Ljepota

Ljepota

Glavobolja uzrokovana seksom

Seks može biti odličan način za rješavanje nakupljene negativne energije i nakon orgazma se osjećamo opušteni i smireni, no on može biti i okidač nekih neželjenih posljedica. Mali postotak ljudi, procjenjuje se oko jedan posto, za vrijeme seksa ili nakon njega, doživi jake glavobolje.

Muškarci dožive glavobolje nakon seksa čak pet puta češće nego žene, no to je samo procjena jer liječnici često ne saznaju pravi razlog pojave glavobolja zbog srama pacijenata. Studija iz 2003. godine, ispitivala je 50 pacijenta s dijagnozom glavobolja uzrokovanih seksom i zaključila da se one pojavljuju češće kod muškaraca u dobi između 20 i 40 godina.

Dvije vrste seksualne glavobolje

Prva bi bila i najčešća, a javlja se nenadano tijekom orgazma ili nekoliko sekundi nakon njega. Bol je vrlo snažna, a oni koji su je iskusili opisuju je kao bolno probadanje u glavi. Drugi se tip boli javlja kao polagano nadolazeća nježna bol, koji zahvaća obje strane glave i koja se pojačava zajedno s jačanjem erotskog seksualnog uzbuđenja. Većina glavobolja traje vrlo kratko, ali ima ih koje traju i nekoliko sati.

Koji su uzroci i kako si pomoći?

Glavobolje je lako prepoznati, ali ih je teško dijagnosticirati i liječiti. Razlog je u tome što postoji puno uzročnika. Seks, baš poput vježbanja, zahtjeva psihičku i fizičku aktivnost, a glavobolje su česte kod ljudi koji treniraju. Uobičajena je terapija lijekovima, ali ako se glavobolje pojavljuju prečesto, porazgovarajte s liječnikom i pokušajte zajedno pronaći uzrok.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo