Ljepota

Ljepota

Kako pobijediti erektilnu disfunkciju? Smršavite!

Mala promjena stila života može dovesti do značajne promjene na zdravstvenom planu: može poboljšati krvožilno zdravlje i seksualni život!

Hvatanje ukoštac s nepravilnom prehranom i gubljenje pet posto težine može biti od velike pomoći kada je u pitanju poboljšanje seksualnog zdravlja, libida i izdržljivosti, savjetuju stručnjaci. Istraživači Sveučilišta u Adelaideu smatraju kako muškarci koji smršave mogu uvelike poboljšati svoje seksualno zdravlje. Oni su proučavali 31 pretilog muškarca s dijabetesom tipa 2 koji su prosječno bili stari 60 godina.

Oni ispitanici koji su smršavjeli kroz razdoblje od osam tjedana tako što su iz svoje ishrane izbacili 600 kalorija svakodnevno ubrzo su uvidjeli poboljšanje na seksualnom aspektu. Mršavljenje je povećalo njihov libido i pomoglo im kod erektilne disfunkcije.

Ispitanici su ili smanjili unos kalorija ili smanjili unos ugljikohidrata i masti i povećali unos proteina. Kod obje vrste prehrane muškarcima se poboljšalo krvožilno zdravlje, što je dovelo do boljeg seksualnog funkcioniranja. Jednako tako su stručnjaci ustanovili manji stupanju sistematskih upala.

Erektilna disfunkcija može biti marker za oboljenja srca. Muškarci s erektilnom disfunkcijom su izloženi 40 posto
većem riziku od razvijanja srčanih bolesti, tvrde istraživači New England
Research Institutes. Liječnici objašnjavaju kako isti uvjeti zbog kojih se blokiraju arterije i
smanjuje dotok krvi u srce i mozak mogu smanjiti dotok krvi u penis. Otkriće kako mršavljenje može brzo preokrenuti probleme seksualne prirode važno je za razumijevanje da čak i mali broj suvišnih kilograma utječe na sveukupno zdravlje, ali i seksualne funkcije ljudi, tvrde istraživači.

“Naša su otkrića dosljedna s dokazima prema kojima i erektilna disfunkcija i simptomi donjeg urinarnog trakta djeluju kao marker za kardiometabolički rizik. Dokazi kako može doći do poboljšanja zbog umjerenog mršavljenja od velike je javnozdravstvene važnosti”, objasnio je Gary Wittert, voditelj istraživanja.

“Umjesto da se oslanjate na lijekove za erektilnu disfunkciju, probajte malo smršavjeti”, savjetovao je Irwin Goldstein, glavni urednik časopisa Journal of Sexual Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo