Ljepota

Ljepota

HPV: tipovi, simptomi i bolesti koje uzrokuje

Foto: Shutterstock

HPV se prenosi intimnim kontaktom kože o kožu, odnosno zaraziti se može vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosnima, a neki tipovi HPV-a mogu biti uzrok raku.

Prva spikaonica o HPV-u “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” održava se 6. travnja u 5. gimnaziji u Zagrebu, a spikaonice organizira Večernji portal, portal Ordinacija.hr, Hrvatsko debatno društvo, HZJZ, Hrvatska liga protiv raka te Grad Zagreb. U spikaonici će sudjelovati učenici kao i dvoje stručnjaka, prof. dr. sc. Mirna Šitum i dr. med. i dr. sc. Ranko Stevanović, dok će kao gosti sudjelovati Sanja Doležal i Daniela Trbović.

Skupinu humanih papilomavirus (HPV) čini više od 100 tipova virusa, a njih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje i kod muškaraca i kod žena. Prenosi se intimnim kontaktom kože o kožu, odnosno HPV-om se može zaraziti vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosima, a radi se o vrlo čestom oboljenju – skoro svaki spolno aktivni muškarac ili žena zaraze se HPV-om u jednom trenutku svog života. Najčešće HPV nema nikakve simptome, a čak 90 % virusa povlači se samo od sebe unutar 2 godine.

HPV može biti uzrok raka

No – HPV također može biti uzrok raka, kao i drugih zdravstvenih tegoba. Najčešće se radi o raku vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, dok kod muškaraca može prouzrokovati rak penisa. Također, uzrokuje rak anusa i stražnjeg dijela grla, kao i rak korijena jezika i krajnika u oba spola. HPV je također uzročnik bradavica koje se mogu pojaviti na genitalnom području muškarca ili žene.

Razlikuju se visokorizični i niskorizični tipovi HPV-a, ovisno o tome koliki rizik stvaraju od razvoja raka.

Visokorizični tipovi su HPV 16 i 18, a razlog tome je što su uzrok čak 70% slučajeva raka vrata maternice, kao i 70% slučajeva raka rodnice i 40% slučajeva raka stidnica u žena, dok su uzrok čak i 78% slučajeva raka anusa u žena i muškaraca. Niskorizičnima se smatraju HPV 6 i 11, a oni uzrokuju 90% slučajeva genitalnih bradavica u žena i muškaraca.

Bolesti koje su povezane s HPV-om

  • Genitalne bradavice – izrasline boje kože koje mogu biti svakakvih veličina te mogu biti i plosnate i izdignute, a kod žena mogu rasti i unutar rodnice, dok se kod muškaraca mogu pojaviti na površini penisa ili prepona.
    Liječenje uključuje spaljivanje, izrezivanje ili smrzavanje, a moguće je ponovno pojavljivanje.

  • Rak vrata maternice – HPV 16 i 18 uzrokuju čak 80 % slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj, najčešće se pojavljuje u srednjoj životnoj dobi, a godišnje se dijagnosticira prosječno 325 novih slučajeva. Također je i treći najčešći uzrok smrti među ženama od 15 do 44 godine u Hrvatskoj.

  • Rak rodnice: pojavljuje se u čak 70% slučajeva kod žena starijih od 60 godina, a godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 15 novih slučajeva.

  • Rak stidnice: obično se rak stidnice u mlađih žena povezuje s infekcijom visokorizičnim tipovima HPV-a, a godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 89 novih slučajeva.

  • Rak anusa: godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 27 novih slučajeva raka anusa.

  • Rak penisa: najčešće pogađa muškarce u dobi od 50 do 70 godina, godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticiraju približno 22 nova slučaja raka penisa.

  • Orofaringealni rak: 72% slučajeva invazivnog orofaringealnog raka pločastih stanica pozitivno na HPV, a godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 57 novih slučajeva orofaringealnog raka.

Dijagnoza i liječenje HPV infekcije

Dijagnosticirati HPV se može uz pomoć papa testa uz pomoć kojeg se traže promijenjene stanice u sluznici vrata maternice prije nego se one razvije u predstadiji raka ili rak, i test na HPV uz pomoć kojeg se traži virus koji može uzrokovati stanične promjene.

Iako ne postoji način za liječenje, postoje terapije za iste – a važno je znati da je uvijek lakše liječiti kada se HPV rano dijagnosticira, pogotovo kod onih oblika koji mogu uzrokovati rak.

Liječenje genitalnih bradavica nije nužno, jer one mogu nestati, no mogu također i rasti te se njihov broj može povećati.

Kako spriječiti bolesti povezane s HPV-om?

Kako bi se zaštitili od HPV-a, kao i bolesti HPV-a jedan od načina zaštita je cijepljenje, koje u Hrvatskoj dostupno kao dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, a funkcionira i kao zaštita od bolesti koju mogu uzrokovati tipovi HPV-a 6, 11, 16 i 18.

Također, jedna od mogućih zaštita je korištenje prezervativa, koji mogu smanjiti rizik od infekcije, ali se mogu zaraziti područja koja nisu prekrivena prezervativom.

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine, u sklopu kojeg se žene poziva na preventivni ginekološki pregled koji uključuje Papa test svake tri godine.

Saznajte sve o raku testisa te o raku grla!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo