Ljepota

Ljepota

Jeste li razgovarali o spolno prenosivim bolestima?

Razgovori o spolno prenosivim bolestima su dobri u teoriji, ali teški za provesti u krevetu.

Razgovor o seksu može biti zabavan, no razgovor o spolno prenosivim bolestima je sasvim drugi par rukava. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje se u svijetu registrira oko 250 milijuna novih slučajeva spolno prenosivih bolesti. Nemojte riskirati i biti dio te statistike. Koristite zaštitu i razgovarajte sa svojim partnerom o prošlim iskustvima.

Razgovori o spolno prenosivim bolestima su dobri u teoriji, ali teški za provesti u krevetu

Spolno prenosive bolesti: znate li ih razlikovati?

Prema posljednjem istraživanju Centra za promociju seksualnog zdravlja Sveučilišta Indiana, nedovoljan broj parova razgovara o svojoj seksualnoj prošlosti sa sadašnjim partnerima. Stručnjaci tvrde kako bi javno-zdravstvene poruke trebale biti jasnije i usmjerenije na specifične ciljeve te ponuditi savjete kako pristupiti partneru i započeti takav razgovor. Naime, još uvijek vlada stigma oko spolno prenosivih bolesti i spolnog zdravlja, a osobe se boje otkriti s koliko su partnera prethodno spavale jer ne žele biti osuđivane.

“Razgovor s partnerom o spolno prenosivim bolestima je vrlo bitan razgovor koji morate povesti. Ako se ne liječe, spolno prenosive bolesti mogu dovesti do mnogih zdravstvenih tegoba, uključujući neplodnost, stoga se veliki naglasak stavlja na njihovu prevenciju putem testiranja. No, malo znamo o tome kako se razgovori o testiranju na ove bolesti uklapaju kod partnera, pogotovo kod studenata na koje otpada najveći broj slučajeva spolno prenosivih bolesti”, objasnila je Margo Mullinax, voditeljica studije.

Što pitati? Prije prvog seksa – razgovor!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo