “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu”, zagrebački su gimnazijalci raspravljali o tome treba li zagovarati cijepljenje protiv HPV-a.

U V. gimnaziji okupilo se više od 150 srednjoškolaca, no na pitanje tko je od njih cijepljen protiv Humanog papiloma virusa (HPV), najčešćeg uzročnika raka vrata maternice, tek je desetak djevojčica dignulo ruku. Tako je započela druga spikaonica u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i partnera Megaprodukcije. Na 90-minutnoj debati pod nazivom “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” učenici su ovoga puta raspravljali o tome treba li poticati cijepljenje protiv HPV-a.

Edukacija je ključna

“Nije cilj učiniti cijepljene obaveznim, nego educirati ljude kako bi
se sami željeli cijepiti”, rekla je Klara Kranjčec, učenica trećeg
razreda. Protuargumenti negacijske skupine uključivali su visoku cijenu
cjepiva i moguće nuspojave. Ipak, svi su se složili kako je edukacija
ključna za suzbijanje ovog virusa koji uzrokuje rak vrata maternice, ali
i brojne druge opasne bolesti.

 

Uz učenike V. Gimnazije, u debatu su bili uključeni i prof. dr. Mirna Šitum, pročelnica ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC “Sestre milosrdnice” te primarijus Damir Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva. Svojim su iskustvom potvrdili anketu provedenu na početku spikaonice i dodali kako je još uvijek zanemariv broj osoba cijepljen, iako cjepivo štiti od najčešćih i najopasnijih tipova HPV-a.

“Jednoj su djevojčici potrebne tri doze po 706 kuna i 20 lipa no to je puno manja cijena od liječenja, samo ako o novcu pričamo, jer se zdravlje ne može kupiti”, zaključila je Šitum te podsjetila da je u Zagrebu cijepljenje besplatno za učenice 8. razreda.

Nedostaje komunikacije s roditeljima

Ambasadorice druge po redu spikaonice (od njih četiri), Sanja Doležal i Daniela Trbović istaknule su kako cijena ne smije biti prepreka, a u raspravu su se uključili i ostali prisutni učenici koji su upitali stručnjake zašto sadašnja edukacija ne daje rezultate, kada se najbolje cijepiti…

Damir Eljuga i Mirna Šium

Među daljnjim problemima spomenut je i nedostatak komunikacije između djece i roditelja, budući da su roditelji ti koji trebaju dati pristanak za cijepljenje. Kada su upitani tko otvoreno priča s roditeljima o spolnosti, svega je nekoliko učenika diglo svoju ruku.

Glavni je cilj održavanja spikaonica podizanje svijesti mladih o spolno odgovornom ponašanju i HPV-u jer su statistike poražavajuće – godišnje u Hrvatskoj umire 150 žena, a svaki se dan HPV-om zarazi jedan učenik ili učenica. Sljedeći na redu su učenici II. gimnazije koji će 25. veljače raspravljati o tome treba li provoditi obavezno testiranje na spolne bolesti kod mladih. Uz njih će stručni “stožer” držati prim mr. sc. Nives Šikanić-Dugić, spec. ginekologije i prof. dr. Mihael Skerlev iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u ambasadorskoj će se ulozi naći Joško Lokas i Marijo Možnik.

Pročitajte kako je prošla prva spikaonica I. gimnazije.

Projekt “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” podržavaju Ministarstvo
zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za
zdravstveno osiguranje, Gradski ured za zdravstvo, Zavod za javno
zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Tosama, Sandoz i Hrvatska liga za borbu
protiv raka.

Stela Lechpammer/Ordinacija.hr
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo